BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaSigorta - BES ve HayatFinansal mutluluk için 3 adım----

Finansal mutluluk için 3 adım

Finansal mutluluk için 3 adım
06 Ocak 2022 - 18:37 www.finansgundem.com

Bireysel finans yönetimi mutlu bir hayatın en önemli gereksinimlerinden birisi. İktisat Profesörü Teresa Ghilarducci finansal açıdan mutlu bir hayat için üç önemli adımın atılmasını öneriyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel çapta yükselen enflasyon ortamında bütçe yönetimi giderek zorlaşan bir hal alıyor. Bu noktada harcamalarını kontrol altına almak isteyen bireylerin finansal güvenliğin temel esaslarına göz atması faydalı olabilir.

New York merkezli vakıf üniversitesi New School for Social Research’ün İktisat Profesörü Teresa Ghilarducci Bloomberg International’daki yazısında finans konusunda daha akıllı davranmak isteyenlerin üç temel hamle yapması gerektiğini belirtiyor. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre profesör bu hamlelerin uygulamanın zor olduğunu ancak uygulayabilen bireyleri finansal sağlıklarını güvence altına alabileceğini belirtiyor. İşte Ghilarducci’nin o yazısı:

“Yeni yıl yeni bir sen getirebilir. Şairler ne söylerse söylesin, para veya en azından finansal güvenlik, mutluluğa giden en önemli adımlardan biri olabilir. Öte yandan, paranın kötü yönetilmesi ve borç finansal kaygıya neden olabilir, bu da doğru karar vermeyi gölgeleyebilir ve kötü bir döngüye yol açabilir.

Finans konusunda daha akıllı olmak isteyenlerin yapması gereken üç temel hamle vardır: bilgi toplama, planlama ve uygulama.

Bazıları kişisel bütçe veya ev bütçesi yapmanın çok sıkıcı olduğunu düşünebilir, ancak bu işin en önemli kısmıdır. Harcamaları 17 kategoriye ayırmanızı, her ay harcamayı düşündüğünüz miktar karşılığında gerçekte ne kadar harcadığınızı izlemenizi ve daha sonra her bir kategori için ideal olarak ne kadar harcama yapmak istediğiniz belirlemenizi öneririm. Bu çok fazla gibi gelebilir, ancak genellikle her ay 30 dakikadan daha az bir sürede gerçekleştirilebilir.

Ekstraların bu harcamalara nasıl girdiğini göreceksiniz. Örneğin ev için 3 bin dolar harcadığınızı düşünüyor olabilirsiniz. Ancak aylık tadilat veya eşya harcamaları için 120 dolar harcadığınızı unutmayın. Omikron sonrası tatil yapmayı planlıyorsanız, ek cep telefonu ücretleri, yoga dersleri ve havalı kahve harcamaları gibi masrafları toplam olarak eklemeyi unutmayın.

Ardından, harcamalarınızı gelirinizle karşılaştırın. Yargılama yapmadan. Para yönetimi gerçekleri gerektirir; suçluluğu, gereksinimleri veya arkasındaki hikayeleri değil. Bu işlem bir miktar korku verici olabilir. Ancak bütçe yapmayan insanlar borç batağına düşmeye daha yatkındır. Bütçeleme yapmak mekik çekmek gibidir: Önce acı çeker, sonra meyvelerini alırsınız.

Daha net bir tabloya sahip olduktan sonra, üçüncü bir önleme geçmek yararlı olabilir. Yaşı ve gelirinden bağımsız olarak herhangi bir yetişkin, sorunsuz ve daha da önemlisi güvenebilecekleri ücretli bir mali planlama uzmanıyla bir seanstan yararlanabilir. Tam teşekküllü bir finansal plan binlerce dolara mal olabilirken, bir oturum sadece birkaç yüz dolara mal olabilir. Komisyonculuk yapan çelişkili danışmanlardan kaçının. Zira onlar tavsiye vermekten çok yatırım ürünleri satarlar. Gençseniz, düşük gelirliyseniz ya da borç altındaysanız (ya da her üçüne birden sahipseniz) çoğu kar amacı gütmeyen bir kuruluş veya devlet kurumu tarafından sübvanse edilen düşük ücretli çelişkisiz danışmanları deneyin.

Bir finansal planlama uzmanı, bir acil durum fonu için ne kadar ayırılacağı ve emeklilik için nelere yatırım yapacağı gibi temel bilgilere yardımcı olacaktır. Uzmanlar bir ev için peşinat veya tatil, araba tamiri veya tatil hediyeleri harcamaları için gereken fonlar gibi orta vadeli hedeflere nasıl ulaşılacağına dair de tavsiyeler verecektir. Finansal planlama uzmanlarının, nasıl zam isteyeceğiniz veya nasıl daha iyi bir iş bulacağınız veya gereksiz harcamaları nasıl azaltabileceğiniz gibi finans hakkında bilmeniz gereken her şeyi size söylemeyeceklerini de unutmayın.

Son olarak bir değişiklik yapma zamanı geldiyse bu yılı eylem yılı haline getirin. Bu emeklilik fonu katkılarını maksimum miktara taşımak, Vanguard’ı (fon şirketi) arayıp orta vadeli hedefler için hesap oluşturmak veya kredi borçlarını ödemek anlamına geliyor.

Yukarıdakilerden herhangi biri vazgeçmenize neden oluyorsa, New York'ta yaşayan Alex adını vereceğim bir okuyucunun örneğini düşünün. 64 yaşında ve son 25 yıldır bütçeleme, planlama ve uygulama yoluyla mali disiplin sağladı. Mali müşaviri geçtiğimiz günlerde, aylık konut maliyetlerini düşük tutmaya yardımcı olan mortgage borcunu ödemesini önerdi. Emeklilik birikimlerinde 1 milyon dolardan fazla biriktirebildi ve şimdi ne zaman emekli olmak istediğini seçme konusunda kıskanılacak bir konumda.

Para yönetimi genellikle iç karartıcıdır (istediğimiz her şeyi karşılayamayız), sıkıcı ve hiç eğlenceli değildir. Ama iyi tarafı, çalışmaya devam etmeni isteyen patrona, faiz ödemelerini sonsuza kadar sürdürmek isteyen bankaya ve aşırı harcama yapmanızı isteyen perakendeciye karşı koz elde etmenizi sağlar.

Bu şekilde düşündüğünüzde, para endişelerinden arındığınızı hissetmek ve finansal gerçekliğinizi kontrol altına almak, size önümüzdeki yeni yılda çok daha fazla eğlence ve mutluluk sunabilir.”

Birikimlerin büyümesine engel 3 faktör

 

Evlilik kararının finansal sınavı

 

Emeklilik birikimlerinde yüzde 4 kuralı tarihe karışıyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)