BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisEvden oturan babaların sayısı artıyor----

Evden oturan babaların sayısı artıyor

Evden oturan babaların sayısı artıyor
17 Ağustos 2023 - 17:29 www.finansgundem.com

Evde oturan babaların sayısı giderek artıyor ancak babalar bunu çocuklarına bakmak için yapmıyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Evde oturan ebeveynler arasında babaların yüzdesi giderek artıyor. Babaların evde oturma nedenlerinin ise çocuk bakımıyla ilgisi bulunmuyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, pandeminin de etkisiyle bugün çocuklarının saçını nasıl öreceğini veya bezini nasıl değiştireceğini bilen babalara rastlamak oldukça mümkün. Ancak yeni bir araştırma, bu sayılan işleri dahi beceremeyen ‘işe yaramaz babalar’ klişesinin oldukça yaygın olduğunu gösteriyor.

Ekonomik gerileme

Fortune’dan Orianna Rosa Royle’un haberine göre, Pew Research Center analizi, babaların artık evde oturan ebeveynlerin yüzde 18'ini oluşturduğunu gösteriyor. Evde oturan babaların sayısı son 30 yılda neredeyse iki katına çıkmış durumda ve ekonomik gerileme bu eğilimi artırıyor.

Oysa 2000’lerin başında, babaların sadece yüzde 5'i evde oturan babalardan oluşuyordu. 2008 yılı civarında, bu oranın yüzde 9'a yükseldiği ancak ekonominin güçlenmesiyle birlikte, birincil bakıcı rolündeki babaların payının pandemi vurana kadar kademeli olarak azaldığı gözleniyor.

Birleşik Krallık'ta da araştırmalar, pandemi sırasında evde oturan babaların sayısının üçte bir oranında arttığını gösteriyor ve bu da birçok erkeğin ilk kez uzaktan çalışırken çocuk bakımı görevlerini de yerine getirmeye zorlandığından küresel bir kültürel değişimin altını çiziyor.

Babalar neden evde kalıyor?

Evde oturan ebeveynlerin aslan payını hala anneler oluştururken, Pew Research Center, kadınların neredeyse yüzde 80'inin yalnızca ev işleriyle ilgilenmek amacıyla evde kaldığını tespit ediyor. Evde oturan babalarda ise bu nedenden kaynaklı bir evde oturma yaşanmıyor.

Evde oturan babaların üçte birinden fazlası hastalık veya engellilik nedeniyle çalışmıyor; yaklaşık yüzde 13'ü emekli; yüzde 13'ü işsiz ve yüzde 8'i okula gittiğini belirtiyor. Araştırmaya katılanların yüzde 23'ü ise eve veya aileye bakmak için evde kaldığını belirtiyor.

Yine de bu, babaların yüzde 56'sının hastalık veya engellilik nedeniyle evde kaldığı ve yalnızca yüzde 4'ünün çocuklarına bakmak için evde kaldığı 30 yıl öncesine göre büyük bir değişimi temsil ediyor. Veriler, babaların aileyi geçindirmek yerine ebeveynliği giderek daha fazla seçtiklerini gösteriyor.

Kadınların iş gücüne katılımı

Pew Research Center’da evde oturan babalar üzerine analizde bulunan kıdemli araştırmacı Richard Fry, “Farklı milletlerin babaları arasında az da olsa farklılıklar bulunuyor. Bunlar büyük farklar değil ancak, değişen cinsiyet normlarının evde oturan babaların artmasına katkıda bulunduğuna dair bazı kanıtlar var gibi görünüyor” diyor.

Ayrıca, evde oturan babalar genellikle çalışan akranlarına göre daha düşük eğitim ve ekonomik statüye sahip oluyor. Bununla birlikte, lisans derecesine sahip evde oturan babaların oranının da son 30 yılda arttığı gözleniyor. Fry, “Daha iyi eğitimli bir babaysanız, evde oturan bir baba olma olasılığınız daha düşük” diyor.

Çocuk bakımı masrafları çok sayıda aile için genellikle karşılanamaz olduğundan, daha az kazanan ebeveynin evde kalması, ekonomik olarak uygun bir seçenek olarak öne çıkıyor. Daha fazla kadın yüksek öğrenime devam edip iş gücüne katıldıkça, babaların çocuk yetiştirmek için işten ayrılabilecek daha düşük gelirli ebeveynler olarak devreye girmesi de daha olası hale geliyor.

Uzaktan çalışma ikileminde CEO’lar mı haklı?

 

JPMorgan CEO’sundan uzaktan çalışan yöneticilere azar

 

Başarı ve aşk isteyen Z kuşağı uzaktan çalışmamalı

 

Uzaktan çalışan şirketlerde yeni kriz

 

Uzaktan çalışanlar için iş piyasası daralıyor

 

Uzaktan çalışmanın karanlık yüzü

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)