Ana SayfaMakro Ekonomi12 sektöre siyasetin faturası ne oldu?---

12 sektöre siyasetin faturası ne oldu?

2 / 13
12 sektöre siyasetin faturası ne oldu?
01 Eylül 2015 - 08:31 www.finansgundem.com

HAZIR GİYİM
BÜYÜME DURDU, İHRACAT DÜŞTÜ

Ocak ayından beri yüksek seyreden döviz kurunda özellikle ağustos ayı içinde yaşanan rekor artış, hem küresel hem de iç pazarda durgunluk nedeniyle zaten zor bir dönemden geçen hazır giyim ve konfeksiyonu olumsuz etkiledi. Sektör, 2014'te toplam cirosunu yüzde 10,7 artırmayı başarmıştı. Türkiye ihracatının dinamo sektörlerinden olan hazır giyim ve konfeksiyonun 2014 ihracatı da dolar bazında yüzde 8 artışla 18,7 milyar dolar olarak gerçekleşmişti. Ancak 2015'te hesaplar bozuldu. Bu yıla hem ciro hem ihracatta yüzde 6-8 arasında artış hedefiyle giriş yapan sektör, bir yandan iç siyasetteki karmaşa diğer yandan çatışma ortamı ve siyasi belirsizlik nedeniyle giderek yükselen döviz kurları yüzünden bu hedeflerini rafa kaldırmak zorunda kaldı. Bu yıl büyüme beklentisi kalmayan sektörün ilk sekiz aydaki ihracat düşüşü ise yüzde 13,8'i buldu.

"HÜKÜMET HEMEN KURULMALI"

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon ihracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, tüm olumsuz gelişmelere karşın yılın geri kalanında başta AB pazarı olmak üzere ihracatta bir toparlanma sürecine girilmesinin 20l6'da sektörü yeniden büyüme rotasına sokacağını belirtiyor. AB dışında en fazla umut bağlanan pazar ise Afrika. Nisan sonunda 100 Afrikalı şirketi İstanbul'da ağırlayan hazır giyimciler, Afrika'ya yapılan ihracatı üç yılda ikiye katlayarak yaklaşık 1,5 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor. Bu noktada devletten bazı destek adımları beklediklerini vurgulayan Tanrıverdi, "Beklentilerimiz hammadde ve girdilere erişimde ek vergiler ve ithalata önlemler şeklinde maliyetleri artıran engellerin kaldırılmasıdır. Ayrıca kasım ayında yapılacak seçimlerden hemen sonra yeni hükümetin kurulmasını umut ediyoruz" diye konuşuyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster