BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaSigorta - BES ve HayatAmerikalılar emeklilik hayaline daha az inanıyor----

Amerikalılar emeklilik hayaline daha az inanıyor

Amerikalılar emeklilik hayaline daha az inanıyor
28 Nisan 2023 - 17:26 www.finansgundem.com

Yükselen enflasyon ve düşük borsa performansı Amerikalı emeklilerin ve emeklilik hayali kuranların umutlarını azalttı. Emeklilikte rahata kavuşacağını düşünen ABD’lilerin oranı 2008’den bu yana en büyük hızla düştü.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de çalışanlar ve emekliler, yüksek enflasyon ve geçen yıl borsalarda görülen sert düşüşlerin bir sonucu olarak, emeklilik dönemleri için yeterli paraya sahip olacaklarına daha az inanır hale geldiler.

Wall Street Journal’ın haberine göre sonuçları perşembe günü yayınlanan uzun vadeli bir anket araştırması hâlâ çalışan bireylerin %64’ünün emeklilik dönemlerindeki finansal durumları konusunda kendinden emin olabildiğini söyledi. Bu oran geçen yıl ise %73’le çok daha iyimserdi. Ankete katılan Amerikalı çalışanların yaklaşık %18’i bir yıl öncesinden yaklaşık %30 oranda daha az kendinden emin hissediyor.

Ankete katılan emeklilerin %73’ü emeklilik hayatları için birikimlerinin yeterli olduğu konusunda çok iyimser olduklarını söyledi. Bu oran geçen yıl %77, 2019’da ise %82’ydi. Yüksek derecede güven bildiren emeklilerin payı, 2022'deki %33'ten bu yıl %27'ye düştü.

Kâr amacı gütmeyen kuruluş Employee Benefit Research Institute’ün (EBRI) anketine göre çalışan kesimdeki düşüş son 33 yıldır yıllık olarak yayınlanan ankette 2008 Küresel Finans Krizi’nden bu yana kaydedilen en sert gerilemeyi ifade ediyor.

EBRI’de servet-fayda araştırmasının direktörlüğünü yapan Craig Copeland, zayıflayan ekonomiyle birlikte emeklilik tasarruflarının düşük getiriler sağlaması nedeniyle “insanların gelecekleri hakkında çok daha fazla tereddüt ettiğini” söyledi.

Copeland, emeklilerin emeklilikteki finansal beklentileri konusunda çalışanlarda daha fazla güven ifade etmelerinin yaygın olduğunu da sözlerine ekledi. Araştırma uzmanına göre bunun bir sebebi insanların emeklilikten uzaklaştıkça belirsizliğin de o kadar büyük olması.

Tüm bu sert düşüşlere rağmen güven anketindeki oranlar 2011 yılında çalışanlar için %49 ve emekliler için %60 olarak kaydedilen rekor seviyenin çok üzerinde.

Ankete göre mali durumları hakkında güvende hissetmeyen emeklilerin en büyük endişesi %42’lik bir oranla enflasyondan kaynaklanıyor. ABD’de tüketici fiyat endeksi geçen ay bir yıl öncesine göre %5 yükseldi. Şubat ayı rakamlarındaki yıllık TÜFE artışı ise yüzde %6’ydı. ABD’de enflasyon hafifliyor gibi görünse de pandemiden sonraki üç yılda ülkedeki enflasyon %2,1’lik ortalamasının oldukça yukarısında seyrediyor.

Dow Jones verilerine göre ABD’de emeklilerin yaklaşık %60’ı emeklilik yatırımlarının geçen yıl boyunca azaldığını söyledi. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD borsalarında S&P 500 Endeksi yüzde 18’in üzerinde gerilemişti.

Geçen yıl Amerikalı emeklilerin yaklaşık yarısı, beklediklerinden daha fazla harcama yaptıklarını söyledi. Ülkedeki emeklilerin %60’a yakın bir kısmı sabit bir gelirle yaşamak ve paralarını hayatlarının sonuna kadar yettirmek için harcamalarını azaltmak zorunda kalabileceklerini belirtti.

Çalışanların %62’si ise borçların bir sorun haline geldiğini söyledi. Ülkedeki çalışan kesimin neredeyse yarısı borç ödemelerinin tasarruf yeteneklerini baltaladığını belirtti. Emeklilerin yaklaşık %25'i ise borçların emeklilikte rahatça yaşamayı zorlaştırdığını söyledi.

Küresel yatırımcıların kafası karışık

 

Resesyon korkuları yerini stagflasyona bırakıyor

 

Erken emekli olanlara önemli uyarı

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Realist29 Nisan 2023 09:55

    ABD böyle ise geri kalmış gelişmekte olan bırakın halkına kendine faydası olmayan işe yaramaz ülkelerin durumları demekki çok daha beter durumda olacak