BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinY ve Z kuşağı aile desteğine muhtaç----

Y ve Z kuşağı aile desteğine muhtaç

Y ve Z kuşağı aile desteğine muhtaç
13 Nisan 2023 - 14:48 www.finansgundem.com

Genç yetişkinler art arda gelen krizlerin gölgesinde finansal bağımsızlıklarını eline almadı. Araştırmalar gençlerin kira ve kredi gibi harcamalar için ebeveynlerinin birikimlerine başvurduğunu gösteriyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel çapta yükselen enflasyon en çok da kariyerinin başlangıcında olan gençleri vuruyor. Yapılan son bir araştırmaya göre Z ve Y kuşağı başarıya ulaşabilmek için ailelerinin emeklilik tasarruflarından destek almak zorunda kaldı.

Fortune’un haberine göre Bankrate’in 2346 Amerikalı yetişkin ile gerçekleştirdiği bir anket araştırması 18 yaş ve üstü çocukları olan 10 ebeveynden yaklaşık yedisi (%68), çocuklarına yardım etmek için en az bir kez finansal refahlarından fedakarlık ettiğini gösterdi. Ankete göre yardım edilen genç yetişkinlerin 773’ünün kendi çocukları da bulunuyor.

Fedakarlık sırasında en fazla zarar gören varlıklarsa acil durum tasarrufları oldu. Ankete katılan ebeveynlerin yarısından fazlası, yetişkin çocuklarına yardım etmek için birikimlerine başvurduklarını, beşte biri ise önemli fedakarlıklar yaptığını söylüyor. Katılımcıların yarısına yakını finansal destek sağlamak için borçlarını ödemeyi erteledi. Beş ebeveynden ikisi ise emeklilik tasarrufları pahasına çocuklarına yardım ettiğini bildirdi. Genel olarak, ebeveynlerin yaklaşık %16'sı, çocuklarının finansal ihtiyaçlarına öncelik vererek diğer finansal kilometre taşlarına ulaşmayı önemli ölçüde ertelediklerini bildirdi.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, hem Y hem de Z kuşağı finansal açıdan hayatlarının en savunmasız zamanlarında büyük ekonomik gelişmelerle karşı karşıya kaldı. Çocukluklarında 2008 Küresel Finans Krizi’ne maruz kalan gençler ve kariyerlerinin başlangıcında da Kovid-19 pandemisini gördü. ABD’de tüm bunlara ek olarak birçok genç Amerikalı yirmili ve otuzlu yaşlarındayken yükselen konut fiyatları ve öğrenci kredisi borçları ile uğraştı.

Tüm bu gelişmeler gençlerin 18 yaşından sonra resmen yetişkinliğe ulaşmalarına rağmen ebeveynlerinden neden finansal destek aldıklarını açıklıyor. Bankrate’in araştırması, Amerikalıların çocukların kendilerini idare etmeye başlamaları gerektiğine inandıkları yaşın 20 ila 23 arasında olduğunu tespit ediyor. Z kuşağı ebeveynlerin en az 21 yaşına kadar fatura ve sigorta gibi harcamaları finanse etmeleri için yardım almaları gerektiğine inanıyor. Baby boomerlarsa çocuklarının bundan iki yıl önce tüm harcamalarından sorumlu olmaları gerektiğini düşünüyor.

Bununla birlikte ebeveynlerin finansal açıdan yaptıkları fedakarlıklar en azından Y kuşağı tarafından görmezden gelinmiyor. Ameriprise Financial'ın son araştırmalarına göre, 27 ila 42 yaş arasındaki her 10 Y kuşağı üyesinden altısı kısmen bu finansal yardıma sahip oldukları için mali durumları hakkında iyi hissediyorlar.

10 Y kuşağı bireyinden yaklaşık sekizi (%78), ailelerinden üniversite eğitimi, araba ve evlerde peşinatları ve miras gibi farklı alanlar üzerinden bir tür finansal destek aldığını belirtiyor. Üstelik bu yardımlar az miktarlarda da değil. Katılımcıların %27’si en az 25 bin dolarlık finansal destek aldıklarını söyledi. Bu miktara bazı Y kuşağı bireylerinin ebeveynleriyle birlikte yaşayarak elde ettikleri tasarruflar da katılmıyor.

Tüm pozitif etkilerine rağmen uzmanlar finansal güvenliğin tehlikeye atılarak yapılan finansal yardımlar konusunda uyarıyor. Ameriprise'da finansal danışmanlık stratejisinden sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Marcy Keckler “ilk önce kendi oksijen maskenizi güvence altına almanız gerektiğini” söyledi.

Ebeveynlerin çocuklarının başarıya ulaşmasını istemeleri oldukça doğal. Keckler, “Genç yetişkinlere çocuklara yardım etmek isteme eğilimini kesinlikle anlıyorum. Aynı zamanda, kendi ayakları üzerinde durmalarının gururunu yaşamalarını da istiyorum. İnsanların, zorluklar karşısında bile mali durumlarıyla ilgili akıllı ve sorumlu adımlar atabileceğini bilmeleri harika bir duygu" ifadelerine yer verdi.

Ancak, Y kuşağının boomer ebeveynlerinden destek almaları etrafındaki tüm tartışmalara rağmen aslına bakılırsa yetişkin çocuklarına yardım etmek için finansal bir fedakarlık yapma olasılığı daha yüksek olanlarsa 43 ila 58 yaş aralığındaki X Kuşağı ebeveynleri. Yılda 50.000 dolardan az kazanan düşük gelirli hane halklarının, çocuklarına yardım ederek kendilerinden daha fazla kazanan Amerikalılara göre daha büyük bir finansal darbe almaları olasılığı çok yüksek.

Bankrate’in Kıdemli Sektör Analisti Ted Rossman, “Finansal destek sunmak, kendi tasarruflarınızı, yatırımlarınızı ve finansal refahınızı riske atarsa geri tepebilir” diyor. Yetişkin çocuklarına yardım etmeye devam eden ebeveynler, kendilerini çok zorlamaları durumunda finansal güvenliklerini tehlikeye atabilir. Rossman böyle bir durumda ebeveynlerin de destek için çocuklarına başvuracağı ve bir çeşit ‘kısır döngünün’ oluşacağı konusunda uyarıyor.

Genç yetişkinler finansal bağımsızlığı ne zaman kazanır?

 

Gençler çalışmanın değerini bilmiyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)