BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana Sayfaİlginç Bankacı HikayeleriBinlerce bankacı nasıl kovuldu? ‘1 saat içinde terk edin’----

Binlerce bankacı nasıl kovuldu? ‘1 saat içinde terk edin’

Binlerce bankacı nasıl kovuldu? ‘1 saat içinde terk edin’
16 Ocak 2023 - 18:44 www.finansgundem.com

Wall Street devi geçtiğimiz hafta bir günde 3.200 bankacı ile yollarını ayırdı. 1 saat içerisinde ofisten ayrılmaları istenen binlerce bankacılar eski iş arkadaşlarıyla yerel pub ve bar gibi mekanlarında gözyaşları içinde veda etti

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Goldman Sach üç yıl önce Londra’daki yüksek teknolojili ofisi Plumtree Court’a taşınmıştı. Ancak Financial News’in haberine göre 11 Ocak tarihinde bankanın İngiltere merkezinde yaşananlar akıllara 2008 Küresel Finans Krizi’ni getirdi.

Yağmur dışarıda şiddetlenirken 1 milyar sterlinlik merkez binada yüzlerce bankacıya işlerinin tehlikede olduğu söylendi. Habere göre kıdemli bankacılar Wall Street bankasındaki kaderlerini haftanın başında öğrendi. Daha fazla sayıda junior çalışansa işten çıkarılma haberleriyle şoke oldu.

Birçok genç bankacıya işleriyle ilişiğinin kesilmesi haberi kıdemli çalışanlar tarafından yapılan beş dakikalık toplantılarla anlatıldı. Bankacılara bir saat içerisinde eşyalarını toplayıp binadan ayrılmaları söylendi. Eski çalışanlar birbirleriyle veda etmek için yerel bar ve publarda bir araya geldi.

Haberde kıdemli bir bankacı bankadaki durumu şöyle açıklıyor: “Özellikle gençler arasında olmak üzere ortamda çok fazla gözyaşı vardı. Ruh hali oldukça kasvetliydi.”

Goldman Sach, CEO David Solomon'un maliyetleri düşürme planlarının bir parçası olarak küresel çapta 3.200 bankacının işine bir çırpıda son verdi. Bu rakam bankanın toplam işgücünün %6,5'ini temsil ediyor. Habere göre işten çıkarılanların bine yakını bankacılık ve ticaret birimlerinde çalışıyordu.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre söz konusu tablo Ekim 2008’deki Lehman Brothers’ın çöküşü sırasında oluşan sahneleri hatırlatıyor. Dönemin en önemli finans devlerinden Lehman Brothers o tarihte ticaret ve sözleşme bankacılığı biriminde çalışanların %10’unu işten çıkarmış ve 3.260 bankacının görevine son vermişti. Goldman Sachs’taki gerçekleşense Ekim 2008’den bu yana en kapsamlı işten çıkarma emri niteliğinde.

Goldman Sachs, Solomon liderliğinde bir yatırım bankasından tüketici odaklı ürünleri de içeren daha geniş hizmetler sağlayan bir bankaya dönüşmüştü. Wall Street devi 2018’den bu yana çalışan sayısını %34 artırmış ve 49 bini aşkın çalışana ulaşmıştı.

Bankanın büyük çaplı bir işten çıkarma gerçekleştireceği biliniyordu. Solomon ocak ayı başında Noel dönemi mesajında kötü habere dair ilk sinyalleri vermişti. Ancak bankacılar son işten çıkarmanın ölçeği nedeniyle şaşkınlıklarını gizleyemedi.

Goldman’ın Londra merkezli hisse senetleri sermaye piyasaları bankacıları eylül ayında da işten çıkarma sürecine maruz kalmıştı. Bu dönemde Özel Sermaye Piyasaları Birimi Eş Başkanı Lyle Schwartz da dahil olmak üzere sekiz bankacının işine son verilmişti.

Habere ilişkin bilgisi olan kaynaklar son işten çıkarmada kaldıraçlı finansman biriminde yaklaşık beş kişinin işine son verildiğini ve her sektör ekibinden dört ila altı kişinin çıkarıldığını belirtiyor. Kaynaklara göre ayrıca orta ölçekli piyasalardaki anlaşmalara odaklanan çapraz piyasalar biriminden de üç bankacı işten çıkarıldı.

Finansal sponsorlar genel müdürü olan Zeynep Yenel, Goldman Sachs’a 2021 yılında katılan fintek alanına odaklanan Deutsche Bank eski sözleşme bankacısı Mohit Sial, kurumsal bankacı Bertie Milward ve UBS Avrupa’nın eski yatırım bankası başkanı olan Christian Brodie’nin oğlu M&A bankacısı James Brodie işten çıkarılan isimler arasındaydı.

Kıdemli bir sözleşme bankacısı işten çıkarmaların gerçekleştiği gün için “Herkes için bir miktar şok oldu. İnsanlar sohbet ediyor, birbirlerini teselli ediyorlardı. Çok fazla iş yapılmadı” açıklamasında bulundu.

Goldman'ın işten çıkarmaları, yüzlerce bankacının ikramiyelerinin ödeneceği 17 Ocak'tan sadece birkaç gün önce gerçekleştirildi. Bu da kovulan bankacıların 2022 için hiçbir ikramiye alamayacakları anlamına geliyor.

Banka, genel müdürlerin ocak ayının sonuna kadar bankada kalmasına izin verdi. Kaynaklara göre genel müdürlerin üç aylık izninin yanı sıra kıdem tazminatı paketi de ödenecek. Başkan yardımcısı seviyesinin altındakilere iki ay bankada kalmaları teklif edilecek.

Goldman Sachs sözcüsü konuyla ilgili açıklamasında, “Bunun firmadan ayrılan insanlar için zor bir zaman olduğunu biliyoruz. Tüm çalışanlarımızın katkıları için minnettarız ve geçişlerini kolaylaştırmak için destek sağlıyoruz. Şimdi odak noktamız, zorlu bir makroekonomik ortamda önümüzdeki fırsatlar için firmayı uygun şekilde boyutlandırmaktır” ifadelerine yer verildi.

Wall Street bankasının eski çalışanları çok az iş fırsatının ve çok fazla rakibin olduğu bir istihdam piyasasına girecek. İşe alım uzmanları geçtiğimiz hafta LinkedIn’den yaptıkları paylaşımda ABD bankasından gelen taleplerle dolup taştığını söyledi.

İşten çıkarılan bir genel müdür savaş gazilerine benzer bir yaklaşım benimsediğini belirtiyor. Eski çalışan CV’sini güncellediğini, işe alım uzmanlarıyla görüştüğünü ve fırsatlar hakkında fikir edinmeye çalıştığını söyledi:

“Birçoğumuz için işten çıkarmalar hayatın bir gerçeği. 20 yaşlarında bu noktaya gelmek için çok fazla çalışan ve henüz bir kriz görmeyen junior bankacılar için bu haberi kabul etmek çok daha zor.”

Goldman'ın işten çıkarma kararı, sözleşme bankacılığında 130 milyar dolarlık rekor bir ücret elde edildiği rekor dönemden bir yıl sonra geldi. Rekorun ardından geçen yıl banka kilit sözleşme bankacıları için ikramiyeleri %50 artırmış ve işe alımları hızlandırmıştı. Junior seviyesinde yoğun mesailere sebep olan bu aktivite artışı genç çalışanların ayaklanmasına ve uzun çalışma saatlerinden şikayet etmesine yol açmıştı.

Aradan geçen bir yılda bankalar enflasyon sarmalına ve Ukrayna’daki savaşın küresel etkilerine yanıt verdi. Piyasalarda sözleme iştahının azalması bankaların sermaye piyasası faaliyetlerinin düşmesine sebep oldu. Çoğu banka maliyet düşürme planlarını ortaya koydu. Ancak Goldman Sachs’taki işten çıkarmalar rakiplerinden çok daha geniş kapsamlıydı.

Ancak Goldman Sachs’ın bu hamlesi birçok yatırım bankasında yeni işten çıkarmalara yol açabilir. Kıdemli bir bankacı konuyla ilgili açıklamasında, “Genellikle birçok Banka Goldman’ın gittiği yolu takip etme eğilimindedir” diyor.

Goldman Sachs binlerce kişiyi işten çıkaracak

 

Kriptoda işten çıkarma döngüsü şiddetleniyor

 

Vodafone yüzlerce çalışanı işten çıkaracak

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)