BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaSigorta - BES ve HayatErken emekli olanlara önemli uyarı----

Erken emekli olanlara önemli uyarı

Erken emekli olanlara önemli uyarı
20 Nisan 2023 - 13:24 www.finansgundem.com

Yapılan son bir araştırma emekliliğe erken adım atan yetişkinlerin IQ seviyesinde sert düşüşler görüldüğünü ortaya çıkardı. Araştırmaya göre çalışma hayatının bırakılmasından dört yıl sonra genel zekâ seviyesi %1,7 azalıyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yıllar boyu süren özenli çalışma ve akıllıca yapılan tasarrufun ardından elde edeceğiniz erken emekliliğin sağladığı lüks IQ’nuzda büyük bir düşüşe neden olabilir.

SmartAsset’in haberine göre Binghampton Üniversitesi’nin yaptığı son bir araştırma emekliler için kötü haber niteliği taşıyor. Araştırmanın sonuçlarına göre, erken emeklilik yaşlılarda bilişsel gerilemeyi hızlandırıyor. Araştırma emeklilik planlarına erken erişimin insanların zihinsel performansının azalmasında önemli bir rol oynayabileceğini buldu. Dikkat çeken araştırma verilerine göre emeklilik hayatına başladıktan yaklaşık dört yıl sonra genel zekâ seviyesinde %1,7 oranında düşüş görülüyor.

Araştırma işten ayrılan bireylerin hatırlama yeteneğinde zorluk yaşadığını ve toplam kelime haznesine zarar verdiğini tespit etti. Sonuçlar oldukça rahatsız edici türden. Zira hafıza ölçümlerindeki düşük performans yaşlılar arasında demans dedektörü olarak kabul edilen önemli bir gösterge niteliğinde.

Emekliler işgücünün dışında ne kadar uzun süre kalırsa, bilişsel düşüşleri o kadar kötüleşebiliyor. Araştırmaya göre zihinsel gerilemenin nedeni ise sosyal aktivitelerde, zihinsel zindelikle ilişkili faaliyetlerde, gönüllülük ve sosyal katılım alanlarındaki düşüşten kaynaklanıyor.

Binghamton Üniversitesi İktisat Bölümü Asistan Profesörü Plamen Nikolov araştırmayla ilgili açıklamasında, “Programa katılanlar, önemli ölçüde daha düşük gönüllülük ve sosyal etkileşim oranları ile önemli ölçüde daha düşük sosyal katılım seviyeleri bildirmektedir. Artan sosyal izolasyonun, yaşlılar arasında daha hızlı bilişsel gerileme ile güçlü bir şekilde bağlantılı olduğunu görüyoruz” dedi.

Ancak, çalışma katılımcılarının zihinsel yeteneklerinin azalmasına rağmen, stres seviyesindeki düşüş, iyileşen yemek düzeni, daha iyi uyku ve azalan hastalık seviyeleri sayesinde işten ayrıldıktan sonra genel genel sağlık seviyelerinin de arttığını buldu. Katılımcılar ayrıca bir öncekine yıla kıyasla daha az düzenli alkol tükettiklerini bildirdi.

Bununla birlikte, çalışmanın yazarları katılımcıların genel sağlık durumlarındaki iyileşmenin beyin üzerindeki etkileri dengelemeyebileceği sonucuna varıyor.

Nikolov açıklamasında, “Önemli olan ve sağlığı daha iyi belirleyen şeyler, yaşlılar arasında daha iyi bilişsel durum için önemli olan şeylerden çok farklı olabilir. Sosyal katılım ve bağlantılılık, yaşlılıkta bilişsel performans için en güçlü faktörler olabilir” dedi.

Araştırmanın sonuçları Amerikan Psikoloji Derneği’nin 2020 yılında yayınladığı bir araştırmanın sonuçlarıyla da benzeşiyor. Orta yaşlı yetişkinler üzerinden yapılan araştırma özellikle kadınlar olmak üzere zorlu çalışma hayatının sonundaki yetişkinlerin işten ayrılmalarıyla birlikte bilişsel gerileme yaşama riskinin yüksek olduğunu gösterdi. 2017'den itibaren yapılan bir diğer çalışmada ise, yaklaşık 3500 katılımcıda emeklilikten önce ve sonra temel bilişsel işlevlerde bir düşüş olduğu ve sözel hafızanın emeklilikten öncekine göre %38 daha hızlı düştüğü bildirildi.

Nikolov tüm bu göstergelere dikkat çekerek, “Emekliliğin önemli faydaları olabilir. Ancak aynı zamanda önemli bir maliyetleri de vardır. Yaşlılar arasındaki bilişsel bozukluklar, ciddi şekilde zayıflatıcı olmasa bile, yaşam kalitesi kaybına neden olur ve olumsuz sağlık sonuçları doğurabilir” dedi.

Z kuşağı emeklilik için daha çok para biriktiriyor

 

34 yaşında emekli olan finansçı işe geri dönüyor

 

Macron tartışmalı emeklilik reformunun "gerekli" olduğunu savundu

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)