BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkUyuşturucu parası aklayan Credit Suisse’e şok ceza----

Uyuşturucu parası aklayan Credit Suisse’e şok ceza

Uyuşturucu parası aklayan Credit Suisse’e şok ceza
28 Haziran 2022 - 12:39 www.finansgundem.com

İsviçre Federal Mahkemesi Credit Suisse’i Doğu Avrupalı uyuşturucu mafyasının parasını akladığı gerekçesiyle suçlu buldu. 2 milyon frank para cezasına çarptırılan banka tazminatlarla birlikte 20 milyon eurodan fazla kayıp verecek


FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

İsviçre bankası Credit Suisse, Bulgar uyuşturucu mafyasının kara para aklama faaliyetlerini durduramadığı gerekçesiyle İsviçre mahkemeleri tarafından suçlu bulundu. Credit Suisse İsviçre’de şirket suçları nedeniyle hüküm giyen ilk yerel banka oldu.

Karar, Pazartesi günü İsviçre'nin güneyindeki Bellinzona kentinde ülkenin en yüksek ceza mahkemesi tarafından verildi. Hakimler bankaya 2 milyon İsviçre Frangı para cezası verdi ve İsviçre hükümetine tazminat olarak 18,6 milyon euro ödemesini emretti.

Bankanın eski bir yöneticisi olan eski Bulgar tenis yıldızı Elena Pampoulova-Bergomi de kara para aklama suçlarından suçlu bulundu.

Dava, Credit Suisse'in 2004-2008 yılları arasında bir grup Bulgar müşteriden milyonlarca euroluk mevduat kabul etmedeki rolüne odaklandı. Yargıçlar, fonların olası suç kökenlerini gösteren bariz işaretleri görmezden geldiğine karar verdi. Söz konusu fonların bavullarla getirilen yüksek miktarlarda nakit para olduğuna ve fonları getirenlerin iki suikastla bağlantısına dikkat çekildi.

Financial Times’ın haberine göre İsviçre Federal Mahkemesi’nden yapılan açıklamada, “Mahkeme, söz konusu dönemde banka içinde hem suç örgütü ile müvekkil ilişkilerinin yönetimi hem de kara para aklamayla mücadele kurallarının yönetimi konularında hukuk birimi ve uyum departmanı tarafından uygulanması gereken süreçlerde eksiklikler tespit etmiştir” ifadelerine yer verildi.

Dava aynı zamanda İsviçreli ve merkezi İsviçre’de olan bir bankanın ilk kez cezai takibata tabi tutulması anlamına geliyor.

Mahkeme sürecinde savcılar Pampoulova-Bergomi'nin, Avrupa'daki büyük bir kokain kaçakçılığı ağının başında bulunan eski Bulgar profesyonel güreşçi Evelin Banev ile sportif şöhreti sayesinde nasıl bir ilişki kurduğunu ve sürdürdüğünü ayrıntılarıyla anlattı.

Credit Suisse uyuşturucu parası mı akladı?

Pampoulova-Bergomi, 2005 yılında Sofya'daki bir restoranın dışında vurularak öldürülen bir müşteri de dahil olmak üzere, Banev'in çevresindeki kişilerden düzenli olarak 500.000 eurodan fazla nakit para topladı.

Bu yılın başlarında yapılan duruşma sırasında Pampoulova-Bergomi, bankanın yıllarca zengin Doğu Avrupalı müşterileri kazanmak için yarıştığını uyumluluk süreçlerine neredeyse hiç dikkat etmediğini iddia etti.

Banev, 2017 yılında İtalya'da uyuşturucu kaçakçılığı ve 2018 yılında Bulgaristan'da kara para aklama suçlarından hüküm giymişti. Banev İsviçre’deki davada ise sanık statüsünde değildi. Ortadan kaybolduktan sonra, geçen yıl Ukrayna'da tutuklanan Banev, ek ceza davalarıyla karşı karşıya kalmak üzere Romanya ve Bulgaristan'a iade edilme sürecinde.

Credit Suisse’den yapılan açıklamada, mahkemenin kararına itiraz edileceği belirtildi. Banka açıklamasında "Kara para aklamayla mücadele çerçevesini sürekli olarak test edildiğini ve zaman içinde gelişen düzenleyici standartlara uygun olarak güçlendirildiği" ifadeleri de eklendi.

Pampoulova-Bergomi'nin avukatı, "asılsız ve adaletsiz" olarak tabir ettiği karara itiraz edeceğini açıkladı. Grégoire Mangeat, "Bu karar, kara para aklamanın sorumluluğunu ciddi bir eğitim veya deneyime sahip olmaksızın insanlara yüklüyor" dedi.

Aralık ayında, İsviçre'de faaliyet gösteren Abu Dabi'ye ait Falcon bankası, İsviçre’de kara para aklama suçları ceza kanunu uyarınca suçlu bulunan ilk Banka olmuştu. İsviçre savcıları bankadan 42 milyon İsviçre Frankı ceza talep etmişti.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre İsviçre bankası Credit Suisse son iki yıldır zayıf risk kontrolleri nedeniyle eleştirilerin ve skandalların odağında bulunuyordu. Banka Greensill Capital’ın Mart 2021’de batması nedeniyle tedarik zinciri şirketine bağlı 10 milyar dolarlık fonunu kapatmak zorunda kaldı. Haftalar sonra aile yatırım şirketi Archegos’un çöküşüyle birlikte 5,5 milyar dolarlık ticari zarar kaydetti. Söz konusu zarar bankanın 166 yıllık tarihinin en büyüğü niteliğinde.

Credit Suisse'de yeni skandal

 

Credit Suisse düzenleyici kıskacında

 

Goldman Sachs'tan resesyon açıklaması

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)