BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisMali denetim alanında kuralları değiştirecek adım----

Mali denetim alanında kuralları değiştirecek adım

Mali denetim alanında kuralları değiştirecek adım
27 Mayıs 2022 - 15:04 www.finansgundem.com

‘Big Four’ firması EY mali denetim birimiyle danışmanlık birimini iki ayrı şirkete dönüştürecek bir bölünme planını tartışıyor. Değişikliğin gerçekleşmesi halinde sektör devleri benzeri politikalara zorlanabilir

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dünyanın en büyük 4 mali denetim firması (Big Four) uzun bir süredir denetim süreçlerinde gerçekleşen yolsuzluklar nedeniyle gündemi meşgul ediyordu. Financial Times’ın haberine göre Big Four devlerinden biri olan EY dünya çapında denetim ve danışmanlık operasyonlarını ayırarak şirketi ABD’deki ve İngiltere’deki düzenleyici kurumların girdabından çıkarmayı hedefliyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre EY, Deloitte, KPMG ve PwC’yle birlikte dünyanın en büyük dört mali denetim firmalarını oluşturuyor. Firmalar denetim süreçlerinde bağımsızlıklarını koruyamadıkları için uzun bir süredir yoğun eleştirilerle boğuşuyordu. Eleştirilerin başlıca sebebi ise firmaların danışmanlık, vergi ve anlaşma danışmanlığı hizmetlerinden elde ettikleri ücretlerdi.

FT’nin haberine göre, şirketin gönüllü olarak bölünmesi EY’nin diğer Big Four firmaları arasındaki pozisyonunu keskin bir şekilde değiştirecek. 2018 yılında firmanın bir önceki CEO’su Mark Weinberger EY’nin Big Four rekabeti içerisinde güçsüz kaldığı gerekçesiyle firmanın bölünmesi gerektiği çağrısında bulunmuştu.

2001 yılında ABD’li enerji şirketi Enron’un çöküşünün sonrasında danışmanlık birimlerini satan mali denetim firmaları aradan geçen süre içerisinde yeniden danışmanlık birimlerini inşa ettiler. Bu süreç aynı zamanda Arthur Andersen’in batışına ve Big Five firmalarının Big Four’a dönüşmesine sahne oldu.

Habere göre EY’nin kıdemli ortakları küresel operasyonların yeniden yapılandırılabilmesi için çeşitli seçenekleri tartışıyorlar. Tartışılan planlar arasında mali denetime odaklanan birimin firmanın geri kalanından ayrılması da bulunuyor. Plana göre firma şirketin denetimlerinin desteklenmesi için vergi gibi konularda uzmanları bulunduracak edecek.

EY’nin sürpriz hamlesinin düzenleyici kurumların dikkatini çekmesi ve rakip mali denetim firmalarını da benzeri düzenlemelere zorlaması muhtemel.

Big Four firmalarından kimliği belirtilmeyen bir kıdemli ortak konuyla ilgili açıklamasında, “Hepimizin pozisyonumuzu gözden geçirmesini gerektirecek. Ancak bu hızlı ya da refleksle yapılacak bir değişim olmayacak” ifadelerine yer veriyor. Big Four kıdemli ortağı diğer rakiplerinin vereceği tepkilerin de davranışlarını etkileyeceğini sözlerine ekledi.

EY’nin bölünmesi ayrı ayrı sahip olun iki farklı işletmeyi oluşturacak ve denetim ile danışmanlık birimleri arasında operasyonel bölünmeden çok daha derin bir değişimi ifade edecek. Şirketlerin halihazırda uyguladığı şirket içi yönetim yöntemleri İngiltere’deki BHS ve Carillion skandalları nedeniyle Big Four firmalarının topa tutulmasına neden olmuştu.

FT kaynakları değişimin tam yapısının tartışıldığını ve herhangi bir revizyonun EY’nin küresel işletmesindeki gerek bireysel gerek kurumsal ortakların oyunu ve geniş çaplı bir anlaşmayı gerektireceğini belirtiyor. Fakat habere göre, bu büyüklükteki firmaların birleşme ve satın alma işlemlerinde ortaklar arasında fikir birliğine varması genellikle kolay bir süreç olarak görülmüyor.

150'den fazla ülkede 312.000 kişiye istihdam sağlayan EY, paylaşılan markalaşma, sistemler ve teknoloji için her yıl ücret ödeyen, resmi olarak ayrı ulusal üye firmalardan oluşan bir şirket ağı olarak yapılandırılmıştır. FT kaynakları firmanın “herkes için çalışabilecek” kesin bir yapı bulmaya çalıştığını belirtiyor.

Kaynaklar sürecin aylarca devam edebileceğini ve büyük bir yeniden yapılanmanın henüz kesin olmadığını belirtiyor. Ancak değişikliklerin onaylanması durumunda bunun önemli olacağı kabul ediliyor.

Şirkete yakın bir kaynak konuyla ilgili açıklamasında, “Meslek alanını yeni bir yola sokmak istiyoruz. Bunun mesleği tümüyle değiştireceğinin farkındayız” dedi.

EY’den konuyla ilgili yapılan resmî açıklamada, “Önemli değişiklikler yalnızca düzenleyici kurumlarla danışılarak ve EY ortaklarının oylarından sonra gerçekleşecektir. Bu değerlendirmenin henüz ilk aşamalarındayız ve hiçbir karar alınmadı” denildi.

KPMG’ye 14,4 milyon sterlinlik tarihi ceza

 

KPMG’ye 1,3 milyar sterlinlik tazminat davası

 

PwC ve KPMG Rusya'dan çekiliyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)