BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkAmerikalılar vadeli hesaplarda binlerce dolar kaybediyor----

Amerikalılar vadeli hesaplarda binlerce dolar kaybediyor

Amerikalılar vadeli hesaplarda binlerce dolar kaybediyor
31 Mart 2023 - 18:12 www.finansgundem.com

Faizlerin yükselmesiyle birlikte ABD’deki bazı vadeli hesaplar %4’e kadar getiri sağlıyor. Amerikalıların %40’ı ise düşük vadeli hesaplarını tutmakta ısrar ediyor veya binlerce dolar getiri sağlamalarına imkan veren bu durumun farkında değil

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Paralarını vadeli mevduatlara park edenler için, faiz oranlarındaki yükseliş son zamanlarda iyi haberlerden başka bir şey değildi. ABD’de sadece birkaç yıl öncesine kadar %1’den fazla ödeme yapan banka bulmak zor bir işti. Şimdiyse bazı Amerikan bankaları %4’e kadar mevduat getirisi ödeyebiliyor.

Ancak MarketWatch’un haberine göre birçok Amerikalı bu durumdan yeterince fayda sağlayamadı. Habere göre her yıl yüzlerce hatta binlerce dolar faiz getirisi yetisini kaybediyor.

Bankrate’in son araştırmasına göre tasarruf sahiplerinin sadece %22 nakit varlıklarından %3’ün üzerinde getiri elde edebiliyor. Ankete göre katılımcıların %24’ü ise varlıklarından %1’den daha az getiri sağlıyor.

En şaşırtıcı olanı ise %16’lık bir kesim hiçbir getiri sağlamıyor.

Araştırmaya göre bazı tasarruf sahipleri bankaların ne kadar mevduat ödediğini dahi umursamıyor. Bankrate araştırması katılımcıların %14'ünün tasarruflarında mevduat getirisi varsa dahi getiri oranlarını “bilmediklerini" tespit etti.

Üstelik anket yapılan bu kişilerin tasarruf hesapları olduğunu da unutmamak gerekiyor. Bankrate’in de belirttiği gibi Amerikalıların %33’ü genellikle kısa vadeli tasarruf hesabı bulundurmuyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre tasarruf sahiplerinin varlıklarını en kârlı şekilde değerlendirmekle ilgilenmemesi oldukça dikkat çekici bir durum.

Bankrate Baş Finans Analisti Greg McBride, bu tablonun birbirinden farklı nedenlerden kaynaklandığını belirtiyor.

Yüksek getirili vadeli mevduatlar genellikle sadece internet hesaplarıdır. McBride’a göre, bazı tasarruf sahipleri ise paralarını çekebilmek için yerel bir şubeyi ziyaret edebileceklerini bilmenin rahatlığını isteyebilir. Ancak baş analist tasarruf hesaplarının genellikle çek hesaplarıyla bağlantılı olduğuna dikkat çekiyor. Bu nedenle tasarruf sahipleri çevrimiçi hesaplarıyla daha fazla getiri sağlarken yerel şubesi olan bir bankayla da kontrollerini yapmayı tercih edebilir.

McBride, “Tüm varlığınızı internet bankanıza taşımaktan bahsetmiyoruz” dedi.

McBride’ın dikkat çektiği bir diğer faktörse alışkanlık. İnsanlar bazen sırf rahatlarını bozmamak için aynı bankada kalıyor. Veya McBride’ın ifadeleriyle mevduat Faiz oranlarının düşük olmasına o kadar alışmışlar ki daha iyi fırsatlar aramayı da bırakmışlar.

Baş analist, “Düşük faiz oranlarının olduğu bir ortamda tembelleştik” diyor.

Ancak son bir yıldır görülen ekonomik gelişmelerin ardından ABD bankalarında mevduat faizleri tablosu oldukça değişti. McBride, birçok Amerikalıların, hiç getirisi olmayan hesaplarda para tutmasına rağmen daha yüksek getiri sunan hesaplara geçmemesini ‘hayal kırıklığı’ olarak tanımladı.

Yıllık üyelik yoluyla finansal danışmanlık sunan bir firma olan Facet'in Finansal Sağlık Başkanı Brent Weiss, Bankrate anketinin "finansal okuryazarlık krizine" hitap ettiğini söyledi. Bu Amerikalılara her yıl milyarlarca dolara mal olan bir kriz.

Weiss, "Ne yazık ki, bu krize de iklim krizi gibi davranıyoruz. Veriler gerçek. Bilimsel gerçekler var. Yine de sıradan Amerikalıların finansal sağlığına yönelik bu tehdidi ciddiye almıyoruz" dedi.

 

Yüksek volatilitede güvenli liman neresi?

 

Dev bankaların zayıf noktaları

 

Yardeni: Banka krizi borsaları zirveye taşıyacak

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)