BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisZenginlerin yeni moda trendi: Sessiz lüks----

Zenginlerin yeni moda trendi: Sessiz lüks

Zenginlerin yeni moda trendi: Sessiz lüks
12 Haziran 2023 - 16:04 www.finansgundem.com

Ekonomik şartların kötüleşmesi zenginlerin gösteriş merakını da değiştirdi. Artık marka ve logo bulundurmayan ‘sadece bilenlerin anladığı’ lüks ürünler moda

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel enflasyonun yükselişiyle birlikte tüm dünyada maaştan maaşa yaşayan insanların sayısı da olağanüstü biçimde arttı. Finansgundem.comun derlediği bilgilere göre, herkes için zorlaşan ekonomik şartlar, malikanelerde yaşayan servet sahibi insanların da servetleri ve kıyafetleriyle gösteriş yapabilme imkanını kısıtlıyor.

CNBC’nin haberin göre süper zenginler arasında gösterişli marka amblemleri ve takılar yerine ‘sessiz lüks’ adı verilen yeni bir trend ortaya çıktı.

Sessiz lüks nedir?

New York Üniversitesi Stern İşletme Okulu Pazarlama Profesörü Thomaï Serdari aynı zamanda üniversitenin moda ve lüks programı direktörlüğünü yapıyor. Serdari ‘sessiz lüks’ olarak isimlendirilen bu yeni trendin sessiz bir tonu olan pahalı eşyalar veya gizli servet olarak kendini gösterdiğini belirtiyor. İşletme profesörü bu tür ürünlerin “bünyesinde hiçbir logo bulundurmadığını” ve “göze çarpan bir özellik içermediğini” belirtiyor.

Serdari, “Lüks markalar malzemelerin kalitesine güveniyor ve kendilerine özel tekniklere sahipler” dedi. İşletme profesörüne göre, bu tür lüks malzemeler kesim, dikiş veya diğer küçük detaylar sayesinde sadece belirli bir ürüne aşina olan insanlar tarafından tanınabiliyor. Serdari yeni trend lüks ürünler “sadece bilenler için” farklılaştırıcı bir unsur olabiliyor.

Amerikalı Hollywood yıldızı Gwyneth Paltrow bu yıl bir kayak kazasına karışması nedeniyle mahkemede hakim karşısına geçmişti. Paltrow mahkemede Celine ve The Row gibi lüks markaların kıyafetlerini taşımasının yanı sıra 1.450 dolarlık siyah Prada çizme giymiş ve 325 dolarlık Smythson marka mavi not defteri kullanmıştı. Bununla birlikte Paltrow’un kıyafeti gösterişten uzak bir üst sınıf çizgisi taşıyordu.

Abartısız lüks yeni bir kavram değil. Serdari 2008 Küresel Finans Krizi sırasında parası olan insanların servetlerini gizlemek istediklerini hatırlatıyor. Profesör son on beş yıl içerisinde modanın da daha büyük ve daha cesur hale geldiğini belirtiyor.

Ancak küresel ekonomide art arda yaşanan krizler nedeniyle tüm dünyada olduğu gibi ABD’de de bireyler arasındaki servet makası yeniden açıldı. K şekilde toparlanma Amerikalı zenginlerin daha da büyük servetlere erişmesine, orta sınıf ve altınınsa daha da fazla yoksullaşmasına yol açtı. Fakat bu seferki abartısız lüks trendinde daha pahalı fiyat etiketlerine karşın lüks ürünlerde daha sade bir alt ton göze çarpıyor.

Göze çarpmayan servet

HBO’nun popüler dizisi Succession’ın yükselişi sonrası dikkatleri üzerine çekti. Dizideki milyarder aileye mensup karakterlerden birinin taşıdığı ekoseli Burberry marka alışveriş çantası 2.090 dolar gibi bir fiyata alıcı bulunuyor. Karakterse çantayı alaya alarak “gülünç derecede bol kapasiteli” ifadesini kullanıyor. Dizide giyilen Loro Piana marka kaşmir beyzbol şapkası ise 600 dolarlık bir fiyat etiketine sahip. Serdari sıradan insanların bu modaya dahil olabileceği fikrine “gerçekten şüpheyle” yaklaştığını belirtiyor.

Ancak sessiz lüks trendi sadece ürün satın almakla alakalı olmayabilir. Trende uyum sağlamak için görünümü uyumlu nötr tonlarda veya tek renkli kıyafetlerin çoğaltılması yeterli olabilir.

Florida merkezli finans firması Life Planning Partners’ın Kurucusu, Yeminli Mali Müşavir Carolyn McClanahan birkaç markalı ceket veya el çantasını indirimli tüketici ürünleri ile eşleştirmeyi öneriyor. McClanahan aynı taktiği Succession dizinde Roman Roy karakterinin de uyguladığını hatırlatıyor.

Yeminli mali müşavir marka ve logoları olmayan sessiz lüks trendinin ‘gecikmiş’ bir akım olduğunu da ekliyor. Zira ekonomi yavaşladıkça ve kalıcı enflasyon birçok insanın mali açıdan daha zayıf hissetmesine yol açtıkça modaya yön veren zenginlerin trendlerine ayak uydurmak da bir o kadar pahalı ve zor hale geldi.

McClanahan, “Kısa süre içerisinde atılacak parçalar yerine uzun süre dayanan kaliteli ürünler bulmak daha iyidir” diyor.

3 adımlı zenginlik stratejisi

 

Fiyatın üzerine rüşvet ekliyorlar: Bayilerden 'sıra parası' oyunu!

 

Zengin olmak için yapmanız gereken 10 fedakarlık

 

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • modaya uymak ve marka giymek13 Haziran 2023 14:22

    kendine yakışacak giysi tercih etmede aciz olanlar marka giydiklerinde daha da güzel ve ilgi çekeceklerine inananlar,moda diyerek kendilerini komik düşüren giysi alanlar verdiklerin paraların çöpe gittiklerini anlamalarını tavsiye ederim.

  • b112 Haziran 2023 20:12

    Bu bilgi piyasaya düştüğüne göre epey bileni var...sade vatandaşı ilgilendiren birşey yok...