BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaSigorta - BES ve HayatFinansal bağımsızlığın 5 adımı----

Finansal bağımsızlığın 5 adımı

Finansal bağımsızlığın 5 adımı
15 Ocak 2024 - 19:10 www.finansgundem.com

Son dönemde popülerleşen finansal bağımsızlığa erken ulaşma ve erken emeklilik akımı bireylerin hayatı yaşamasını engelliyor olabilir. Finans uzmanları Jesicca ve Corey Fick çifti daha gerçekçi bir FIRE planı ortaya koyuyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

İnsanların neden FIRE (finansal bağımsızlık erken emeklilik kelimelerinden oluşan kısaltılma) kavramını neden cazip bulduğunu anlamak zor değil.

Söz konusu emeklilik hareketinin taraftarları gelirlerinin önemli bir kısmını mümkün olduğunca yatırım hesaplarında saklıyor. Ne kadar agresif bir biçimde tasarruf ederlerse FIRE hedeflerine de o kadar çabuk ulaşıyorlar. Ulaşmaya çalıştıkları hedefse temel olarak sabah dokuz akşam beş çalıştıkları işten ayrıldıklarında hesaplarından hayatlarının geri kalanını karşılayabilecek bir birikim oluşturmak.

Fikrin cazipliğine kapılmamak mümkün değil. İşe gitmeyi sonsuza kadar bırakmak neredeyse herkesin hayalidir. Ancak bu hayal bazı finansal gerçeklerle birlikte gelir. Hareketin en ünlü temsilcilerinden olarak bilinen Mr. Money Mustache mahlaslı finans yazarının aktardığı geleneksel FIRE modeli, masrafları düşük tutmak için asgari düzeyde yaşarken aynı zamanda yüksek maaşlı bir işte olma fikrine dayanıyor.

CNBC’nin haberine göre, The Fioneers markası altında içerik üreten, finansal koçluk hizmetleri sunan ve finansal bağımsızlık konusuna odaklanan Jesicca ve Corey Fick çifti FIRE akımını eleştirirken, “Ürettikleri mesaj aslına bakılırsa birçok kişi için çalışmıyor. İnsanların önemli bir kısmı yazılım mühendisi maaşı almıyor ve yılda 30 bin dolara yaşayamıyor” ifadelerine yer verdi.

Diğer bir deyişle normal bir maaşla çalışan normal bir insansanız, FIRE hedefine ulaşmak için yeterince tasarruf etmeyi hedeflemek çok fazla yoksulluk gerektirecek veya yeterli zaman limiti sağlamayacak. Jessica ve Corey bunun yerine emekliliğe giden yol boyunca hayatın tadını çıkarmayı öğütlüyor:

“İnsanların yaşamak istedikleri hayatı yalnızca FIRE sonrasında değil buna giden yolda da nasıl gerçeğe dönüştürebileceklerini inceliyoruz.”

Her ikisi de 36 yaşında olan Ficks çifti, finansal bağımsızlığın (FI) beş aşamasını belirledi ve şu anda kendilerinin üçüncü seviyede olduklarını söylüyor. Çift emekli olmak için yeterli para biriktirdiklerinde 50'li yaşlarında olacaklarını tahmin ediyorlar. Şimdiyse kazandıkları parayı yaşam tarzları için ödeme yapmaya adayabilirler.

Haberde finansal özgürlüğün beş seviyesi şu şekilde tanımlanıyor:

1. Borçlardan kurtulmak

Finansal bağımsızlığa doğru ilk adım: borçtan kurtulma. Fick çifti borç karşıtı bir düşünceye sahip değil. Örneğin bir mortgage kredisi, tamamen sağlıklı bir finansal planın parçası olabilir.

Ancak, kredi kartı bakiyesi gibi yüksek faizli borçlarla karşı karşıya kalanlar için borcu ödemek, bütçenizde emeklilik için daha agresif bir şekilde tasarruf etmek için alan yaratmak anlamına gelir.

Corey, "Borç özgürlüğü ile ilgili en önemli şey, harcamalarınızı azaltmasıdır. Borçlarınızdan kurtulduğunuzda ya daha fazla tasarruf edebilir ya da daha az çalışabilirsiniz” tavsiyesinde bulundu.

2. Her şeyden vazgeçebilecek kadar birikim oluşturmak

Ficks çifti bir işyerinde arkanızı dönüp çıkabilecek kadar servet inşa etmenin belirli bir parasal rakama ulaşmakla ilgili olmadığını belirtiyor.

Jessica, “Bu aynı zamanda bir duygu meselesi. Söz konusu birikim kötü bir durumdan kurtulmak, toksik bir işten ayrılmak veya yeni bir iş kurmak gibi bir fırsattan yararlanmak için ihtiyacınız olduğunu düşündüğünüz para miktarıdır” diyor.

Bu rakam çocuk sahibi olup olmadığınızla, mevcut işinize benzer bir işe ne kadar kolay dönüp dönemeyeceğinize ve yaşam tarzınızla ilgili faktörlere bağlı olarak değişecektir. Bu miktarın illa nakit birikimi olması gerekmez. Örneğin doğru koşullar altında paranıza dokunmaya istekliyseniz yatırım hesapları da bu alanda değerlendirilebilir.

Ancak bu noktada istekli olmak çok önemli. Jessica, “Eğer kullanabileceğinizi düşünmüyorsanız bu para her şeyden vazgeçebilme parası değildir” diyor.

3. Finansal bağımsızlığın kıyıları

Finansal bağımsızlığın kıyılarına ulaştığınıza karar vermek için bir miktar matematik gerekiyor. Öncelikle aklınızda bir FIRE rakamı belirlemeniz gerekiyor. Genel olarak, bu rakamı emeklilikte yaşamak istediğiniz yıllık geliri belirleyerek ve bu rakamı 25 ile çarparak bulursunuz.

Yılda 40 bin dolarla rahat bir emeklilik hayatı geçireceğini düşünen birinin geleneksel FIRE hesaplamasına göre 1 milyon dolarlık yatırıma ihtiyacı olacaktır. Finans uzmanı çiftin FI kıyıları olarak aktardığı seviyede ise belirli piyasa varsayımları göz önüne alındığında birikime tek bir kuruş daha eklenmesine gerek kalmadan FIRE rakamına belirli bir tarihte ulaşılacağı hesaplanır.

Doğru yolda olup olmadığınızı görmek için bir bileşik faiz hesaplama araçları kullanılabilir. Önceki örneğe dönersek, 25 yaşında olan ve 50 yaşına kadar FIRE rakamına ulaşmayı hedefleyen birini varsayalım. Birikim hesabında 175.000 doları olan ve portföyünüzden yıllık %7'lik bir getiri elde etmeyi bekleyen birisi, yatırımlarına tek bir kuruş eklemek zorunda kalmadan 50 yaşına kadar milyoner olma yolunda ilerleyebilir.

Bu süreçte kazanılan her dolar mevcut yaşam tarzını finanse etmeye gider. Ficks çifti için bu günlük işlerini bırakıp karavan seyahatine çıkmak için para biriktirmek anlamına geliyor.

Corey, “Hayalimiz belirli bir konumdan bağımsız olabilmek ve finansal bağımsızlığa ulaşmadan önce bunu başarabilmek. Karavan satın alıp inşa etmek ve yılda üç veya altı ay seyahat edebilmek bu hayalin bir parçası” dedi.

4. Yarı emeklilik

Emekliliğin kıyısına kadar gelen biri teorik olarak hala kıyıya vurabilir. Ancak emeklilik hesaplarına katkıda bulunmaya devam eden ve imkanlarının altında yaşayan birisi kendini yarı emeklilik hayatını yaşarken bulabilir.

Bu aşamada bireyler daha az çalışabilir veya eğlenceli bulduğu daha düşük ücretli işleri kabul edebilir. Örneğin yaşam giderlerini yatırım hesaplarından para çekerek tamamlarken sevdiği bir kafede çalışmak gibi daha keyifli bir iş yapabilir.

Jessica bu süreçte bireylerin birikimlerinin yılda %1’ini veya %2’sini çekebileceğini ancak giderlerin geri kalan kısmının aktif çalışmayla karşılandığını belirtiyor. Üstelik emeklilik portföylerinin yıllık ortalama getirisi düşünüldüğünde portföy bu süreçte yükselmeye de devam edebilir.

 

5. Finansal bağımsızlık

Son seviyede birikimlerden para çekmek çalışırken elde edeceğiniz gelirin tamamını kapsar. Finans uzmanı çift kendi finansal bağımsızlıklarına 50’li yaşlarda ulaşmayı beklediklerini ancak bu rakamın kesin olmadığını belirtiyor. Zira gelirleri mevcut yaşam tarzlarındaki ihtiyaçlarını aşarsa arta kalan parayı orta vadeli hedeflerine yönlendirebilirler.

Ayrıca her şey yolunda giderse emekliliğe yatırım yapmaya devam edip FIRE rakamlarını artırıp emeklilik tarihlerini yaklaştırabilirler

Corey, “Finansal bağımsızlık kıyılarına ulaşmamız bir dolar daha tasarruf edemeyeceğimiz anlamına gelmiyor. Bu bize sadece daha bilinçli bir hayatı yaşama seçeneği sunuyor” dedi.

Kredi kartı kullanırken bu 3 hatayı yapmayın!

 

Özgün bir hayata sahip olmak için uygulamanız gereken 10 kural

 

Ofise dönüş yanlısı patronlar işler kötüleşince çalışanları suçluyor

 

2024’te finansal stresi azaltmanın 3 yolu

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)