BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisStrateji geliştirmenin ipuçları----

Strateji geliştirmenin ipuçları

Strateji geliştirmenin ipuçları
21 Eylül 2022 - 17:57 www.finansgundem.com

Hepimiz stratejinin gerek yatırımlarımızda gerekse gündelik hayatımızda stratejinin bizi başarıya götüreceğini biliriz. Peki neden stratejiye gereken önemi vermez ve yeteri kadar zaman ayırmayız?

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Hemen hemen her lider stratejik düşünmeye daha fazla zaman ayırmak istiyor. 10 bin üst düzey liderle yapılan bir ankette, katılımcıların yüzde 97'si stratejik olmanın kuruluşlarının başarısı için en önemli liderlik davranışı olduğunu söylüyor.

Harvard Business Review’dan Dorie Clark’ın haberine göre, başka bir çalışmada ise ankete katılan liderlerin yüzde 96'sı stratejik düşünmeye zamanlarının olmadığını belirtiyor. Tabii ki, hepimiz toplantıların baskısı altındayız ve e-postalarla bunalıyoruz. Radicati Group analizine göre günde ortalama 126 e-posta okumak durumunda kalıyoruz. Ancak liderler, zorunlu olduğunu iddia ettikleri şeylere öncelik vermek için muhtemelen en azından bazı adımlar atabilirler. Belirttikleri hedefler ve eylemleri arasındaki bu büyük tutarsızlığı en iyi ne açıklayabilir ki…

Ödül ve ceza sistemi

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, en önemli sorun, şirketler tarafından genellikle bilinçsiz şekilde uygulanan teşvikler gibi gözüküyor. Kıdemli profesyoneller için bile, araştırmacıların sıklıkla keşfettiği gibi, modern ekonomide hem sadakat hem de üretkenlik için uzun saatler geçirmek, sıklıkla kültürel bir baskı unsuru olarak kullanılıyor. Araştırmalar, haftada 50 saatten fazla çalışan kişilerin, daha düzenli çalışan meslektaşlarına göre yüzde 6 daha fazla prim kazandığını gösteriyor.

Oysa kendinizi masanıza bağlamak, daha fazla e-posta göndermenize yardımcı olabilir, ancak bu çok nadir olarak yenilikçi bir stratejik düşünme için doğru bir reçete işlevi görür. Aslında araştırmalar, haftada 50 saatten fazla çalışanlar için verimliliğin düştüğünü ortaya koyuyor. Stanford Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre, yaratıcı düşünceyi gerçekten güçlendiren şeylerin, dışarıda kısa bir yürüyüş yapmak gibi aktiviteler olduğunu gösteriyor. Ancak bu davranış, yüz yüze zamanı ödüllendiren bir kurumsal ortamda cezalandırılmayla bile sonuçlanabiliyor.

Meşguliyetin statü göstergesi olması

Stratejik düşünmenin önündeki bir başka engel de içsel olabilir. Araştırmalar, en azından ABD’de, meşguliyetin bir sosyal statü göstergesi olduğunu gösteriyor. Columbia Business School'dan Silvia Bellezza ve meslektaşlarının belirttiği gibi, “Diğerlerine sürekli meşgul olduğumuzu ve çalıştığımızı söyleyerek, üstü kapalı olarak yüksek statüde ve aranan bir çalışan olduğumuzu öne sürüyoruz.” Bu nedenle yöneticiler, meşgul olmanın sağladığı öz saygı faydalarından vazgeçme konusunda bilinçaltında isteksiz olabiliyor.

Bizi sıradan bir meşguliyete ve stratejik düşünceden uzaklaştıran hem iç hem de dış baskılar göz önüne alındığında, bireysel liderlerin mücadele edip ihtiyaç duydukları boşluğu yaratabilecekleri üç yol bulunuyor.

Önce kendinize uygun bir ‘alan’ yaratın

İlk olarak, stratejik düşünmenin çok fazla zaman gerektirmediğini hatırlamak önemli; bu sonsuz izinler almak veya liderlik inzivalarına katılmakla ilgili değil. Verimlilik uzmanı David Allen'ın söylediği gibi, “İyi bir fikre sahip olmak için zamana ihtiyacınız yok, alana ihtiyacınız var. Yenilikçi bir fikre sahip olmak veya bir karar vermek çoğunlukla zaman almaz, ancak bunun için uygun bir alanınız yoksa, işiniz zor olabilir.”

Sınırlı bir süre ve aynı miktarda sorumlulukla, tüm bekleyen görevlerinizi tek bir yere yazmak gibi basit şeyler yaparak bile işlerinizi temizleyebilirsiniz. Böylece stratejik düşünmek çok daha kolay hale gelebilir ve önemsediklerinizi düzgün bir şekilde öncelik sırasına koyabilirsiniz, bir şeyi unuttuğunuz hissiyle sürekli kesintiye uğramak da kurtulabilirsiniz.

Zamanınızı nasıl değerlendirdiğinizden emin olun

İkincisi, zamanınızın gerçekte nereye gittiği konusunda net olmak yararlıdır. Bu yılın başlarında, bir ay boyunca her yarım saati nasıl geçirdiğimi kaydettiğim bir zaman izleme deneyi yaptım. Takip etmesi kolay bir proje değildi ancak ortaya çıkan veriler, zamanımı tam olarak nerede ve nasıl geçirdiğimi anlamama yardımcı olması açısından çok değerliydi. Birleştirebileceğiniz, erteleyebileceğiniz veya haftada fazladan iki saat kazanmanıza yardımcı olmak için dış kaynak kullanabileceğiniz görevler olması oldukça olasıdır. Sadece bunlar bile günlük koşuşturmacanın dışına çıkmak ve büyük resme odaklanarak bir strateji geliştirmek için fazlasıyla yeterli olacaktır.

Düşünme şeklinizi değiştirin

Son olarak, ‘meşgul = önemli’ çerçevesinin farkına vardığımızda, onu bırakmak ve derin stratejik düşünmeye daha elverişli başka bir çerçeve benimsemek daha kolay hale gelebilir. Bir girişimci ve yazar olan Derek Sivers meşgul olmayı alternatif ve çok işe yarar bir şekilde tanımlıyor: “Başka birinin programının insafına kaldığınızda olan şey, meşgul olmaktır.”

Buna ek olarak, meşguliyet hakkında düşünme şeklimizi, yani bir statü göstergesinden bir kölelik işaretine doğru değiştirerek, her gün masalarımızda uçuşan sonsuz yükümlülükler yığınına hayır demeyi daha kolay hale getirebiliriz.

Bize yüklenen sorumlulukların yakın zamanda azalması olası değildir. Aslında, kariyerlerimizde yükseldikçe ve küresel rekabet daha da arttıkça, daha fazlasını yapmamız ve daha fazla üretmemiz bekleneceği neredeyse kesin.

Stratejiye zaman ayırmaya yönelik caydırıcı unsurların farkına vararak ve stratejik düşünceyi yaşamınıza ve profesyonel programınıza dahil etmek için proaktif adımlar atarak, sizin ve diğer liderlerin yüzde 97'sinin kritik olarak kabul ettiği bir hedef için siz de ayağa kalkabilirsiniz.

Tahminlere kulaklarınızı tıkamayın ama kendi stratejinizden de sapmayın

 

Buffett’ın enflasyon stratejisi

 

Çalışanlarınızı takdir ederek şirketinizin başarısını artırın

 

Geri bildirim almak sizi geriye götürebilir

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)