BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaSigorta - BES ve HayatEmeklilikten önce ödenmesi gereken 3 borç----

Emeklilikten önce ödenmesi gereken 3 borç

Emeklilikten önce ödenmesi gereken 3 borç
05 Aralık 2022 - 16:43 www.finansgundem.com

Emeklilik kararı almadan önce özellikle yüksek faizli kredilerden kurtulmak kritik bir öneme sahip. Finans yazarı Amy Legate-Wolfe’a göre acil ödenmesi gereken krediler arasında mortgage kredileri yer almıyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Birçok çalışanın mesai süresince en çok hayal ettiği şeylerden birisi emeklilik hedeflerine ulaşmaktır. MoneyWise’ın haberinde ise emeklilik gibi önemli bir kararı almadan önce çalışanların göz önünde bulundurması gereken kritik finansal adımlara dikkat çekiliyor.

Finans yazarı Amy Legate-Wolfe’a göre birçok çalışan emeklilik öncesi borçları minimuma indirmenin öneminin farkında olsa da yanlış borçları azaltmaya çalışıyor. Zira emeklilik kararını alan çalışanların mortgage gibi görece düşük faizli borçlar yerine önceliği yüksek faizli kredi hesaplarına vermesi gerekiyor.

Legate-Wolfe’ye göre emekliliği düşünmeden önce ödenmesi gereken üç kredi şu şekilde sıralanıyor:

Bireysel krediler ve kredi kartları

Bireysel krediler ve kredi kartları genellikle en yüksek faiz oranlarına sahip kredilerdir. LendingTree verilerine göre şu anda ABD’de kredi kartları için ortalama %22,4 faiz oranı uygulanıyor.

Bireysel harcamalar, taşınma ve düğün masrafları, hatta sağlık harcamaları, cenaze masrafları ve beklenmedik masraflar gibi birçok harcama kalemi kredi kartı borcuna dönüşebilir. Söz konusu kredi kartı borçlarının hızlı bir şekilde ödenmesi gerekir. Ancak bu borç ödemelerinin aynı zamanda emeklilik için tasarruf etmeyi de geciktirmemesi gerekir.

Legate-Wolfe’ye göre emeklilik tasarruflarını azaltmak yerine bireyler mortgage ödemelerinin miktarını düşürmeyi değerlendirebilir. Zira mortgage kredileri daha düşük faize sahiptir, bu da tasarruflarınızı korumanıza ve borcunuzu ödemenize olanak tanır.

Kısılacak miktar ile yatırımcılar bir acil durum fonuna nakit ayırmayı düşünebilir. Bu sayede beklenmedik masraflara karşı hazırlıklı olma imkanı sağlanabilir.

Otomobil kredileri

Emeklilikten önce ödenmesi gereken bir diğer kredi biçimi de otomobil kredileri. MyAutoloan verilerine göre, Ağustos 2022 itibariyle, ABD’de iyi kredi notuna sahip bir alıcı için ortalama araç kredisi faizleri %7,88 seviyesindeydi. Ancak kredi notu kötü olan bireyler için bu oran %19,87’ye kadar yükseliyor. Yani oranlar neredeyse kredi kartı borçları seviyesine ulaşıyor.


Öğrenci kredileri

Üniversite kredileri özellikle Amerikalıların en uzun süre uğraştığı kredi türleri arasında yer alıyor. StudentAid.gov verilerine göre ABD’de öğrenci kredisi nedeniyle borçlu olan 2,3 milyon kişi 62 yaş ve üzerinde. Bu tüm ödemelerin emeklilik gelirlerinden alınacağı anlamına geliyor.

ABD’de öğrenci kredilerine pandemi döneminde getirilen ödeme ve Faiz dondurma imkanları aralık ayı itibariyle sona erecek. Kredilerin faiz oranı ise yeni yılda %7,4’e ulaşacak. Bahsedilen krediler uzun yıllar devam edecek nitelikte New York Life’ın 2019 tarihli bir araştırmasına göre öğrenci kredilerinin ortalama geri ödemeleri 18,5 yıl sürüyor.

Legate-Wolfe’a göre bireylerin emeklilikten önce mutlaka bu borçları ödemesi gerekiyor. Zira 400 doları otomotiv kredilerine 300 doları kredi kartlarına ve daha fazlasını da öğrenci kredilerine ödeyen bireylerin emeklilik için çok düşük miktarda geliri elinde kalabiliyor.

Kredilerini ödemek için emeklilik kararını bekletenler binlerce dolarlık faiz ödemesinden kurtulabilir ve emeklilik sürecinde daha rahat bir mali durum sağlayabilir.

Peki mortgage ödemeleri?

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, Legate-Wolfe mortgage gibi konut kredisi ödemelerini ikinci plana atmasının ardında önemli bir strateji yer alıyor. Daha uzun vadeli ve düşük faizli olan mortgage kredileri borçlular için avantajlı bir konum yaratıyor. Üstelik söz konusu kredilere uygulanan vergi imtiyazları bireysel kredilere veya otomobil kredilerine uygulanmıyor.

Finans yazarı bireylerin ödeme stratejisini belirlerken yüksek faizli borçlardan başlamasını ve birikimleri olabildiğince artırmasını, emeklilikte finansal sağlık için en önemli stratejiler arasında gösteriyor.

5 aylık oran kesinleşti: Emekli ve memur ne kadar zam alacak?

 

Emeklilerin en büyük 5 finansal pişmanlığı

 

İngiltere’de emeklilere yakıt desteği başladı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)