BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisZ kuşağının hayali 40 yıllık emeklilik----

Z kuşağının hayali 40 yıllık emeklilik

Z kuşağının hayali 40 yıllık emeklilik
26 Haziran 2023 - 17:38 www.finansgundem.com

Anketler, ABD’de Z kuşağı gençlerinin 60 yaşında emekli olmayı beklediklerini ortaya koyuyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de Z kuşağı gençliği emeklilik söz konusu olduğunda çarpıcı bir özgüven sergiliyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD’de son zamanlarda yapılan bir anket, Z kuşağının, emeklilik söz konusu olduğunda bir parça şımarık ve fazla özgüvenli bir tavır sergilediğini ortaya koyuyor.

1,2 milyon dolar

Northwestern Mutual'ın anketine göre Zoomers (Z kuşağı) yalnızca ortalama 60 yaşında emekli olacaklarını düşünmüyor, aynı zamanda 100 yaşına kadar yaşamayı bekliyor. Yahoo Finance’ten Dylan Croll’un haberine göre, Z kuşağının yüzde 40’ı uzun bir ömür süreceklerinden neredeyse emin. Z kuşağı ayrıca, 60 yaşında bir emekliliği finanse etmek için sadece 1,2 milyon dolara ihtiyaç duyacaklarına inanıyor.

Araştırma, Z kuşağının beklentileri ile emekliliklerinin gerçekliği arasında çarpıcı bir tutarsızlığın altını çiziyor ve mali danışmanlar, bakış açılarını değiştirmeyenlerin hayal kırıklığı dolu bir uyanış içinde olabileceğini söylüyor. American Private Wealth'in başkanı Kashif Ahmed, “Mümkün, ancak 20'li yaşlarındakiler bu kadar uzun bir emekliliğin mümkün olmasını sağlamak için bugün fedakarlık yapmaya istekli mi? Ben bu konuda kötümserim” diyor.

Zoomer'lar fazla iyimser

Aslında, şimdiye kadar emeklilik için ortalama 35.800 dolar tasarruf etmiş olsalar da, Z kuşağının neredeyse üçte ikisi 'mali olarak emekliliğe hazır olmayı’ bekliyor. Öte yandan henüz emekli olmayan baby boomer'ların yalnızca yüzde 52'si, X Kuşağı'nın yüzde 45'i ve Y kuşağının da yüzde 54'ü bu kadar iyimser bir tavır sergiliyor.

Z kuşağı, emeklilik hayallerini gerçekleştirmek için Sosyal Güvenlik'e güvenmiyor. Anket, neslin yetkilendirme programının emeklilik gelirlerinin yalnızca yüzde 15'ini sağlamasını beklediğini ortaya koyuyor. Rapora göre boomer’lar ise emeklilik fonlarının yaklaşık yüzde 40'ını karşılamasını bekliyor.

Uzmanları rahatsız eden nokta ise Z kuşağının tasarruf etmeleri gerektiğini düşündüğü toplam miktarın 1,2 milyon dolar olması. Karşılaştırmada, 30'lu yaşlarındaki Amerikalılar emeklilik için 1.44 milyon dolara ihtiyaçları olduğunu tahmin ederken 50'li yaşlardakiler ise 1.56 milyona dolara ihtiyaç duyacaklarını tahmin ediyor. Rapora göre 40'lı yaşlarındaki insanlar 1,28 milyon dolarlık bir tahminle daha da iyimser görünüyor. Ahmed, “Evet, 1,2 milyon dolarla hayatta kalabilirsiniz ancak ne tür bir yaşam tarzı hayal ettiğiniz önemli” diyor.

Gerçekçi değil

20'li yaşlarında mali bağımsızlığa veya isteğe bağlı iş statüsüne ulaşan Asim Hafeez, kırk yıl boyunca 1,2 milyon dolarla yaşamanın gerçekçi olmadığını söylüyor. Örneğin Hafeez, böyle bir rakamın, yaşla birlikte kaçınılmaz olarak artan tıbbi harcamalar gibi maliyetleri hesaba katmadığına dikkat çekiyor.

Hafeez, “Bu rakam açık bir şekilde yanlış hesaplanmış görünüyor. Bunun yeterli olmasına imkan yok. Daha ileri bir yaştasın, vücudun biraz bozulduğu için muhtemelen tek başına daha pahalı tıbbi harcamaların olacak. Bir noktada fazladan bakıma da ihtiyacın olabilir” şeklinde konuşuyor.

Yakın zamanda yapılan bir analiz, geleneksel Medicare alan 35 milyon kişinin yarısının gelirlerinin en az yüzde 16'sını sağlık masraflarına harcadığını ortaya koyuyor. Bu rakam, yıllık olarak, sigorta primleri ve tıbbi hizmetler için ortalama 6.663 dolara karşılık geliyor ve Medicare, çok pahalı olabilen uzun vadeli bakımı kapsamıyor.

4 milyon dolar

Peki, bir kişinin 40 yıl boyunca emeklilikte rahat yaşaması için ne kadar paraya ihtiyacı var? Princeton Financial grubundan Linda Farinola, “Birisi 40 yıl boyunca vergilerden sonra ayda 4.000 dolarla yaşamak isterse, yüzde 3’lük enflasyon ve yüzde 6'lık yatırılan emeklilik fonlarının getirisi dikkate alındığında, yaklaşık 4 milyon dolara yakın bir paraya ihtiyaçları olacaktır” diyor ve ekliyor: “Yaşam maliyetini ve enflasyonun 40 yıl üzerindeki etkisini tam olarak idrak ettiklerini düşünmüyorum. Onlara matematiği göster yeter. Bu basit bir matematik.”

Perryman Financial Advisory'den Jen Grant, genç nesillerin günlük yaşam masraflarını algılamakta genellikle başarısız olabileceğini söylüyor. Grant, “Birçoğu, telefon faturaları gibi masrafları karşılamak için hâlâ ebeveynlerine güveniyor ve insanlar yaşlandıkça ortaya çıkan diğer maliyetlerin farkında olmayabiliyor” diyor.

Grant, “Bence yetişkinliğin eşiğinde oldukları ve para kazanmaya başladıkları bir zirve var ama henüz Z kuşağının yetişkin yaşamın bazı ayrıntılarına tam olarak daldıklarını sanmıyorum. Tüm ödemeniz gereken şeyin kira, kamu hizmetleri ve yemek olduğunu düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz” şeklinde konuşuyor.

İhtiyaçlara uygun bir plan

Yine de uzmanlar, Z kuşağının emeklilik balonunu tamamen patlatmaya gerek olmadığını söylüyor. Uzmanlar, Z kuşağının eğer gerçekten 60 yaşında emekli olmak ve ardından gelecek 40 altın yılı planlamak istiyorsa, emeklilik hedeflerine ulaşma konusunda gerçekçi olmalarının yeterli olacağını belirtiyor.

Örneğin, Northwestern Mutual'da baş strateji sorumlusu, kurumsal yatırımlar başkanı Aditi Javeri Gokhale, Z kuşağının bir finansal danışmanla görüşmesi ve bireysel ihtiyaçlarına göre hazırlanmış bir plan yapması gerektiğini söylüyor. Northwestern Mutual araştırması, kendilerini disiplinli finansal planlamacılar olarak tanımlayan kişilerin emeklilik yaşlarını iki yıl düşürdüğünü, planlama yapmayanların ise iki yıl eklediğini bulguluyor.

Gokhale, bir planlamacının Z Kuşağı'nın evlenmek ve bir aile kurmak, çocuklarını okula göndermek ve uzun vadede emekli olmak gibi hedeflerine daha kolay ulaşmalarına yardımcı olabileceğini iddia ediyor.

Gokhale, “Yani yaklaşık beş yıl, 10 yıl, 20 yıl ve ardından emeklilik. Bunu düşünmek için hedef belirleme ve planlama yapmaya başlamalısınız. Böylece hem kısa vadeli hem de emeklilik hedefleri hakkında konuşmaya başlayabilirsiniz” şeklinde konuşuyor.

Sıkı çalışma, gayretli tasarruf ve proaktif planlama

Hafeez, geleneksel tasarruf yöntemlerinin ötesinde, Z kuşağına gayrimenkul gibi nakit akışı sağlayan diğer yatırımları değerlendirmelerini tavsiye ediyor. Hafeez, “Emekliliğin kutsal kâsesi, zaman geçtikçe enflasyona göre ayarlanabilen aylık nakit akışına odaklanmaktır” diyor.

Bu arada Ahmed, optimal bir emeklilik için sıkı çalışma, gayretli tasarruf ve proaktif planlamadan başka bir yol olmadığını vurguluyor. Ahmed, “Kendi çocuklarıma her zaman yaz sonu ve sonbahar başında sincaplara bakmalarını söylerim. Tüm fındıkları ve kaldıracakları her şeyi deli gibi kapmakla meşguller. Çünkü kışın geldiğini biliyorlar... Kış senin emekliliğin ve şimdi onun için para biriktirmelisin” diyerek Z kuşağına, hayallerine gerçekleştirmeleri için gereken yolu gösteriyor.

Amerikalılar emeklilik hayaline daha az inanıyor

 

Erken emekli olanlara önemli uyarı

 

Z kuşağı emeklilik için daha çok para biriktiriyor

 

34 yaşında emekli olan finansçı işe geri dönüyor

 

Y ve Z kuşağı doğru yatırımla milyoner olabilir

 

Y ve Z kuşağı aile desteğine muhtaç

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)