BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisOfise dönüş verileri yatay seyrediyor----

Ofise dönüş verileri yatay seyrediyor

Ofise dönüş verileri yatay seyrediyor
18 Ağustos 2023 - 17:49 www.finansgundem.com

İş yerleri, uzaktan çalışma talepleri arasında yeniden dengeye oturuyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Pandemi ve sonrasında iş hayatını ve çalışma şekillerini radikal şekilde değiştiren uzaktan çalışma, işverenler ve çalışanlar arasında ciddi mücadelelere sahne oldu. Son veriler ise ortamın yumuşadığını gösteriyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, WFH Research grubu lideri ve Stanford profesörü Nick Bloom, iş yerlerinin nihayet yeni bir normale ulaştığını söylüyor: “Ofise dönüş verileri oldukça yatay seyrediyor” diyor.

Ofis doluluk oranı dengede

Fortune’dan Jane Thier’in haberine göre, ilk sokağa çıkma yasaklarından bu yana esnek çalışma düzenlemelerini belgeleyen WFH Research’ten Stanford profesörü Nick Bloom'a göre, yeni normal artık oturmuş durumda. Bloom, esnek çalışmanın mevcut durumuyla ilgili bir web seminerinde “Nüfus sayımı verileri oldukça yatay seyrediyor. Ofise gitmiyoruz ama dışarı da çıkmıyoruz” diyor.

Gerçekten de, bina güvenliği ve danışmanlık firması Kastle'dan alınan son veriler, ABD'nin en büyük 10 metropolünde geçen hafta ofislerin yüzde 47,3’le yarı yarıya dolu olduğunu ortaya koyuyor. Bu veri, ofislerin yüzde 49,1 oranında dolu olduğu dört hafta öncesine göre hafif bir düşüş anlamına geliyor. Ofis doluluğu, en son 7 Haziran haftasında yüzde 50,3 ile zirve yapmış, yılbaşı ve 4 Temmuz haftaları dışında, bu yıl doluluk oranı yüzde 45-50 aralığının altına hiç düşmedi.

Uzaktan çalışma, ofise dönüşten öncelikli

Bu veriler Bloom'a, 2023 yazının sonunda, yıllarca yanlış bir şekilde ofise dönmeye başladıktan sonra, iş yerlerinin kesin bir şekilde ‘yeni normale’ girdiğini söylüyor. Daha fazla büyük değişiklik beklemediğini söyleyen Bloom, ayrıca WFH Research verilerine işaret ediyor: “ABD'de her hafta evden çalışılan saatlerin payı 2021'den bu yana çoğunlukla yüzde 25'te sabit kaldı. Bu oran pandamı öncesinde yaklaşık 5 idi.”

Patronlar, her yıl bir ofise geri dönüş için başka bir büyük değişikliğin gelebileceği konusunda nefeslerini tutuyor. Bloom, basit tarihsel verilere dayanarak aksini tahmin ediyor ve şöyle diyor: “Son üç yılın skoru şu şekildeydi: Uzaktan çalışma 3 - ofise dönüş 0. Bu, ofise dönüşün kazandığı bir maç değil.”

Hibrit model giderek popülerleşiyor

Yirmi yıldır uzaktan çalışma üzerine araştırma yürüten Bloom, pandemiden önce çalışanların esasen ya tamamen uzaktan ya da tamamen ofiste olduklarını söylüyor. Hibrit bir temelde uzaktan çalışma yeteneği ise, pandemi onu popüler hale getirdiğinden ve çoğu çalışan bunun mükemmel bir denge oluşturabileceğini fark ettiğinden beri daha yaygın hale geliyor.

Bloom, pek çok haber kaynağının, İşçi Bayramı (Labor Day) öncesinde şirketlerin ofise dönüşeri zorunlu kıldığını bildirdiklerini de sözlerine ekliyor. Ancak Bloom, milyonlarca çalışanı etkileyen bu planların geçerli olduğuna ikna olmuş değil. Bloom, “Planların ne kadar gerçek olduğunu teoriye karşı pratikte tartışabiliriz. Bu noktada kararlı olan başka firmalar olmalı. Kelimenin tam anlamıyla yüzlerce firma ve yöneticiyle konuşuyorum ve bazıları uzaktan çalışmaya olumlu bazılarıysa olumsuz bakıyor. Ortalama olarak yatay seyrediyor” diyor.

Ofise dönüş planı manşetlere konu olan bir şirket de Zoom. Ancak Bloom, ofis kullanımının maddi olarak değişme ihtimalinin düşük olduğunu düşünüyor. Bloom, “Yaklaşık bir yıl önce Zoom CEO'su Eric Yuan ile öğle yemeğine gittim ve planının ne olduğunu sordum. Temel olarak, 'İnsanlar melezdir. Biz hibritiz’ dedi. Eric, insanların ofise geleceğini resmen duyurdu, ancak 50 mil içinde yaşıyorlarsa ve haftada sadece iki gün” şeklinde konuşuyor.

Talep ve tehdit ters tepiyor

Hibrit modelin ise işe yaradığı kanıtlanmış durumda ancak yalnızca düzenliyse. Bloom, çalışanların derin düşünmeyi gerektiren idari görevler ve bağımsız işleri yürütmek için uzaktan çalışmayı tercih ettiklerini; işbirlikçi, yaratıcı çalışma için ise açık bir şekilde ofisin tercih edildiğinin uzun süredir netleştiğini söylüyor ve ekliyor: “İdeal olarak, yüz yüze bir topluluk oluşturmakta ısrarcı olan bir şirket, belirli ekipler için ofis günlerini açıkça belirtebilir ve kimsenin tüm gün Zoom yapmak zorunda kalmamasını sağlayabilir.”

Bloom, bir şirket için felaket senaryosunu, ‘bir ofis için para ödemesi, özellikle ABD’nin büyük şehirlerinde çalışanlar için gerçekten yüksek maaşlar ödemesi ve buna rağmen ofislerin boş kalması’ şeklinde tarif ediyor. Ancak Bloom, şirketlerin ofise dönüş için talepte veya tehditte bulunmanın ezici bir çoğunlukla başarısızlıkla sonuçlanacağının altını çiziyor.

Uzaktan çalışma ikileminde CEO’lar mı haklı?

 

JPMorgan CEO’sundan uzaktan çalışan yöneticilere azar

 

Meta, uzaktan çalışmanın vidalarını sıkıyor

 

Uzaktan çalışma tartışmasında kim haklı? Citigroup mu JPMorgan mı?

 

Uzaktan çalışan şirketlerde yeni kriz

 

Uzaktan çalışanlar için iş piyasası daralıyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)