BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana Sayfaİlginç Bankacı Hikayeleri‘Para Avcısı’ bankacıya 10 yıl hapis cezası----

‘Para Avcısı’ bankacıya 10 yıl hapis cezası

‘Para Avcısı’ bankacıya 10 yıl hapis cezası
10 Mart 2023 - 14:00 www.finansgundem.com

Uluslararası finans skandalı 1MDB’nin baş aktörlerinden biri olan eski Goldman Sachs bankacısı Roger Ng ABD mahkemelerince de 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Skandal, Oscar ödüllü ‘Para Avcısı’ filmine de konu olmuştu

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

1MDB skandalında milyarlarca dolarlık serveti zimmetine geçirme planıyla bağlantılı olduğu gerekçesiyle suçlu bulunan eski Goldman Sachs bankacısı Roger Ng perşembe günü New York’ta görülen davada 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ng’nin karıştığı skandal 2014 tarihli The Wolf of Wall Street (Para Avcısı) filmine de esin kaynağı olmuştu.

50 yaşındaki Malezya vatandaşı Ng, 3 ayrı suçtan yargılandığı davasında Brooklyn jürisi tarafından geçtiğimiz yıl suçlu bulunmuştu. Bankacının dahil olduğu suçlarsa: ABD'nin rüşvetle mücadele yasalarını ihlal etmek için komplo kurmak, kara para aklamak için komplo kurmak ve Goldman'ın iç muhasebe kontrollerini ortadan kaldırmak için komplo kurmak.

Eski Goldman Sachs bankacısı 30 yıla kadar hapis cezası ihtimaliyle karşı karşıya kalmıştı. Savcılar en az 15 yıl hapis cezası talep ederken, Ng'nin avukatları ek hapis cezasına çarptırılmamasını talep etmişti.

Financial Times’ın haberine göre 10 yıl hapis cezası kararının ardından Malezya devlet varlık fonu ile bağlantılı en yüksek profilli davalardan birini sonuçlandırılmış oldu. Davayla ilgili ABD Adalet Bakanlığı'nın 4,5 milyar doların kötüye kullanıldığı ve bu paranın lüks gayrimenkul, pahalı mücevher satın almak ve finans alanına aktarmak için yönlendirildiği iddia edilmişti.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Martin Scorsese yönetmenliğini yaptığı ve Leonardo DiCaprio’nun da başrolünü oynadığı Oscar ödüllü The Wolf of Wall Street (Para Avcısı) filmi de bu skandallar zincirinden esinlenmişti.

Duruşma sırasında ifade vermeyen Ng, suçsuz olduğunu iddia etmiş ve bir yıl önce Malezya'da tutuklandıktan sonra 2019'da ABD'ye iade edilmişti. Güneydoğu Asya ülkesinde de 1MDB skandalı ile ilgili ayrı bir dava görülüyor.

Ng'nin avukatı Marc Agnifilo, yargıcın kararına itiraz edeceğini söyledi. "Hayal kırıklığına uğradık," diyen Agnifilo müvekkili hakkında "Onun için inanılmaz derecede zor bir beş yıl oldu" ifadelerine yer verdi.

Kararını okurken, ABD Bölge Yargıcı Margo Brodie, Ng'nin Malezya'daki bir hapishanede daha önce kalmasından kaynaklanan travma sonrası stres bozukluğunu göz önünde bulundurduğunu ve Agnifilo'nun hücresindeki farelerden leptospiroz ve sıtma hastalığına yakalandığını söyledi.

Ancak Brodie, cezanın "bunun gibi saf açgözlülük suçlarını caydırmak için kritik bir ihtiyaç" olduğunu söyledi ve Ng'nin davranışının tek açıklamasının “açgözlülük olduğunu” da sözlerine ekledi.

Yargıç Brodie, eski bankacının işlediği suçlara ilişkin "Bu, dünya tarihindeki en büyük mali suçlardan biri" ifadelerine yer verdi.

Financial Times’ın haberine göre Agnifilo, beş yıldır görmediği Malezya'daki kızından bahsettiğinde Ng duygulanmış gibi göründü. Bankacı New York, Queens'te ziyaret ettiği bir tapınaktan Budist bir keşişi selamlarken kısaca gülümsedi. Keşiş, yargıca Ng'nin "çok iyi bir kalbe" sahip "çok iyi bir insan" olduğunu söyledi.

NG yargıca yaptığı konuşmada, “Ailemin benim yüzümden daha fazla cezalandırılacağı düşüncesi beni yok ediyor. Merhamet ve eve dönme şansım için yalvarıyorum” dedi. Brodie sonunda cezasını açıkladığında, Ng’nin başını eğerek dinlediği görüldü.

ABD hükümeti, Ng'yi 1MDB skandalı nedeniyle ve Malezya'dan İsviçre'ye ve ABD'ye kadar uzanan zimmete para geçirme komplosunu planlanmasıyla suçlanan Malezyalı finansçı Jho Low ile çok sıkı bir bağlantı olmakla suçladı. Suçlamaların ardından sırra kadem basan Low hâlâ masumiyet karinesini koruyor.

Savcılar ayrıca, Ng'nin çalıntı 1MDB fonlarında 35 milyon doları kötüye kullandığını iddia etti. Ng’nin avukatı ise iddia edilen uygunsuz ödemelerin karısıyla alakalı konudan bağlantısız bir yatırımla ilgili olduğunu söyledi.

ABD'nin New York Doğu Bölgesi Avukatı Breon Peace, duruşmadan sonra yaptığı açıklamada, "Roger Ng, yalnızca Malezya halkını mağdur etmekle kalmayıp, aynı zamanda halkın hükümetlere, piyasalara, işletmelere ve diğer kurumlara olan güvenini küresel ölçekte baltalama riski taşıyan arsız ve cüretkar bir komplonun merkezi bir oyuncusuydu" dedi.

Goldman'ın Malezya'daki eski yatırım bankacılığı başkanı ve daha sonra bankanın Asya'daki menkul kıymetler bölümünün bir üyesi olan Ng, 2012 ve 2013 yıllarında üç adet 1MDB tahvil anlaşmasının düzenlenmesine katıldı. ABD makamlarına göre, işlemler 600 milyon dolardan fazla getiri üretti ve yaklaşık 6,5 milyar dolar topladı. Bu paranın bir kısmı Malezya ve Abu Dabi'deki yetkililere rüşvet ödemek için kullanıldı.

Malezya ile 3,9 milyar dolarlık bir anlaşmaya varan ve 2020'de küresel bir anlaşmada 2,9 milyar dolarlık rekor bir ödeme yapan Goldman, "önceki Malezya hükümeti ve 1MDB'nin bazı üyeleri" tarafından kendilerine yalan söylendiğini açıkladı.

Ng'nin ABD'deki davasının sonuçlanması, 1MDB ile bağlantılı olarak yabancı rüşvet yasalarını ihlal etme ve kara para aklamak için komplo kurma suçlamalarını kabul eden eski bir Goldman ortağı olan Tim Leissner'in cezalandırılmasının yolunu açıyor.

Ng'nin eski patronu olan Leissner, daha hafif bir ceza alacağı umuduyla ABD ile bir işbirliği anlaşması imzaladı ve Ng'nin davasında hükümetin yıldız tanığı oldu. 6 Eylül'de cezalandırılacak olan bankacının 43,7 milyon dolar tazminat ödemesine karar verildi.

Yaklaşık iki ay süren yargılama sırasında Agnifilo, Leissner'in ifadesi dışında müvekkilini 1MDB skandalına bağlayan hiçbir kanıt olmadığını savundu. Leissner'ı "türünün tek örneği" bir yalancı olarak nitelendirdi.

Goldman Sachs, yolsuzluk skandalı örtbas için 2.5 milyar dolar mı ödedi?

 

Goldman Sachs, Malezya'ya 2 milyar dolardan fazla ödeme yapacak

 

Facebook’ta rüşvet skandalı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)