BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaSigorta - BES ve HayatY ve Z kuşağı doğru yatırımla milyoner olabilir----

Y ve Z kuşağı doğru yatırımla milyoner olabilir

Y ve Z kuşağı doğru yatırımla milyoner olabilir
13 Haziran 2023 - 16:56 www.finansgundem.com

Emeklilik yıllarını milyoner olarak geçirmek için bugünün gençlerinin önemli bir avantajı var. Zamanını doğru kullanan ve bugünden emekliliğini düşünenler finans uzmanı Suze Orman’a göre tahmin edemeyecekleri miktarda paralar kazanabilir

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Y ve Z kuşağı çalışanları kendi lehlerine çalışan bariz bir faktörden yararlanabilirse ‘astronomik’ miktarlarda para kazanabilirler: zaman.

Fortune’un haberine göre ünlü finans uzmanı Suze Orman Z kuşağı çalışanlarının önümüzdeki yılları iyi değerlendirerek ve erkenden tasarrufa başlayarak emekliliklerinde milyoner olma potansiyelini taşıdıklarına inanıyor.

Orman Moneywise’a verdiği röportajda, “Şu anda paranızı büyütmeye başlarsanız hayal ettiğinizden bile daha fazla paranız olacak” diyor. Finans uzmanı geç kalınan her 10 yılın yaklaşık 700 bin dolara mâl olacağını da sözlerine ekledi.

X kuşağı ve baby boomer’ların aksine zaman sizin yanınızda

Gelecekteki benliğinize yatırım yapmak yirmili yaşlarınızın başındayken ve hayattan zevk aldığınız sıralarda kavranması zor bir süreç olabilir. Ancak Orman bu mantalitenin gerçek anlamda binlerce dolarlık götürüsü olacağını da belirtiyor.

Orman, “Oyun oynamak ve eğlenmek istiyorsanız hayatınızın daha sonraki dönemlerinde faturalarınızı ödeyemediğinizde de bunun sorumluluğu size ait” dedi.

Finans uzmanı X ve Y kuşağı için, “Onların öncelikleri gençlikleri, öncelikleri sahip oldukları zaman. Genç neslin anlaması gereken bir şey varsa, o da herhangi bir finansal özgürlük reçetesinin temel bileşenlerinin bileşik büyüme olduğudur" dedi.

Orman bileşik büyümenin ne kadar güçlü bir kavram olduğunu vurgulamak için sadece 100 dolar kullandı. Finans uzmanına göre 25 ila 65 yaşları arasında her ay 100 dolar yatırım yaparak bir bireysel emeklilik hesabı açan Z kuşağı bireyleri, milyoner olarak emekli olabilir.

Finans uzmanı “Yıllık ortalama %12’lik getiri oranıyla, ki piyasalar bunu sizin için yapabilir, bir milyon dolarınız olur” açıklamasında bulundu.

Yüzde 12’lik getirisi olan bir hesaba aylık 100 dolar yatırmak 40 yıl içerisinde yaklaşık 1.188,32 dolarlık net bir getiri anlamını taşıyor. Ancak sorun şu ki yatırım yolculuğunu ne kadar uzun süre geciktirirseniz biriken para da o kadar düşük kalıyor.

Yatırım yolcuğuna 30 yaşında başlayan ve Z kuşağı bireylerine sadece 5 yaş geç kalan bir Y kuşağı 65 yaşına kadar yaklaşık 649.626 dolar biriktirebiliyor. Yani getirilerin yarı yarıya azalması için sadece beş yıl yeterli. Bununla birlikte Orman’ın da belirttiği gibi yatırıma başlamak için 10 yıl geç kalmak 700 bin dolara mâl oluyor.

Elbette tüm bu hesaplar vergilerin veya hesap sınırlarının dışarıda tutulduğu basitleştirilmiş bir hesaplama yöntemi. Örneğin ABD’de yıllık geliri 153 bin dolar üzerinde olanlar bireysel emeklilik yatırımlarına katkı yapamıyor. Ancak söz konusu tablo zamanın gençlerin servet inşa etmesi için neden en önemli varlıkları olduğunu kanıtlar nitelikte.

Yüzde 12’lik yatırım getirisi iyimser değil

Z kuşağı çalışanlarının emeklilik yaşından önce milyoner yapacak yıllık yatırım getirisinin %12 olduğu hesaplanıyor. Ancak Orman’a göre piyasaların gidişatının beklenenden iyi olması durumunda yıllık %25’lik getiri ortalaması bile ihtimal dahilinde.

Finans gurusu bu nedenle farklı bireysel emeklilik modellerinden yararlanılmasını ve minimum ilk yatırım gerektiren yatırım uygulamalarının keşfedilmesini öneriyor.

Orman, “Sürece kendinizi adarsanız ve her ay taahhüt ettiğiniz miktarda yatırım yapmayı uzun bir süre devam ettirirseniz sahip olabileceğiniz para miktarı astronomik olur” diyor.

Piyasalar ABD enflasyonuna ne tepki verdi?

 

Bireysel yatırımcıların piyasaları yenmesi mümkün mü?

 

Wall Street’te büyük ihanet: Parayı aldı dostunu hapse gönderdi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)