BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisMali denetim devinde kopya skandalı: 100 milyon dolar tazminat----

Mali denetim devinde kopya skandalı: 100 milyon dolar tazminat

Mali denetim devinde kopya skandalı: 100 milyon dolar tazminat
29 Haziran 2022 - 15:16 www.finansgundem.com

Big Four firması Ernst & Young, denetçilerinin etik sınavında kopya çekmesine göz yumması nedeniyle ABD’li yetkililere 100 milyon dolar tazminat ödeyecek


FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünyanın en büyük dört mali denetim firmasından (Big Four) birisi olan Ernst & Young (EY), denetçilerinin lisanslarını alabilmek için girdiği etik sınavlarında kopya çekmesi ve firmanın bu durumu engellemek için bir şey yapmaması nedeniyle ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’na (SEC) 100 milyon dolar tazminat ödemeyi kabul etti.

New York Times’ın haberine göre Salı günü açıklanan karar, SEC tarafından finans dünyasında etik konusunda bir denetim firmasına uygulanan en büyük ceza niteliği taşıyor.

Komisyonun icra direktörü Gurbir S. Grewal, uzlaşmayı duyururken, "Direkt olarak müşteriler hile yapmasını engellemekten sorumlu profesyonellerin etik sınavlarında hile yapmaları çok çirkin" ifadelerine yer verdi.

Söz konusu ceza, bir diğer Big Four firması KPMG'nin benzer suçlamalarla ilgili soruşturmayı çözmek için 2019'da ödediği miktarın iki katı. Söz konusu davada şirket içi eğitim sınavlarında KPMG denetçilerinin kopya çektiği iddia edilmişti. 2019 yazında SEC yöneticileri EY'ye, firmanın herhangi bir sınavda kopya çeken çalışanlar hakkında almış olabileceği şikayetler hakkında bilgi almak için resmi bir talep göndermişti.

SEC, Salı günü yaptığı açıklamada EY'nin belirli etik sınavlarda kopya çeken çalışanlar hakkında dahili bir ipucu almasına rağmen, başlangıçta müfettişlere durumu açıklamadığını da belirtti. Nihayetinde, düzenleyicilerin ve EY yetkililerinin devam ettirdiği soruşturmada ortaya çıkan tablo çok daha yaygın bir kopya sorunuydu.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD’de muhasebe çalışanları meslek lisanslarını koruyabilmek için eyalet bazında periyodik olarak bu tür testlere giriyorlar.

SEC araştırmasına göre, EY'deki 49 denetçi, yeminli mali müşavir olma sürecinin bir parçası olan etik sınavına "cevap anahtarı" bulunduruyordu. Ayrıca, komisyona göre, denetim firmasındaki yüzlerce çalışan, sürekli eğitim programlarının bir parçası olarak girmeleri gereken etik sınavlarda kopya çekti. SEC, EY'nin 2017 ve 2021 yılları arasında meydana gelen suistimallerin üzerine yeterince eğilmediğini belirtiyor.

Bazı çalışanlar müfettişlere, SEC’in düzenlemesine göre "işlerine olan bağlılıkları veya birden fazla denemeden sonra dahi eğitim sınavlarını geçememeleri" nedeniyle kopya çektiklerini söyledi.

Uyuşturucu parası aklayan Credit Suisse’e şok ceza

 

Mali denetim alanında kuralları değiştirecek adım

 

Hedefteki denetim şirketleri: KPMG, EY, PwC ve Deloitte

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)