BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans Kulis2024’te finansal stresi azaltmanın 3 yolu----

2024’te finansal stresi azaltmanın 3 yolu

2024’te finansal stresi azaltmanın 3 yolu
26 Aralık 2023 - 14:41 www.finansgundem.com

Yeni yıla yaklaşırken finansal durumunuzun bir kısmını otomatik hale getirmenin ve kendi refahınıza yatırım yapmanın yollarını aramak mantıklı olabilir.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Yeni yıla yaklaşırken hemen herkes gelecek yıla dair planlar yapmaya alışkındır. Tatil, kariyer ve finansal durumunuza dair bu planların birçoğu hayal olarak kalsa da, kendinize ulaşılabilir hedefler koymak, ilerleme kaydetmenizi sağlayabilir.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, 2024 yılında finansal stresinizi minimuma indirmek ve iş-yaşam dengesi oluşturmak için izlemeniz gereken yollar, koyduğunuz hedeflere daha kolay ulaşmanızı sağlayabilir. Kiplinger’den Kelli Kiemle’nin makalesi, yeni yılda başarılı bir kariyer ve daha iyi finansal koşullar için nasıl bir yol izlemeniz gerektiğine odaklanıyor.

Finansal stresi azaltacak araçlar

Forbes Health-Ipsos Aylık Sağlık İzleyicisi'ne göre, çalışan katılımcıların yüzde 90'ı ‘iş-yaşam dengesi’nin işlerinin önemli bir yönü olduğunu belirtiyor. Gerçekten de, iş-yaşam dengesi sürekli değişen bir hedef olarak öne çıkıyor ancak iş ile arzu ettiğiniz hayatı yaşamak arasında daha iyi bir denge kurmanın kesinlikle çok makul yolları bulunuyor. Bu yollar sadece planlamayı, odaklanmayı ve hayatınızın bazı yönlerinden biraz alıp başka yönlerine biraz vermeyi gerektiriyor.

Gelecek yıl için hedeflerinizi planlamaya başlarken ve bu yoğun ve bazen pahalı tatil dönemini atlatırken, 2024 stresini azaltacak bazı finansal araçları kullanmak, iş-yaşam dengenize de olumlu katkılar sağlama potansiyeli barındırıyor.

Geleceği planlayın ve otomatikleştirin

Düşünmeden tasarruf etmenin en kolay yolu tasarruflarınızı ve fatura ödemelerinizi otomatikleştirmektir. En azından kira/ipotek, araba ödemesi, kamu hizmetleri vb. gibi normal faturalarınızı otomatik olarak ödeyecek şekilde ayarlamanız faydalı olabilir. Neler olup bittiğini görmek ve aydan aya maliyetinizi gözden geçirmek önemli olabilir.

Maaşınız hesabınıza ulaştığında ne olacağına dair bir plana sahip olmak, onu günlük veya haftalık olarak izleme yükünü ortadan kaldırır. Mevcut durumunuz için her şeyin hala anlamlı olduğundan emin olmak için, özellikle de önemli bir durumunuz varsa, aylık bir ‘mali inceleme’ ayarlamayı bir alışkanlık haline getirmeniz de faydalı olabilir.

Finansal otomasyon hayranı değilseniz, takviminizde faturaların vadesinin ne zaman geleceğine ilişkin görevler ayarlayabilir, böylece tüm bu küçük ayrıntıları hatırlama yükünü ortadan kaldırabilirsiniz. Daha önemli şeyler için zihninizde yer açın. Bu gereksiz stres faktörlerini ortadan kaldırmak, daha sağlıklı bir refah ve yaşam dengesine katkıda bulunmaya yardımcı olur.

Yeni bir yıla başlamak üzereyken, yıl için yaklaşan hedeflerinizi gözden geçirip hangi finansal hedeflere ulaşmaya çalıştığınıza karar vermeniz mantıklı olabilir. İster belirli bir somut hedef, ister yalnızca oluşturmak istediğiniz genel finansal alışkanlıklar olsun, gelecek yılın hedefleri için aylık olarak belirli bir miktar tasarruf planı yapabilirsiniz.

Son olarak, bu dönem, harcamalarınızı gözden geçirmek ve gereksiz abonelikler veya ödediğiniz ancak artık size fazla bir şey sağlamayan öğeler olup olmadığını görmek için iyi bir zamandır. Fazla harcamaları temizleyerek bu parayı size mutluluk getirecek bir şey için kullanabilirsiniz.

Kendinize yatırım yapın

Herkesle ilgilenip kendine bakmayı unutan insanlardan olmayın. Eğer öyleyseniz, şimdi bunu değiştirmenin zamanı olabilir. Eğer kendinize bakmıyorsanız, sevdiğiniz insanlarla da ilgilenemezsiniz.

Bu bir mücadele konusu olsa da stresten kurtulmanıza yardımcı olan bir değişimi de simgeler. Bunun için örneğin egzersizi bir öncelik haline getirebilirsiniz. Bunun içn bir toplulukla ortak derslere de katılabilirsiniz. Bu dersler güne enerjiyle başlamanızı sağlayacaktır ve düşünmekten yorgun düşmüş zihninizin de dinlenmesine olanak tanır. Dersler pahalı olsa da, uzun vadeli sağlık ve mutluluk için buna değeceğini göreceksiniz. Elbette egzersizlerinizi kendi başınıza yaparak bu maliyet kaleminden de kurtulabilirsiniz.

Bunun için daha fazla yürüyüşe çıkabilirsiniz. Özellikle uzaktan çalışanlar için günde 30 dakikalık bir yürüyüş yapmak, hatta bu esnada podcast’leri, sesli kitapları veya web seminerlerini dinlemek hem iş hem de yaşamla ilgili en iyi fikirlerinizi depolamanızı sağlayabilir.

Egzersizin yanı sıra ofis kurulumunuza da yatırım yapabilirsiniz. Örneğin geçmek bilmeyen sırt ağrılarınız için size en uygun çalışma sandalyesini edinmek, verimliliğinizi oldukça artırabilir. Ayrıca, masalarımızda çok sık oturduğumuz için, işinize yarayacak doğru donanıma sahip bir masa edinmek veya işinizin gerekliliklerine yönelik olarak daha büyük ekranlara geçmek de iş veriminizi belirgin şekilde artıracaktır. Bunların hepsi uzun saatleri daha katlanılabilir hale getirir ve daha verimli olmanıza yardımcı olur.

Kendinize boş zaman ayırın

Hepimiz ‘her şeyi yapabileceğimizi’ hissetmek isteriz ancak bu oldukça zorlayıcı olabilir. Bunun için, başlangıç aşamasında yapmaktan en çok nefret ettiğiniz işleri veya şeyleri belirlemek ve mümkünse bunları boşaltmaya çalışmak işinizi oldukça kolaylaştırır.

İster eşiniz öğle yemeği hazırlamaya yardım etsin ister çocuğunuz çamaşır katlamayı, köpeği beslemeyi veya çöpü çıkarmayı öğrensin, evdeki her bireyin yaşına uygun seviyelerde sorumluluk almasını sağlayabilirsiniz. Kurum içi desteğiniz yoksa, bitkin hissetmek yerine zamanınızı ve enerjinizi keyif aldığınız bir şeye ayırmak için köpek gezdirme, market alışverişi teslimatı veya ev temizliği gibi kalemleri, dış kaynaklarla çözmeyi denemek, maliyetine değer bir çözüm de olabilir.

Ayrıca, çocuklarınız okuldayken bir izin günü planlamak ve bu izin gününde tek başınıza sağlıklı bir öğle yemeği yemek, biraz okumak gibi yapmak istediğiniz şeylere vakit ayırmak da nefes almanızı sağlar. Kendinize yaratacağınız boş zamanla kişisel mutluluğunuzu biraz olsun kontrol edebildiğinizi görmek size daha iyi hissettirecektir.

Tazeleyici bir yeni yıla hazırlanırken, stresin ve çalışmanın sizi fiziksel veya zihinsel olarak çıkmaza sokmasına izin vermemeniz gerekir. Daha dengeli bir 2024 yılı ve sonrasını planlamak için bu ipuçlarıyla başlamanız faydalı olabilir. Başarının anahtarı, neyin işe yarayıp yaramadığını değerlendirmeye devam etmekten ve buna uygun ulaşılabilir ayarlamalar yapmaktan geçer. Ancak bir plana sahip olmak, daha iyi bir iş-yaşam dengesi kurmak için en kritik başlangıçtır.

X Kuşağı finansal stres altında

 

Yatırımlarınızda stresten kurtulmanın 10 yolu

 

Mutluluk disiplinli olmaktan mı geçiyor?

 

Para gerçekten mutluluk getiriyor mu?

 

Finansal mutluluk için 3 adım

 

Kredi kartı kullananlar için 3 kritik strateji

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)