BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkCredit Suisse uyuşturucu parası mı akladı?----

Credit Suisse uyuşturucu parası mı akladı?

Credit Suisse uyuşturucu parası mı akladı?
07 Şubat 2022 - 10:38 www.finansgundem.com

Geçtiğimiz yıl art arda gelen skandallarla sarsılan Credit Suisse şimdi de mafyanın uyuşturucu parasını aklama suçlarıyla karşı karşıya. Savcılar bankayı bavullar dolusu kirli parayı aklamakla suçluyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

İsviçre bankası Credit Suisse Pazartesi günü İsviçre mahkemesinde Bulgar kokain kaçakçılığı çetesi olduğu iddia edilen bir örgütün bavullara doldurulan milyonlarca eurosunu aklama iddialarıyla suçlanacak. CNBC’de yer alan habere göre, İsviçre’nin en büyük ikinci bankası ve bankanın eski bir yöneticisi, uyuşturucu ticareti yaptığı iddia edilen bir kişinin 2004-2008 yılları arasında nakit para saklamasına izin verilmesi ve uyuşturucu parasını aklamasını gerekli adımları atmamak suçlamalarıyla karşı karşıya.

Banka Reuters’a konuyla ilgili verdiği demeçte, “Credit Suisse, bu davadaki haksız yere yöneltilen tüm iddiaları reddediyor ve eski çalışanının masum olduğuna inanıyor” açıklamasında bulundu. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, savcılar davanın ilk duruşmasında İsviçre bankasından 42,4 milyon İsviçre Frangı tazminat istemişti. Davada banka “kendini güçlü bir şekilde savunacağını” açıklamıştı.

500 sayfadan fazla süren iddianame Credit Suisse’in ve eski çalışanının, eski Bulgar güreşçi Evelin Banev’le ve ikisi davada da suçlanan çok sayıda çete üyesiyle kurduğu ilişkilere odaklanılıyor. Davadaki ikinci bir iddianamede de İsviçre bankası Julius Baer’in eski bir yöneticisi kara para aklama işlemlerini kolaylaştırmakla suçlanıyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre İsviçre bankası Credit Suisse geçtiğimiz yıl art arda gelen skandallardan yoğun bir biçimde etkilendi. Greensill ve Arghegos krizleri nedeniyle rakipleri rekor bilanço paylaşırken 1,2 milyar İsviçre Frangı zarar açıklaması tahmin edilen Credit Suisse, en son yeniden yapılanma sürecini yönetmesi beklenen başkanı Antonio Horta-Osorio istifasıyla sarsılmıştı.

İsviçre gizlilik yasaları uyarınca ismi kamuoyuyla paylaşılamayan eski Credit Suisse çalışanının yasal temsilcisi, davanın haksız olduğunu ve müvekkiline yapılan suçlamaları reddettiğini söyledi. İsviçre federal mahkemesinde birden fazla suistimal, dolandırıcılık ve evrakta sahtecilik suçlamalarıyla karşı karşıya olan iki çete üyesinin avukatı ise yorum yapmaktan kaçındı. Julius Baer'in eski yöneticisinin avukatı da yorum taleplerine yanıt vermedi.

İddianamede, daha sonra 2005 yılında Bulgaristan'ın Sofya kentinde eşiyle birlikte bir restorandan çıkarken vurularak öldürülen bir müşterinin, para dolu valizleri Credit Suisse'deki bir kasaya yerleştirmesiyle başladığı belirtiliyor. Savcılar çetenin büyük miktarda paraların kara para aklamayla mücadele uyarısı sınırının altında miktarlara bölündüğünü iddia ediyor. İddialara göre bu yolla milyonlarca euroluk banknotlar önce emanet kasalarına konulup daha sonra da hesaplara aktarıldı.

İsviçre özel bankaları o tarihten bu yana kara para aklama konusundaki uluslararası baskılardan kurtulmak için ‘müşterinizi tanıyın’ olarak adlandırılan kara para aklama karşıtı kontrolleri benimsediler. Ancak sanıklar mevduatın yatırıldığı sırada böyle bir standart uygulama olmadığını belirtiyorlar.

Savcılar davada suçlanan eski banka yöneticisinin 146 milyon İsviçre Frangı’ndan fazla paranın işlemini yürüterek paranın suç kökenlerinin gizlenmesine yardımcı olunduğu gerekçesiyle bankadan 43 milyon İsviçre Frangı tazminat istedi. Banka yöneticisi 2009 yılında polis tarafından gözaltında tutulduktan 2 hafta sonra 2010 yılında Credit Suisse’ten ayrıldı.

Eski çalışanı temsil eden hukuk firması Mangaet’in avukatları Reuters'e verdiği demeçte, "Müvekkilimiz haksız yere suçlanıyor, çünkü İsviçre yasaları bir bankanın suçlanabilmesi için bir gerçek kişinin de suça karışmasını gerektiriyor. Müvekkilimiz masum ve suçlamalardan dolayı oldukça öfkeli. Tam ve eksiksiz bir biçimde beraatını talep edeceğiz" dedi.

Habere göre Credit Suisse paranın kaynağının yasadışı kökenleri olduğu görüşüne itiraz ediyor. Banka, Banev ve çevresinin inşaat, kiralama ve otelcilik gibi meşru işler yürüttüğünü iddia ediyor.

Haziran 2007'de savcılar Credit Suisse'den Bulgaristan'dan gelen bir talebe yanıt olarak Banev ve yardımcılarının elindeki hesaplar hakkında bilgi istedi. Bir dizi para çekme işlemini fark eden bankanın uyum departmanı, savcılara hesapların dondurulup dondurulmaması gerektiğini sordu. Ancak Banka savcılardan müşterinin uyandırılmaması için ihbarda bulunulmaması gerektiği cevabını aldıklarını ardındansa bol miktarda paranın hesaplardan çekildiğini belirtiyor. Reuters kaynaklarına göre söz konusu durum Credit Suisse’in savunmasında kullanılacak. Savcılarsa konunun artık mahkemelerin elinde olduğunu belirterek yorum yapmaktan kaçındı.

Aynı davada yargılanan Julius Baer'in eski yöneticisi hakkında federal savcılar ikinci bir iddianame hazırlıyor ve fonların bir kısmının da Jules Baer’e aktarıldığı iddia ediyor. Para transferlerinin gerçekleşmesinden birkaç ay sonra bankadan ayrılan eski yönetici kara para aklama işlemini kolaylaştırmakla suçlanıyor. İddianamede, bankanın sanıklardan gelen para dolu bir valizi kabul etmediği belirtiliyor.

Credit Suisse’de skandallar sonu mu getirecek?

 

Credit Suisse'e 45,5 milyar dolarlık tazminat

 

Credit Suisse'e şok suçlama

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)