BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana Sayfaİlginç Bankacı HikayeleriKıdemli bankacı Rusya yaptırımlarının günah keçisi oldu----

Kıdemli bankacı Rusya yaptırımlarının günah keçisi oldu

Kıdemli bankacı Rusya yaptırımlarının günah keçisi oldu
04 Ağustos 2023 - 16:55 www.finansgundem.com

ABD ve müttefiklerinin Rusya yaptırımları birçok bankacının hayatını tamamen değiştirdi. Eski Goldman Sachs bankacısı Elena Titova işgalin hemen ardından Rus bankasından istifa etse de küresel finanstan dışlandığı bir yıl geçirdi


FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Goldman Sachs, Morgan Stanley ve UBS gibi bankaların Moskova şubelerinde otuz yıl boyunca yüksek kademeli pozisyonlarda görevler yapan yatırım bankacısı Elena Titova, ABD ve Avrupa bankaları geri çekilirken Rus piyasasında sıkışıp kaldı.

Bloomberg’ün haberine göre Vladimir Putin’in Ukrayna’yı işgalinden yedi gün sonra Titova Rusyanın devlet destekli bankasının yönetim kurulundan istifa etti. Rus ve Ukraynalı bir aileden doğan ve eğitiminin önemli bir bölümünü ABD’de alan Titova kariyerinin önemli bir kısmını oluşturduğu ülkeyle bağlarını kopardı.

Ancak Titova’nın tüm bu girişimleri ABD yaptırımlarına maruz kalmasını engelleyemedi. Titova ABD’nin yaptırım listesine girdi ve listedeki diğer birçok kişiyle birlikte ABD egemenliğindeki finansal sistemden en katı dışlanmaya maruz bırakıldı. Bu yaptırımın sebebi ise bankacının Bank Otkritie ile ‘bağlantılı’ olarak görülmesiydi. Banka işgalden kısa bir süre sonra ABD’nin kara listesine alınmıştı ve Titova’nın yönetim kurulundan ayrılması bir şeyi değiştirmiyordu. Yabancı bankalar kıdemli bankacının hesaplarına girişleri engelledi ve Titova yaşamsal harcamalarını bile gerçekleştiremez hale geldi.

Bankacı, “Yaşananlar uluslararası bankalar için çalışan ve sisteme güvenen biri olarak benim hayatımı sonsuza dek değiştirdi” açıklamasında bulunuyor.

Titova ismini temizlemek için bir yıl boyunca mücadele etti ve yaşadıkları ABD ve müttefiklerinin uyguladığı yaptırımların neden olduğu hasara oldukça iyi bir örnek.

Bir dönem ABD Hazinesi’nde de çalışan Atlantik Konsülü Ekonomik Devlet Yönetimi Girişimi Direktörü Kim Donovan, “Ukrayna’nın işgalinde yanıt olarak Rusya’ya ve Rus birey ve kuruluşlara ne kadar yaptırım uygulandığı göz önünde bulundurulursa önümüzdeki yıllarda bu listelerden çıkmaya çalışan çok daha fazla insan görebileceğimizi düşünüyorum. Bazen sadece bir dilekçeyle kurtulabilseniz de çoğu zaman bunun için yasal işlem yapmanız gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

ABD Hazinesi ülkenin Dışişleri Bakanlığı’nın yetkisi altında yaptırım uygulanan Titova gibi kişilerin dilekçelerini incelediğini belirtiyor. ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü dilekçelerin vaka bazında karara bağlandığını ve belirli bir olay hakkında yorum yapmayacaklarını söyledi.

Ukrayna’nın işgalinden bu yana yüzlerce zengin ve nüfuz sahibi Rus, ABD ve müttefikleri tarafından yaptırıma tabi tutuldu ve mülklerinin, yatlarının ve diğer varlıklarının dondurulması sürecine maruz kaldı. Birçokları Putin’in ve savaşın üzerlerindeki etkilerinin büyük ölçüde abartıldığını savunarak hukuki itirazlarda bulundu. Bu itirazların çok azı başarılı olabildi. Temmuz ayında İngiltere milyarder Oleg Tinkov’un üzerindeki yaptırımları kaldırdı. Tinkov kamuoyuna açık bir şekilde işgali eleştiren tek büyük Rus oligark olma özelliğini taşıyor.

56 yaşındaki Titova ise Otkritie Bank’ın bazı eski yöneticileri ile bağları nedeniyle yaptırım kapsamında tutuldu. Kremlin bağlantılı isimler ve süper zengin iş adamlarının aksine Titova ortalama Rus vatandaşlarından daha fazla resmi bağlantısı bulunması yüzünden yaptırımların hedefi oldu.

Şu anda Dubai’de yaşayan Titova kendisinin ve bankadaki diğer yönetim kurulu üyelerinin bankanın yönetim kurulu listesindeki son kamuoyu açıklamasında listelendiklerini ve bu sebeple hedef alındıklarını savunuyor. Ancak bu listenin işgal öncesinde yayınlandığını belirten Titova, Rusya’nın potansiyel yaptırımların hedefini saptırmak için bu verileri asla güncellemediğini söyledi.

Titova’nın avukatları, ABD’nin yaptırımları uygulamasından bir aydan fazla bir süre önce kuruldan ayrıldığına dair kanıtlar da dahil olmak üzere itiraz dilekçesini 10 Mayıs 2022'de sundu.

ABD Hazinesi’nden bir hafta sonra gelen yanıtsa Dışişleri Bakanlığı’nın itiraz listesine eklendiğiydi. İtirazın Dışişleri Bakanlığı e-postalarına yönlendirildiği ve surecin ‘uzun olabileceği’ uyarısı yapıldı

Rus ve İngiliz vatandaşlığına sahip olan kıdemli bankacı yaptırımların belirlenmesiyle aynı anda yaptırımlara maruz kaldı. Titova’nın itiraz dilekçesinde bankacının “etkin bir şekilde dünya ekonomisinden dışlandığı” belirtildi.

Aylar sonra kara listeden çıkarılan Titova’nın avukatları, “Bazıları listeden çıkarılmayı bir hatanın kabulü olarak görebilir. Ancak gerçekte durum böyle değil. Hatanın yapılması gerçekten uzun bir zaman alıyor. Zira aksi takdirde ABD hükümetinin başarmaya çalıştığı politika baltalanabilir” dedi.

Titova ve kendisi gibi diğer isimlerin listeden çıkarılması hasarın tamamen giderilmesi anlamına da gelmiyor. Kıdemli bankacı İngiltere’de kullandığı bankaların hala çağrılarını reddettiğini söylüyor: “Sadece beni kapatmakla kalmadılar aynı zamanda benimle her türlü iletişimi de kestiler.”

Rusya'da askere çağrılma yaşı yükseltildi

 

Rusya'dan yabancıların fonlarını dondurma kararı

 

Commerzbank'ın kârı beklentileri aştı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)