BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaÖdeme SistemleriKripto dünyasının kaderini belirleyecek karar----

Kripto dünyasının kaderini belirleyecek karar

Kripto dünyasının kaderini belirleyecek karar
16 Temmuz 2021 - 17:58 www.finansgundem.com

Kripto dünyasının ana akım finansın dışında yer alma vizyonu yerini düzenleyicilere uyum sağlama ihtiyacına bırakıyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kripto varlık şirketlerinin zor bir karar vermesi gerekiyor. Kripto dünyası ya düzenleyicilerle yaşamayı öğrenecek ya da düzenleyicilerin öfkesinin sonuçlarına katlanacak. Dijital varlıkların en ateşli savunucularının sevgisinin en önde gelen nedenlerinden bir tanesi, birçoğunun hükümetin ve para otoritelerinin erişiminin dışında olması.

Merkeziyetsizleştirilmiş finansal bir sistem hayali kripto dünyasında halen varlığını korusa da, sektörde oldukça büyük finansal şirketler de ortaya çıktı. Büyük kripto borsaları arasında Coinbase ve Binance ile birçok stablecoin, dijital token gibi varlıkları piyasaya süren şirketler de bulunuyor. Financial Times’ın haberine göre bu platformlarda her ay yüz milyarlarca dolarlık işlem yapılıyor ve en büyük iki stablecoin’in toplam piyasa değeri yaklaşık 90 milyar dolara ulaştı.

Bu aktivite ise hızla sıkı düzenlemelere tabi olan geleneksel finans sistemine yöneliyor. Birçok kripto para borsası, bilinen ödeme kartları aracılığıyla banka hesaplarından para çekmeye ve yatırmaya imkan tanıyor. Tether ve USD Coin de geleneksel şirketler tarafından piyasaya sürülen kısa vadeli borçların da arasında bulunduğu rezervler tarafından destekleniyor.

Bu durum ise bunların kripto para dünyasının dışında da önem taşıdıklarını gösteriyor. Aynı zamanda ABD Merkez Bankası (FED) ve Fitch’in de endişelerinin yükselmesine neden oluyor. Kripto şirketleri aynı zamanda borsalarda da yer almak için yarış veriyor. ABD merkezli Coinbase bu yıl Wall Street’te halka arzını gerçekleştirirken, Circle da halka arzını planlamaya başladı.

Yüksek profilli finansal şirketler ve hedge fonlar da oyuna girmek için fırsat kolluyor. Sektörün hızla büyümesi ve devasa hedefleri kısmen de olsa merkezi finansın dışında ve dolayısıyla hızlı hareket edebilmesinden kaynaklandı. Kripto paralar henüz ilk aşamalarındayken düzenleyiciler bu durumu görmezden gelebiliyordu. Ancak finansal düzenleyiciler şimdi oldukça ciddi sorularla karşı karşıya. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre düzenleyiciler kripto paraların kara para aklamak için kullanılmadığından ve terör finansmanına yönelmediğinden emin olmak istiyor.

Peki tüketiciler dolandırıcılık ve benzeri suçlardan nasıl korunacak? Hangi noktada kripto para piyasası geleneksel varlık piyasaları karşısında risk oluşturmaya başlayacak? Düzenleyicilerin alana yönelik giderek artan endişeleri bazı oyuncular için de risk oluşturuyor olsa da, diğerleri için fırsat olabilir.

Bu durum ise kripto sektöründe bir ayrım meydana getiriyor. Bazı operatörler düzenlemelere uyum çabası gösterirken, diğerleri geriden geliyor. İngiltere’nin kripto sektörünü temsil eden örgütü CryptoUK Direktörü Ian Taylor “tartışmanın tam merkezindeyiz” dedi. Açıklamasında kriptoyu ilk benimseyenlerin, kriptonun merkezi kontrolün dışında olduğu yönündeki zihniyeti geride bırakması gerektiğini ifade eden Taylor, bu sürecin sektör için fırsat yaratacağını söyledi.

Geçtiğimiz ay İngiltere’nin finansal düzenleyicisi Finansal Yürütme Otoritesi (FCA) Binance’e yönelik tüketicileri uyaran bir açıklama yaptı. Düzenleyiciler sektörün üzerine gitmeye devam ediyor. Piyasa liderliğini elinde bulunduran büyük kripto para grupları yakın gelecekte düzenlemelere uyum, şeffaflık ve tüketici güvenliği konusunda çok daha sıkı taleplerle karşı karşıya kalacak.

İngiltere'nin yeni fintek milyarderi

 

Binance'te neler oluyor?

 

DeFi sektörü kısa vadede yanıltmasın: Büyüme sürüyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)