BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisY ve Z kuşağı finansal kararlarından pişman----

Y ve Z kuşağı finansal kararlarından pişman

Y ve Z kuşağı finansal kararlarından pişman
09 Ağustos 2023 - 17:58 www.finansgundem.com

Son yapılan bir araştırmada Y ve Z kuşağındaki bireylerin finansal kararlarından dolayı diğer yaş gruplarına göre daha fazla pişmanlık duyduğu görüldü.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Genç yetişkinler geçmişteki harcama kararları nedeniyle pişmanlık duyuyor. Fortune’un haberine göre Y ve Z kuşağı bireyleri için bu pişmanlık aynı zamanda yoğun bir stres anlamına da geliyor.

Haberde yer alan Bankrate’in 3.700 yetişkinle yakın tarihte gerçekleştirdiği bir ankete göre, Amerikalıların yaklaşık dörtte üçü bir tür finansal pişmanlığa sahip. Z ve Y kuşağı içinse finansal pişmanlık duyanların oranı sırasıyla %60 ve %57 olarak kayda geçti. Katılımcılar geçtiğimiz yıla göre de daha stresli olduklarını belirtiyor. Anket verilerine göre X kuşağı bireyleri sadece %45 oranla, baby boomers kuşağındakilerse %38 oranla finansal pişmanlık yaşıyor.

Hem Y hem de Z kuşağı bireylerinin yaşadığı finansal pişmanlıkların ilk sırasında acil durum birikimlerini harcamak ve yeterince kenara para atmamak bulunuyor. Birçok genç çalışan bugün işlerini kaybetmesi halinde bir aylık masraflarını bile ödeyemeyeceğini düşünüyor.

Bir acil birikim hesabını finanse etmek her yaştan birey için “yüksek öncelikli bir finansal hedef” olsa da New York Life Finansal Sağlık Başkanı Suzanne Schmitt’e göre genç çalışanlar için bu hedefe ulaşmak daha yaşlı bireylere göre daha fazla mücadele gerektiriyor. Birikim oluşturmak için çok daha uzun zamanı olan baby boomer’ların tasarruf hesapları Y ve Z kuşağı bireylerinden önemli ölçüde daha güçlü.

Schmitt’e Y kuşağı ise genel olarak kendisinden önceki nesilden kadar tutumlu olsa da hayatları boyunca iki resesyon, bir pandemi, acımasız bir konut krizi ve tarihi bir öğrenim kredisi kriziyle mücadele ettiler. Finans uzmanı bu bireylerin yetişkinliğe geçtiklerinden birikim oluşturabilmek için uygun bir fırsat yakalayamadığını belirtiyor. Ekonomideki zorluklardan payını alan diğer bir nesil olan Z kuşağınınsa %30’unun hiçbir acil durum tasarrufu yok.

Acil durum tasarruflarına olan ihtiyaçsa her geçen gün artıyor. Birçok araştırma pandemiden bu yana Amerikalıların yarısından fazlası için acil durum fonlarının artık her zamankinden daha önemli olduğunu gösteriyor. Bazı katılımcılar şu anda 1.000 dolarlık bir acil masrafı karşılayamayacaklarını belirtiyor.

Y ve Z kuşağının tek pişmanlığı acil tasarruflar değil. Her iki yaş grubu da “çok fazla kredi kartı borcuna girmeyi” en büyük ikinci pişmanlıkları olarak sıralıyor. Y kuşağı için “emekliliğe erkenden daha fazla para ayırmamak” ve Z kuşağı için “çok fazla öğrenci kredisine girmek” üçüncü sıradaki pişmanlık olarak öne çıkıyor.

Kredi kartı borçları nasıl ödenir?

 

İş yerinde eğlenmek, Y kuşağının verimini artırıyor

 

Z kuşağının şartları yöneticileri şoke ediyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)