BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaSigorta - BES ve Hayat34 yaşında emekli olan finansçı işe geri dönüyor----

34 yaşında emekli olan finansçı işe geri dönüyor

34 yaşında emekli olan finansçı işe geri dönüyor
10 Nisan 2023 - 17:47 www.finansgundem.com

Erken emeklilik akımını en önemli temsilcilerinden olan Sam Dogen çocuklarının üniversite masraflarını karşılamak için çalışma hayatına geri döndüğünü açıkladı

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Sam Dogen 2012 yılında emekli olduğunda 34 yaşındaydı ve 3 milyon dolarlık net servete sahipti. Dogen aynı zamanda FIRE (finansal bağımsızlık, erken emeklilik) olarak bilinen erken emeklilik hareketinin de öncülerinden biriydi. 10 yıl sonrasında ise Dogen fikir değişikliğine gitti ve çalışma hayatına dönmeye karar verdi.

Şimdilerde 45 yaşında olan Dogen 2009’dan bu yana popüler finans blogu Finacial Samurai’ı yazıyor. Bu forum sayesinde okuyucular, Dogen’ın erken emeklilik için tasarruf etmekten süreçlerini, finans sektöründen ayrılışını, kitap yazma dönemini ve hem kendisi hem de ailesi için yazdıklarını takip edebildi.

Erken emeklilik akımının en popüler üyelerinden birisi olan Dogen’ın çalışma hayatına geri dönmesinde birden fazla sebep var. Birincisi, ünlü Finans yazarının yatırım portföyü tıpkı diğer herkeste olduğu gibi geçen yıl büyük bir yara aldı. İkincisi Dogen iş yerindeki arkadaşlıkları özlediğini söylüyor. Dogen, ‘Erken emeklilik güzel ancak yalnız hissettirebiliyor’ diyor. Yani gün ortasında yapılabilecek aktivitelerin de bir sınırı var.

Dogen için belki de en acil olan sorunsa, erken emeklilik matematiğinin küçük çocuklarının üniversite eğitimini mevcut mali durumuyla ödemeye yetmemesi. Dogen emekli olduğunda, o ve karısı çocuk sahibi olacaklarından bile emin değillerdi. Şimdi iki çocukları var ve onları San Francisco'da büyütüyorlar. Pasif gelirde yüz binlerce dolar kazanırken bile çocuk eğitmek pahalı bir iş.

Fortune’un haberine göre ünlü finans yazarı "Hayat inişlerle, çıkışlarla ve bilinmeyenlerle doludur. Geleceği tahmin etmeye çalışıyorsunuz, ne olacağını bilmiyorsunuz" diyor. Dogen pasif gelirini yılda 80.000 dolardan yaklaşık 200.000 dolara çıkaran kadar çalışacağını belirtiyor.

Aslına bakılırsa Dogen’ın gerçekte hiç emekli olmadığı da söylenebilir. Kurumsal işgücünden ayrılmasına ve çoğunlukla pasif gelirle yaşamasına rağmen, Dogen yeni start-up firmalarına danışmanlık yaptı, blogunu hazırladı ve son 10 yılda bir geleneksel kitap ve bir e-kitap yazdı. Tek yaptığı şey bunu evinin konforunda yapabiliyor olmasıydı. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Kovid-19 sonrası uzaktan çalışma politikalarının ortaya çıkmasıyla birlikte bu çalışma sistemi oldukça yaygın hale geldi.

Öte yandan Dogen’ın yaşadığı bölgedeki birçok şirketin benimsediği esnek çalışma politikaları finans uzmanının çalışma hayatına devam etme arzusunu destekleyen birkaç nedenden biri.

Dogen, “Erken emekli olmak isteyen çoğu insan için, bunun nedeni korkunç bir çalışma ortamından kaçmaya çalışmamız ya da kendi içimizde tamamen sıkılmamızdır. Şimdiyse gün boyunca kestirmek istiyorsanız, yapabilirsiniz. 2010, 2012'de bu kadar esnekliğe sahip olsaydım, muhtemelen önümüzdeki beş yıl boyunca günlük işimi sürdürürdüm" dedi.

Matematiğin işe yaramasını sağlamak

Her ne kadar kendisinin ve ailesinin günlük harcamaları, gayrimenkul varlıkları ve blogu da dahil olmak üzere diğer pasif gelirle karşılanıyor olsa da Dogen Amerika Birleşik Devletleri'ndeki yüksek öğrenimin delicesine yüksek maliyetlerde olduğunu ve pasif gelirlerle üstesinden gelmenin mümkün olmadığını söylüyor. Dogen şu anda 6 ve 3 yaşlarındaki her iki çocuğunu da üniversiteye göndermenin 1,5 milyon dolara mal olabileceğini tahmin ediyor.

Öğrenci kredilerinin birçok borçluyu finansal başarıya ulaşmaktan ve kariyer riskleri almaktan nasıl alıkoyduğunu gören Dogen çocuklarının böyle bir borçla yaşamasını istemiyor. Finans yazarı çalışarak bu üniversite yıllarının giderlerini şimdiden karşılamayı planlıyor.

Dogen şimdilik farklı bir şey denemeyi planladığını açıkladı. Finans yazarı video prodüksiyonundaki fırsatlarla veya bir spor takımıyla çalışmakla ilgileniyor.

Finans yazarı, “İlk kez bir işe girdiğinizde oldukça heyecanlanırsınız. Çok fazla ücret almazsınız ancak yükselme potansiyeliniz muazzamdır. Bu hissi yeniden yaratmak ve yeniden hissetmek istiyorum” dedi.

Bazı insanlar için ABD'deki ortalama başlangıç maaşının bile altında bir ücret için erken emeklilikten vazgeçmek saçma görünse de bu bir miktar finansal bağımsızlığa ulaşmanın güzelliğinin bir parçasıdır. Dogen'in bir ofiste günlerini harcamak ya da nefret ettiği bir işe geri dönmek istemiyor. Bu sefer çok fazla ödeme almasa da tutkulu olduğu bir alanda iş arıyor. Dogen’ın NBA’i çok sevdiği de biliniyor.

Dogen, “Sanırım hepimiz üç farklı hayat yaşayabiliriz, belki daha fazlasını. Ama bir yol seçmek zorunda kalıyoruz ve bundan en iyi şekilde yararlanmak zorundayız. Farklı bir hayat yaşamak ne kadar havalı olurdu?" diyor.

Yaşadığı durumla ilgili bir başka olumlu gelişme de kararına bağlı kalmak zorunda olmaması. Zira işi sevmiyorsa veya yaptığı işin aldığı paraya değmediğini düşünüyorsa başka bir şey deneyebilir. Para, geleneksel iş dünyasına dönme kararında önemli bir faktör olsa da tek faktör bu değil.

Dogen, “Denemek istediğim her şeyi denedim. Bu yüzden şimdi, NBA için çalışma ya da kaptan köşkümün tamamen dışında bir şey yapma fikrini seviyorum” diyor. Finans yazarı yine de yeni değişikliklere hazır olduğunu belirtiyor:

“Gelecek planlarınıza göre gitmeyecektir. Esnek kalmaya devam edin”

 

Alıcılar için kötü haber: Ev fiyatları ucuzlamıyor

 

Kripto milyarderleri 110 milyar dolar kaybetti

 

Yeniden başlamanın en kolay olduğu 3 ülke

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)