BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana Sayfaİlginç Bankacı HikayeleriEski Goldman Sachs bankacısına 3 yıl hapis----

Eski Goldman Sachs bankacısına 3 yıl hapis

Eski Goldman Sachs bankacısına 3 yıl hapis
03 Kasım 2023 - 11:07 www.finansgundem.com

Ticari sır niteliğindeki bilgilerin paylaşılması Goldman Sachs’in eski bir bankacısına pahalıya patladı. Brijesh Goel bilgi suistimali ve adaleti engelleme suçundan hapis cezası aldı

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Eski bir Goldman Sachs yatırım bankacısı, hassas ticari bilgileri gizli ortağına aktarmakla suçlandığı bir davada, ticari bilgi suistimali ve adaleti engelleme suçlarından üç yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Financial Times’ın haberine göre Brijesh Goel, Barclays'te New York merkezli bir trader olan Akshay Niranjan aracılığıyla Goldman'ın yatırım bankası içindeki finansman grubunda başkan yardımcısı olarak yaptığı çalışmalardan topladığı hassas ticari bilgileri kullanarak ticaret yapmakla suçlandı. Bankacı yedi günlük duruşmanın ardından mahkum edildi.

ABD'li avukat Damian Williams hafta içerisinde yaptığı açıklamada, "Bilgi suistimali ticaretine girerek sistemi aldatmaya çalışırsanız, cezalandırılırsınız ve soruşturma altındayken izlerinizi örtmeye çalışırsanız, işleri daha da kötüleştirirsiniz" dedi.

Savcılar, Goel'in Goldman'ın finanse etmeyi düşündüğü ve üzerinde çalıştığı işlemler hakkında kamuya açık olmayan bilgiler içeren e-postaları düzenli olarak aldığını ve e-postalarda bilgi suistimali ticaretine karşı açık bir biçimde uyarıldığını söyledi.

Mahkeme dosyalarında 2017 yılında, girişim sermayesi firması EQT’nin Lumos Networks'ü satın alınmak amacıyla finansman sağlamak için Goldman e-posta yolladığı belirtiliyor. E-postayı alan isim olan Goel’in bir gün sonra, Niranjan'a "İşten sonra Squash oynayalım" diye mesaj attığı belirtiliyor. İddiaya göre bankacı o akşam arkadaşına Lumos için opsiyon ticareti ürünleri satın almasını önerdi.

Mahkeme dosyalarına göre, ertesi gün Goel, arkadaşına "Mahkeme rezervasyonunu yaptın mı?" diye sordu. ABD'li savcılarsa Goel’in aslında arkadaşından opsiyon ürünlerini satın alıp almadığını öğrenmek için bir şifreli mesaj gönderdiğini iddia etti.

Savcılar, iki bankacının New York Sağlık ve Raket Kulübü'nde birden fazla kez hassas ticari bilgileri değiş tokuş ettiğini iddia etti. Suçlamalara göre bankacılar bilgi suistimali aracılığıyla Goldman'ın 2017 ve 2018'de dahil olduğu en az altı anlaşmadan yaklaşık 280.000 dolar kâr elde etti.

Savcılar ayrıca Goel'in 2022'de bilgi suistimali ile ilgili metin mesajlarını silerek New York Güney Bölgesi ve ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'ndaki büyük jüri tarafından soruşturmaları engellediğini iddia etti. Ayrıca, Goel, Niranjan'la gerçekleştirdiği bir yüz yüze bir görüşme sırasında suç ortağından metin mesajlarını silmesini istemekle suçlandı.

Goldman daha önce savcıların bilgi suistimali iddialarını "korkunç ve yasa dışı davranış" olarak nitelendirmişti.

Goel, 2021'de Goldman'dan ayrılarak Apollo Global Management'a yapısal finans birimine müdür olarak katılmıştı. Ancak bilgi suistimali iddialarının ardından bankacı süresiz izne çıkarıldı.

Goel ve Niranjan’ın bilgi suistimaline dair SEC tarafından da ayrı bir dava da açıldı. Ceza davasında Niranjan’a yönelik suçlama getirilmedi. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre Niranjan, geçen yıl iddiaları kabul etmeden veya reddetmeden düzenleyici kurumlarla soruşturmayı kolaylaştırma yönünde bir anlaşmaya varmıştı.

Wall Street’te büyük ihanet: Parayı aldı dostunu hapse gönderdi

 

Eski Credit Suisse bankacısı iflas etti

 

FTX'in eski CEO'su Bankman-Fried, hakkındaki "dolandırıcılık" davasında suçlu bulundu

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)