BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisFinansal yük Y ve Z kuşağının omuzlarında----

Finansal yük Y ve Z kuşağının omuzlarında

Finansal yük Y ve Z kuşağının omuzlarında
18 Eylül 2023 - 18:02 www.finansgundem.com

Yeni yapılan bir anket, bugünün dünyasının Y ve Z kuşağı için finansal anlamda oldukça zor geçtiğini ortaya koyuyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bugünün dünyası, 60 yaş ve üzerini tanımlamak için kullanılan ‘baby boomer’lar için oldukça idealken, tüm yükü Y ve Z kuşağı sırtlanıyor gibi gözüküyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Y kuşağı ve Z kuşağı finansal geleceklerinden korkuyor.

Genç nesiller baby boomer’ları işaret ediyor

Fortune’dan Chloe Berger’in haberine göre, görünüşe göre en genç nesiller her zaman ekonomik krizin kısa ucunu yakalıyor. Y kuşağı, resesyon sonrası iş piyasasındaki durgunluktan artan öğrenci borçlarına kadar her şeyle boğuşuyor. Yüksek enflasyon çağında pandemiden çıktıkları için Z kuşağı da onların pek gerisinde kalmıyor. Bu, medyanın ve daha yaşlı nesillerin sürekli olarak gençlerin finansal sıkıntılarını anlamsız harcama alışkanlıklarına bağladığı, zaman kadar eski bir hikaye; ama genç nesiller parmaklarıyla onları işaret ediyor.

National Debt Relief adına OnePoll tarafından dört baskın neslin her birinden 500'er kişi olmak üzere 2.000 Amerikalının katıldığı yeni bir ankete göre Y kuşağının ve Z kuşağının yüzde 65’lik bir çoğunluğu baby boomer kuşağının finansal gelecekleri üzerindeki etkisinden endişe duyuyor. Baby boomer kuşağının yüzde 45’lik bir bölümü de kendi nesillerinin finansal kararlarının genç nesillerin geleceğini en azından bir şekilde etkileyeceğine inanıyor.

Baby boomer’lar, nüfusun büyük bir bölümünü oluşturuyor ve bu nedenle geçmiş ve gelecekteki programlar üzerinde büyük bir etkiye sahipler. Yaşlanan iş gücü ve nüfusun iş piyasasından siyasete kadar her şey üzerinde çok büyük etkisi olduğu için, bu kadar büyük bir neslin bir etki dalgası bırakması da kaçınılmaz oluyor. National Debt Relief pazarlama şefi Jeff Biesman, “Emeklilik yaşına ulaştıklarında, Sosyal Güvenlik ve Medicare gibi hükümet tarafından finanse edilen programların üzerindeki baskının sürdürülemez hale gelebileceği ve potansiyel olarak genç nesillerin bu programları desteklemenin mali yükünü üstlenmek zorunda bırakabileceği endişesi var” diyor.

Suçlu baby boomer’lar mı?

Her iki siyasi partinin de Sosyal Güvenliğin sürdürülebilirliğini sorgulaması tüm nesiller arasında yaygın bir endişeye yol açıyor. Pek çok Amerikalı, Sosyal Güvenlik'in daha az verimli olacağına veya yakında sona ereceğine inanıyor ve en genç kuşaklar, yatırımlarının karşılığını alma noktasında en şüpheci kişiler olarak öne çıkıyor.

Belki de Y kuşağı ve Z kuşağı, baby boomer kuşağının gelecek üzerindeki etkisi konusunda bu kadar endişeliler çünkü bunu zaten bugünden hissediyorlar. Anket, Y kuşağının dörtte üçü ve Z kuşağının yüzde 82'sinin, içinde bulundukları mevcut finansal sıkıntının kısmen baby boomer kuşağının seçimlerinden kaynaklandığını düşünüyor.

Baby boomer'lar, Y kuşağını bozuk bir ekonomiyle baş başa bıraktıkları için biraz eleştiri alıyor. Daha yaşlı nesillerin barınma ve eğitim için çok fazla para harcaması gerekmiyordu ve daha kolay servet biriktirebiliyorlardı. “OK Boomer, Let's Talk” kitabının yazarı Jill Filipoviç, bir röportajda 'merdiveni tırmandıklarını ve ardından arkalarından yukarı çektiklerini' söylüyor.

Öğrenci borçları ve yüksek kiralar

Daha yaşlı çalışan nesiller tarafından uygulanan sistem, Y kuşağını ve Z kuşağını, servet oluşturmayı ve emeklilik için tasarruf etmeyi engelleyen aşırı büyük öğrenci borcuyla karşı karşıya bıraktı. Konut dünyasında, pek çok kişi kirasını ödemekte zorlanıyor ve nihayet bir yer almaya yetecek kadar para biriktirenlerin teklifleri de, baby boomer’ların tamamen nakit teklifleriyle eziliyor. Biesman, “Z kuşağı ve Y kuşağı eğitim, barınma ve sağlık hizmetlerinde artan maliyetlerle ilgili zorluklarla karşı karşıya. Bazıları bu artan maliyetleri kısmen, baby boomer da dahil olmak üzere önceki nesillerden etkilenen politika kararlarına ve ekonomik koşullara bağlıyor” diyor.

Zenginliğin yarısından fazlasını baby boomer’lar elinde tutuyor

Elbette bu, baby boomer kuşağının herhangi bir zorlukla karşılaşmadığı ya da genç nesillerin karşı karşıya olduğu ekonomik sıkıntıdan tamamen onların sorumlu olduğu anlamına gelmiyor. Y kuşağı ve Z kuşağı bir parça da suçlama oyunu oynuyor. Ankette sırasıyla yüzde 71 ve yüzde 70’lik kesimler para alışkanlıklarından kendilerinin sorumlu olduğunu itiraf ediyor. Ancak baby boomer’lar, çocuklarına göre daha hoş bir anlaşmayı miras aldı ve artık ulusun zenginliğinin yarısından fazlasını ellerinde tutuyor.

Kendisi de bir milyarder ve baby boomer olan Howard Marks, “Baby boomer kuşağı pastadan paylarına düşenden daha fazlasını tüketiyor ve hâlâ da tüketmeye devam ediyor. Bu, gelecek nesilleri orantılı olarak faydalanamadıkları harcamalardan kaynaklanan önemli miktarda borçla onları baş başa bırakacak” diye yazıyor.

Ebeveynlerinin yardımına bağımlılar

Z kuşağı için finansal kaygının yüksek olmasına ve Y kuşağının depresyona girecek kadar zirveye çıkmasına şaşmamak gerekiyor. Birçoğu mali açıdan istikrarlı hissetse de, bazılarının bu şekilde hissetmelerinin ana nedeni, baby boomer ebeveynlerinin yardımına bağımlı olmaları. Ancak yine de baby boomer kuşağının genç nesillerin finansal gelecekleri üzerindeki etkisi olumlu olabilir. Bunda, kendilerinden sonraki nesillere, özellikle de Y kuşağına uzun vadede '72 trilyon dolarlık Büyük Varlık Transferi' sağlamaya hazır olmalarının etkisi bulunuyor.

Ancak bu, sıklıkla alay edilen ve borç batağındaki nesilleri sıkışıp bırakan sistemdeki boşlukları çözmüyor. Sanki birisi Y kuşağının ve Z kuşağının oltasını kırmış gibi görünüyor.

İş yerinde eğlenmek, Y kuşağının verimini artırıyor

 

Y kuşağı için güvenli liman neresi?

 

Yüksek enflasyonun sorumlusu Z ve Y kuşağı mı?

 

Y ve Z kuşağı finansal kararlarından pişman

 

Z kuşağı işinden memnun değil

 

Z kuşağının hayali 40 yıllık emeklilik

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)