BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana Sayfaİlginç Bankacı HikayeleriWall Street’te büyük ihanet: Parayı aldı dostunu hapse gönderdi----

Wall Street’te büyük ihanet: Parayı aldı dostunu hapse gönderdi

Wall Street’te büyük ihanet: Parayı aldı dostunu hapse gönderdi
13 Haziran 2023 - 16:00 www.finansgundem.com

ABD'de eski bir Goldman Sachs çalışanına yakın arkadaşına verdiği finansal bilgi pahalıya patladı. Sızdırılan bilgiler sayesinde 280 bin dolar cebine indiren arkadaşı bir de üzerine itirafçı oldu. Şimdi o paraları yiyor, arkadaşı hakim karşısında

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Wall Street’in en büyük bankalarından Goldman Sachs Group’un eski bir yatırım bankacısı pazartesi günü bankanın içinden bilgi sızdırarak ticari emelleri için kullandığı suçlamalarıyla karşı karşıya kaldı. Eski bankacıya karşı davadaki en önemli tanıksa bankacının yakın bir dostu.

Bloomberg’ün haberine göre eski bankacı Brijesh Goel Goldman Sachs’ın da dahil olduğu sözleşmeler hakkında o dönemde Barclays için çalışan bir diğer bankacı Akshay Niranjan’a bilgi sızdırmakla suçlanıyor. Habere göre Niranjan aynı zamanda sözleşmede entrikasından en fazla para kazandığı iddia edilen bankacı. Haberde Niranjan’ın Goel ile geçmişe dayanan dostluğuna sırt çevirdiği, federal yetkililerle işbirliği yaptığı ve Goel ile gerçekleştirdiği konuşmaları kaydettiği bildirildi.

Goel ise aslında bilgi istismarı nedeniyle suçlu olan kişi Niranjan ve cezadan kaçınmak için arkadaşına komplo kuruyor.

Eski Goldman Sachs çalışanının avukatı Adam Ford, New York’ta görülen davanın açılış konuşmasında, “Bu ihanetlerin en büyüğüdür” dedi.

Goel’in suçlu bulunması halinde hapse girme, anavatanı Hindistan’a sınır dışı edilme ve kariyerini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalabilir. Davanın ABD tarafına göre Niranjan iddia edilen M&A sözleşmesinin sızdırılması sayesinde 280 bin dolardan fazla para kazandı. Ancak eski bankacının ABD federal makamları ile yaptığı anlaşma kovuşturulmasını engelliyor.

ABD Savcı Yardımcısı Andrew Mark Thomas, "Goel gizli bilgileri çaldı ve içeriden bilgi sızdırma tezgahının bir parçası olarak kullandı" dedi. Thomas, jüri üyelerine yaptığı açılış konuşmasında, geçen yıl Manhattan'daki bir merdiven arasında gerçekleşen bir sahneyi aktardı. Buna göre Goel, Niranjan'ın telefonundaki bazı mesajları silmesini istedi. Konuşma Niranjan ve FBI tarafından gizlice kaydedildi.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, finans profesyonelleri yüksek maaşlı ve başarı vadeden mesleklerini nispeten daha düşük ve yasa dışı aktivitelerle şaşırtıcı bir şekilde riske edebiliyorlar. Goel davası da bu tür örneklerden sadece birisi. Davanın ABD hükümeti tarafı Goel’in sızdırılan bilgiler üzerinden elde ettiği getirinin 85 bin dolar olduğunu belirtiyor.

Goel’e yöneltilen suçlamalar temmuz ayında ilk ortaya çıktığında bankacı Goldman Sachs’ten ayrılmıştı ve Apollo Global Management’ta müdür olarak görev yapıyordu. Bankacının avukatı duruşma sırasında hakime Goel’in “tutuklanması” kararını “şok içerisinde” karşıladığını söyledi.

Hakimse, “Ticari bilgi suistimali davalarında genellikle tutuklama geçerlidir. Öyle değil mi?” cevabını verdi.

Goel, Niranjan ile mesajlarını sildiği iddiasıyla delilleri yok etmek, adaleti engellemek için komplo ve menkul kıymet dolandırıcılığı ile suçlanıyor.

‘Silmemiz gerekiyor’

Goel ile Niranjan arasında geçtiği iddia edilen kayıtlı konuşmalarda bankacı küfürlü bir dil kullanarak “Bunu silmemiz gerekiyor. Bunun üzerinden herhangi bir ticaret yaptın mı? Bu silinmek zorunda. Seninle böyle bir konuşma bile yapmadım” diyor.

Menkul kıymetler dolandırıcılığı ve adaleti engelleme suçları maksimum 20 yıl hapis cezasını gerektiriyor. Ancak Bloomberg haberine göre Goel muhtemelen daha az bir cezayla mahkum edilecek.

Duruşma, isimlerinden söz ettirmek için Wall Street'e gelen Hindistan'dan iki genç adam arasındaki dostluğa odaklanacak. Goel ve Niranjan, 2012 yılında Kaliforniya Üniversitesi'nde, Haas İşletme Fakültesi'ndeki tanıştılar ve burada quant odaklı finans mühendisliği alanında yüksek lisans dereceleri aldılar.

Haas'ta Goel ve Niranjan hevesli poker oyuncularıydı, ancak okulun öğrencileri arasında bu alışılmadık bir durum değildi. Haas'taki eğitmenler poker oyunlarının oynanmasını teşvik ediyorlar. Zira oyun öğrencilere riskleri ölçmeyi ve sonuçları hızlı bir şekilde değerlendirmeyi öğretiyor. 5 ila 20 dolar arasında değişen bahisler düşük olsa da öğrencilerin bütçeleri de aynı derecede sınırlı.

Federal savcılara göre, Goel ve Niranjan, 2013 mezuniyetlerinden dört yıldan kısa bir süre sonra kazandıkları parayla çok daha büyük riskler almaya başladı.

Wall Street meslekleri

Haas'tan mezun olduktan sonra Goel, Goldman'da bir işe girdi ve burada Goldman Sachs Sermaye Komitesi Başkan Yardımcılığı’na kadar yükseldi. Niranjan'ın kariyeri ise onu döviz tüccarlığı yaptığı Barclays'e götürdü.

Savcılar, Goel'in bankadaki pozisyonunu kullanarak, Goldman’ın finanse etmeyi düşündüğü M&A sözleşmelerinin ayrıntılarını ve analizlerini içeren gizli e-postaları sızdırdığını iddia ediyor.

Savcılara göre, Goel’in finansal veri sızdırmalar 2017'den itibaren başladı ve Goldman'ın mali süreçlerinden geçmesi beklenen anlaşmalar hakkında Niranjan’a bilgi sızdırdı. Goel'in bu bilgileri arkadaşına, bazen squash oynarken şahsen aktardığı iddia ediliyor. Savcılar iki bankacının yasadışı bilgileri iletmek için squash oyununu paravan olarak kullandığını iddia ediyor.

Jüri üyelerinin, bazen Hintçe konuşan iki adam arasındaki kaydedilmiş konuşmaların bir kısmını duyması bekleniyor. Savcılar, Goel'in arkadaşına Goldman'ın EQT AB'nin Lumos Networks Corp.'u satın alması projesine finansman sağlama planlarından bahsettiğini iddia ediyor.

Şifreli mesajlar

İddialara göre Goel arkadaşına ertesi gün, “Toplantı yerini ayırttın mı?” gibi bir mesaj gönderiyor. Savcılar bu mesajın, Niranjan'ın Lumos’u opsiyonlu satın alma planını takip edip etmediğini soran şifreli bir mesaj olduğunu iddia ediyor. Niranjan'ın kardeşinin aracılık hesabını kullandığı iddia edildi.

Niranjan daha sonra satın alınmak üzere olan şirketin hisselerini bir arkadaşı üzerinden opsiyonlu satın aldı. İlk birkaç gün opsiyon işleminden yüksek getiri sağlanmadı. Ancak ABD savcılarına göre Kuraray tarafından satın alınmayı kabul eden Calgon Carbon’a yapılan benzeri bir yatırım sayesinde bankacılar 233.360 dolar gelir elde etti. Savcılar, Goel’in Calgon'a ek olarak başka M&A işlemleri hakkında da bilgi sızdırdığını iddia ediyor. Pazartesi günü jüri seçimi ile başlayan davanın en az bir hafta sürmesi bekleniyor.

GrubHub'tan işten çıkarma hamlesi

 

Zenginlerin yeni moda trendi: Sessiz lüks

 

Trump'tan çarpıcı iddia: Tüm cephanemiz Ukrayna'da

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)