BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinGenç yetişkinler finansal bağımsızlığı ne zaman kazanır?----

Genç yetişkinler finansal bağımsızlığı ne zaman kazanır?

Genç yetişkinler finansal bağımsızlığı ne zaman kazanır?
11 Nisan 2023 - 14:56 www.finansgundem.com

Yükselen fiyatlar ve ekonomik şartların zorluğu nedeniyle finansal bağımsızlık eskisine göre çok daha zor elde edilen bir yeti haline geldi. X ve Y kuşağının ailelerinden aldıkları desteği ne zaman keseceği ise bir soru işareti olarak kalıyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Çoğu insan 18 yaşına geldiğinde yetişkin gibi hissediyor, ancak artık genç yetişkinler yıllar sonrasına kadar finansal olarak bağımsız hale gelemeyebilir. Hatta finansal bağımsızlık kazanılsa dahi ebeveynler ve çocukları bunun tam olarak ne anlama geldiği konusunda hemfikir olamayabilir.

CNBC’nin haberinde yer alan Bankrate’in son bir araştırmasına göre genç yetişkinler kendi masraflarının bir kısmını ödemek için 21 yaşın iyi bir dönem olduğunu söylüyor. Ancak daha yaşlı nesillerse çocuklarının o zamana kadar çoktan finansal açıdan bağımsız olmaları gerektiğini düşünüyor.

Habere göre bunun bir sebebi Y ve Z kuşağının ebeveynlerinin gençlik dönemlerinde yaşadığından çok daha farklı zorluklarla karşı karşıya kalıyor olması. Zira gençlerin öğrenim kredisi borçlarını taşımalarının yanı sıra yeni neslin kazandıkları ücretler de ebeveynlerinin 20’li ve 30’lu yaşlarındayken elde ettiği kazançlardan çok daha düşük.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre enflasyon da bireylerin finansal bağımsızlıklarını elde etme işini zorlaştırdı. Yükselen gıda ve barınma maliyetleri hayata yeni başlayan genç yetişkinler için ek engeller oluşturuyor.

Bankrate raporuna göre 18 yaşın üzerinde çocukları olan ebeveynlerin %68’i çocuklarını desteklemek için finansal anlamda bir miktar fedakârlık yapıyor.

Savings.com’un farklı bir araştırmasına göreyse Amerikalı ebeveynler yetişkin çocuklarının cep telefonu ücretlerini veya sağlık ve taşıt sigortalarını ödüyor ve aylık ortalama 1400 dolar harcama ile yetişkin çocuklarının geçimlerini sağlamaya yardımcı olmaya çalışıyor.

Finansal destek ters tepebilir

Ancak ebeveynlerin yetişkin çocuklarına destek vermesi kendi finansal sağlıklarını tehlikeye atabilir.

Bankrate Kıdemli Sektör Analisti Ted Rossman konuyla ilgili açıklamasında, “Oksijen maskesi takmayla ilgili başkalarına yardım etmeden önce ne söylediklerini hatırlıyor musunuz? Finansal destek sunmak, kendi tasarruflarınızı, yatırımlarınızı ve finansal refahınızı riske atarsa geri tepebilir” ifadelerine yer verdi.

Bankrate anketine göre, yetişkin çocukları olan ebeveynlerin yaklaşık yarısı sağladığı desteğin kendi acil durum tasarruflarından veya kredi ödeme yeteneklerinden fedakarlık ederek sağlandığını belirtiyor. Katılımcıların daha küçük bir kısmı ise çocuklarına destek çıkmak için emeklilik tasarruflarına zarar verdiğini belirtiyor.

Sınır nereye çizilmeli?

Rossman konuyla ilgili açıklamasında, “Sınırı tam olarak nereye çizeceğinizi bilmek zor” diyor. Sektör analisti finansal desteğin kendi bütçenize uygun olduğuna emin olmanız gerektiğini ve parametreler hakkında net olunması gerektiğini söylüyor: “Belirli bir dolar tutarını veya zaman miktarını belirlemek yardımcı olabilir.”

Boston Üniversitesi İktisat Profesörü ve bir finansal planlama yazılımı olan MaxiFi’nin Başkanı Laurence Kotlikoff, “Bir buzdağına çarpıldığında herkes bir başkasının filikasındadır” dedi. Ancak Kotlikoff bu sözün her iki yönde de anlaşılması gerektiğini belirtiyor: “Ebeveynler çok fazla destek sağlıyor ve çocuklar buradaki karşılıklılık ilkesini ebeveynlerine bakmaları beklendiğinde fark etmeliler.”

Kotlikoff açık bir diyaloğa sahip olmanın taraflara yardımcı olabileceğini belirtiyor ve ekliyor: “Bu konuşma bir kez başladıktan sonra önümüzdeki 40 yıl boyunca devam edebilir.”

Çocuklu aileler için 3 kritik finans hamlesi

 

Amerikalılar vadeli hesaplarda binlerce dolar kaybediyor

 

Yüksek mevduat getirisi almanın 3 adımı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)