BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisÇalışanlarınızı takdir ederek şirketinizin başarısını artırın----

Çalışanlarınızı takdir ederek şirketinizin başarısını artırın

Çalışanlarınızı takdir ederek şirketinizin başarısını artırın
12 Eylül 2022 - 18:34 www.finansgundem.com

Bir işletmenin sağlıklı şekilde çalışabilmesi için çalışanların yeteri kadar takdir edildiğini hissetmesi, iş dünyasında giderek daha fazla önem kazanıyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Rowen adında bir çalışan, 10. yıl dönümünde işe gelir ve masasında, üzerinde bir not bulunan bir hediye kartı bulur. Yıl dönümünü bildiren not yöneticisinden geliyordur. Bir teşekkür ya da tebrik bile içermediğini fark eden Rowen, hayal kırıklığına uğrar.

Çoğu şirket bir tür çalışan tanıma programı yürütürken, çoğu zaman Rowen'inki gibi tepkilere neden olur. Bu tanıma programları, genellikle insanlara anlamlı bir takdir duygusu vermek yerine, yöneticilerin kontrol etmesi gereken ve çalışanların başarılarından tamamen kopuk başka bir sorun haline gelirler. Bazı şirketler, örneğin önemli bir yeni girişim yaratan ve yönetenler, kuruluşun değerlerini davranışlarıyla yansıtan veya önemli bir etkisi olan kişilere özel ödüller vererek programları daha etkili hale getirmeye çalışır. Ancak bu yaklaşımın da sorunları vardır: Ödüller, seçilmiş birkaç kişi için elit bir fırsat olarak görülebilir ve diğer çalışanların çoğunluğunun kendilerini dışlanmış hissetmesine neden olabilir.

Yöneticiler için zor, çalışanlar için kolay

Harvard Business Review’dan Kerry Roberts Gibson, Kate O'Leary ve Joseph R. Weintraub’un haberine göre, oysa yöneticiler çok daha geniş bir çalışan grubuna takdir edildiğini hissettirebilseydi, faydaları beklentilerin çok üzerinde olurdu. Adam Grant ve Francesca Gino, çalışanların yöneticilerinin takdirini kazandıklarında daha üretken olduklarını keşfediyor. Yakın zamanda yapılan başka bir araştırma da, bir ekipte yer alan kişilerin, meslektaşlarının onlara saygı duyduğuna ve takdir ettiğine inandıklarında görevlerini daha iyi yerine getirdiklerini gösteriyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, yine de birçok yönetici, çalışanlarına yeteneklerinin ve katkılarının fark edildiğini ve onlara değer verildiğini hissettirmek için mücadele ediyor. Bu sorunu araştırmak için hayata geçirilen bir projede odak grupları, anket soruları ve öğrenme oturumları aracılığıyla hem çalışanlar hem de yöneticilerle etkileşim kuruluyor. Proje sonucunda ortaya çıkan sonuç ise şaşırtıcı: Patronlar çalışanlarına takdirlerini göstermenin zor olduğuna inansa da, çalışanlar bunun aslında oldukça basit olduğunu düşünüyor.

Ödüller, seçilmiş birkaç kişi için elit bir fırsat olarak görülebilir ve diğer çalışanların çoğunluğunun kendilerini dışlanmış hissetmesine neden olabilir.

Yöneticiler ve çalışanlar arasındaki boşluk

Proje için yürütülen tartışmalar, yöneticilerin ve çalışanların algıları arasındaki dikkate değer boşlukları ortaya çıkarıyor. İlk olarak, yöneticilerin çalışanları ne kadar takdir ettiği ile çalışanların ne kadar takdir edildiğini hissettikleri arasında büyük bir fark bulunuyor. Şeffaflık yanılsamasının veya insanların duygularının başkalarına ne kadar görünür olduğunu abartma eğiliminin bunu açıkladığı düşünülüyor. Yani yöneticiler, çalışanların kendileri hakkında nasıl hissettiklerini bildiklerini sanıyor ancak yanılabiliyor.

İkincisi, birçok yönetici takdir iletmenin gerçekten karmaşık göründüğünü ifade ediyor. Bazıları bunu gelişimsel geri bildirimle dengelemede sorun yaşıyor ve çalışanlara karışık mesajlar göndermekten korkuyor. Bazıları, tüm çalışanlara takdir sunma çabalarının rutinleşeceğinden ve anlamsız görüleceğinden endişe ediyor. Öte yandan, çalışanlar ise bunu karmaşık bir görev olarak görmüyor ve yöneticilerin takdirlerini etkili bir şekilde ifade edebilecekleri yolları hızlı ve net bir şekilde dile getirebiliyor. Peki çalışanlara göre yöneticilerin yapması gereken şeyler neler?

İletişime erken saatte başlayın

Düzenli olarak çalışanlara merhaba demek ve onları kontrol etmek için zaman ayırmak, verimliliğinizi gereksiz yere tüketiyor gibi görünse de, bu etkileşimler aslında çalışanlarınız ve sizin için değerli bağlantı noktaları niteliği taşıyor. Böylesi bir çaba, personelinizin görünmez hissetmesini engelliyor. Çalışanlarınızın ne yaptıkları veya üzerinde çalıştıkları konular hakkında sizinle paylaşımlar yapmasına izin veren rutinler oluşturursanız, onların sizin tarafınızdan ‘bilindiğini’ hissetmelerini sağlayabilir ve şirketinizde neler olup bittiği konusunda doğru ve erken geri bildirimler alabilirsiniz.

Düzenli olarak çalışanlara merhaba demek ve onları kontrol etmek için zaman ayırmak, verimliliğinizi gereksiz yere tüketiyor gibi görünse de aslında değerli bağlantı noktaları niteliği taşıyor.

Geri bildirimde bulunun

Çalışanlar hem neyi iyi yaptıklarını hem de nereleri iyileştirebileceklerini bilmek isterler. Çalışanlar, olumlu ve gelişimsel geri bildirim almanın kendilerini değerli hissettiren en önemli şeylerden biri olduğunu belirtiyor. Bir çalışan ise, yöneticisinden övgü almanın anlamlı olduğunu söylese de hiçbir zaman iyileştirme odaklı öneriler almadığı için olumlu geri bildirimin ne kadar geçerli olduğunu sorguladığını belirtebiliyor. Yalnızca kritik geri bildirim alan bazı çalışanlar ise hiçbir zaman doğru bir şey yapamayacaklarını düşündükleri için pes edebiliyor.

İşin püf noktası, her iki tür geri bildirimi aynı anda vermekten kaçınmakta yatıyor. Yöneticiler, olumsuz geri bildirimleri iki olumlu geri bildirim katmanı arasına sıkıştıran iletişim tekniğini denediğinde ise çalışanların kafası karışıyor. Deneyimlere göre, gelişimsel geri bildirime en çok ihtiyaç duyan insanlar yalnızca yöneticilerinin söylediği olumlu şeyleri duyma eğiliminde oluyor ve iyi performans gösteren insanlar olumsuz yorumların çoğunu ise kısa sürede unutuyor. Bu nedenle, olumlu geri bildirimi gelişimsel geri bildirimden açıkça ayırdığınızdan emin olmanız, şirketiniz ve çalışanlarınız için doğru bir yöntem olarak öne çıkıyor.

Büyüme fırsatlarını ele alın

Çalışanlar, kariyerleri için geleceğin neler getireceğini bilmek ister. Yöneticiler büyüme potansiyelini açıkça tartışmak veya fırsatlar sağlamak ve görevleri ‘uzatmak’ için çalışanlarına zaman ayırdıklarında, çalışanlar bunu kendilerine değer verildiğinin bir kanıtı olarak yorumlar. Tersine, yöneticiler insanların gelişimini ele almayı ihmal ettiğinde, çalışanlar bunu değerli olmadıklarının bir işareti olarak alırlar.

Esneklik sağlayın

Yöneticiler, insanlara uzaktan çalışma seçeneği sunsa da, hatta fazladan çalışılan saatlerin ardından sonraki gün geç gelmelerini teklif etseler de, çalışanlar bunu önemli bir güven ve takdir işareti olarak yorumlamakta gecikmiyor. Bir çalışan, yöneticisinin kendisine sunduğu esnek çalışma programının ‘büyük bir takdir’ olduğunu hissettiğini söyleyebiliyor.

Bunu bir alışkanlık haline getirin

Çalışanınıza katkıları hakkında özellikle neye değer verdiğinizi söylemek için birkaç dakika ayırmanız bile muazzam bir etki yaratabiliyor. Belki haftanın ilk 15 dakikasını kişisel bir teşekkür notu yazmayı ya da ekip toplantılarında ekip üyelerinin bireysel başarılarına kısaca değinerek başlamayı düzenli rutinlerinize dahil etmeye çalışın. Seçenek yelpazesi hayal gücünüzle sınırlıdır. Bazı yöneticiler, takdirlerinin somut ifadesi olarak yiyecek ve hediye kartları veriyorsa da burada ana fikir, çalışanlara teşekkür etmek için otomatik bir sistem oluşturmak değil, daha çok, takdirinizi size doğal gelen bir şekilde ifade etmek için kendinize izin vermekle ilgilidir.

Kaçınılması gereken hatalar

Çalışanlar, yöneticilerin kendilerini takdir etmediklerini hissettikleri anlarla ilgili olarak da kendilerinden oldukça emin konuşabiliyor. Çalışanlara göre yöneticilerin yanlış yaptığı bazı yaygın davranışlar, takdir edilmemenin ötesinde bazı yanlış anlamalara da neden olabiliyor.

Sahte veya genele hitap eden takdir ifadeleri

Takdirin kişiye özel ve gerçek olması gerekir. Anlamlı takdir ifadeleri genellikle zamanında, yerinde ve samimi olarak tanımlanır ve içi boş görünen ifadeler aslında hiç teşekkür etmemekten daha kötü sonuçlar doğurabilir. Yöneticilerin ayrıca bir ekipteki herkesi tanırken dikkatli davranmaları gerekir. Bazen bir grubun performansı, tüm üyelerinden gelen eşit katkıların bir yansıması değildir ve herkes aynı takdiri alırsa, yüksek performans gösterenleri yabancılaştırma riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz.

Standart şirket prosedürlerini ihmal etmek

Birçok yönetici, yıllık incelemeler, üç ayda bir yapılan kontroller ve çalışanları ödüllere aday göstermek gibi prosedürlerin zaman kaybı olduğunu düşünüyor. Ancak bunlar çalışanlar için ilerlemeleri ve performansları hakkında ipuçları sağlayan önemli kilometre taşları olarak özel bir değere sahip bulunuyor. Bir yönetici bunları atladığında, çalışanlar genellikle, yöneticinin değer vermediği şeyin prosedür değil, kendileri olduğu sonucuna varıyor.

Çalışanınızın iş arkadaşlarından uzak hissetmesine izin vermek

Yöneticiler için, her bir kişinin katkısının diğerlerinin çalışmalarına nasıl uyduğunu görmek çok daha kolaydır, ancak çalışanlar genellikle bu anlayıştan yoksundur. Yöneticiler, çalışanlar, kendi departmanları içinde veya başkaları arasında birbirlerinin çalışmalarını nasıl kullandıklarını vurguladıklarında, takdirin organizasyona yayılması için zemin hazırlarlar.

Takdir pratiklerinde ani veya açıklanamayan değişimler

Çalışanlarınızın takdirini çok göstermeyen bir yöneticiyseniz, bunun için şimdilik fazla çaba sarf etmeyin çünkü büyük olasılıkla, çabalarınızı samimiyetsiz olarak göreceklerdir. Bunun yerine, bir lider olarak takdir becerilerinizi geliştirmeye çalıştığınızı bilmelerini sağlayın. Nasıl tanınmak istediklerini sormak için onlara zaman ayırın. Bazıları herkese açık bir şekilde teşekkür edilmekten hoşlanırken, diğerleri bu tavırdan hoşlanmayabilir. Burada anahtar nokta, çalışanlarınızın bireysel tercihlerini bilebilmektir.

Takdir etmenin en iyi yanı, ücretsiz olması ve çok fazla zamana ihtiyaç duyulmamasıdır.

Takdir etmeyi kolay ve yaygın hale getirmek

Takdir etmenin en iyi yanı, ücretsiz olması ve çok fazla zamana ihtiyaç duyulmamasıdır. Herhangi bir seviyedeki herkes bir diğerine takdir sunabilir. Bu bir çalışana, bir meslektaşa veya bir patrona yönelik bile olabilir. Ancak kilit nokta, bu çabaya liderlerin dahil olmasıdır çünkü takdir kültürü ancak bu sayede daha hızlı yayılır.

Bunun için, yani iyi çalışan ve işe yaramayan takdir stratejilerini tartışmak için diğer yöneticilerle bir araya gelebilirsiniz. Yöneticiyseniz, fikir alışverişinde bulunmak ve çabalarınız için hesap verebilir bir hale gelebilmek için bir veya daha fazla meslektaşla bir araya gelmeyi düşünebilirsiniz.

Günün sonunda, bir takdir kültürü inşa etmek, çoğunlukla birçok küçük sağduyulu uygulamaya bağlı olacaktır: Çalışanlarınızı hafife almayın; kişisel ve samimi bir şekilde teşekkür etmeyi unutmayın; çalışanlarınızın büyümesiyle ve birer birey olarak kendileriyle ilgilendiğinizi açıkça belirtin.

Etrafınızdakilere daha fazla şükran ifade ederek başlayın ve bir süre sonuçları izleyin. Küçük şeylerin ne kadar büyük bir fark yaratabileceğine şaşırabilirsiniz.

Çalışanlarınızın tükenmiş hissetmesinin 5 nedeni

 

İşten çıkarmalar artıyor, çalışanların talepleri azalıyor

 

Çalışanlar işverenler karşısında üstünlüğü kaybediyor

 

Gelecek 10 yılda çalışanlarda aranan 10 yetenek

 

Patronlar, uzaktan çalışanları yakından izliyor

 

Çalışanların mutluluğundan yöneticiler mi sorumlu?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)