BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaSigorta - BES ve HayatEmeklilerin en büyük 5 finansal pişmanlığı----

Emeklilerin en büyük 5 finansal pişmanlığı

Emeklilerin en büyük 5 finansal pişmanlığı
30 Kasım 2022 - 14:57 www.finansgundem.com

Finansal açıdan alınan yanlış veya geç kararlar hayat boyu etkilerini hissettirebilir. Ünlü finans yazarı Brett Arends’a göre, ileri yaşlarda pişman olmak yerine bireylerin erken yaşlarda doğru hamleleri yapması gerekiyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Gelecek için birikim yapmak genellikle genç insanların ikinci plana attığı bir konudur. Gündelik sorunlara odaklanan bireylerin emeklilik hayatlarını düşünmekte zorlanabilir. Ancak MarketWatch yazarı Brett Arends emeklilik yatırımları için geç kalmanın pişmanlıkları beraberinde getirdiğini hatırlatıyor. Üstelik özellikle ileri yaşlardaki pişmanlık fayda getirmiyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre Arends 50 yaşın üzerindeki bireylerin 5 büyük ortak pişmanlıkları olduğuna dikkat çekti. Finans uzmanı yazısında şu ifadelere yer verdi:

“Vahşi Batı'da, işlediği bir suçtan dolayı asılmak üzere olan bir adam hakkında eski bir fıkra var. Dar ağacında beklerken ve cellat ilmiği boynuna yerleştirirken, suçlu kalabalığa şunu söyler: ‘Bu benim için gerçek bir ders olacak!’

Emeklilik planlaması ile ilgili en büyük sorunlardan biri, yaptığımız büyük hataları fark ettiğimizde, başka bir şey yapmak için genellikle çok geç olmasıdır. Örneğin gençken çok fazla para harcayanlar ve daha sonra yaşlanıp yoksullaşanlar, her zaman ‘bu benim için gerçek bir ders oldu’ diyebilirler. Ancak bu tam olarak nasıl faydalı olabilir ki?

Bu da bizi, eylemlerimizi değiştirmek için hâlâ zamanımız olduğunda doğru kararları alarak, bu finansal pişmanlıkları önlemeye çalışmak için ne yapabileceğimiz sorusuna getiriyor. Bu sadece her birimiz için bireysel olarak bir meydan okuma değil, aynı zamanda kamu politikalarından biri olma niteliği taşır. İnsanları daha fazla ve daha iyi emeklilik planlamasını teşvik etmek için nasıl daha fazlasını yapabiliriz?

Kudüs İbrani Üniversitesi'nden Abigail Hurwitz ve Pennsylvania Üniversitesi Wharton işletme okulundan Olivia Mitchell, geçtiğimiz günlerde yaşlı Amerikalıların finansal pişmanlık konusunda bir anket yaptı. Ekonomistler Michigan Üniversitesi'nin devam eden Sağlık ve Emeklilik Anketi aracılığıyla 50 yaşın üzerindeki 1.764 Amerikalıyı araştırdı. Ankette yaş ortalaması 72 civarındaydı.

Buldukları verielrse ilginç ve faydalıydı.

Yaşlı Amerikalıların beş büyük finansal pişmanlığı bulunuyor. Bunların bir veya iki tanesi oldukça şaşırtıcı. Ve bu pişmanlıklar, insanların ne kadar yaşayacakları hakkında daha fazla düşünmeye teşvik edilmesi halinde çarpıcı bir şekilde artıyor.

Pişmanlıklarla başlayalım. Ankette, yaşlı Amerikalıların %57'lik bir oranla paylaştığı 1 numaralı finansal pişmanlığın, çalışma yıllarında emeklilikleri için daha fazla tasarruf etmemek olduğu görülüyor. Daha fazla kazanamazsanız daha fazla tasarruf da yapamazsınız. Ancak pişmanlıkla geriye dönüp bakanlar kendilerini ‘geleceklerini planlamamaları’ ve ‘günden güne yaşamalar’ sebebiyle suçladılar.

Listenin ikincisi, şaşırtıcı bir şekilde: Uzun vadeli bakım sigortası satın almamak, bir bakım evi veya benzeri bir program için ödeme yapmamak aldı. Özellikle emekli olmayanlar arasında, Medicare'in (ABD’nin ulusal sağlık sigortası) bir bakım evine girilmesi halinde ödeme yapacağına dair yaygın bir yanlış anlama var. Dar ve oldukça kısıtlı istisnalar hariç bu gerçek değil. Kendiniz için ödeme yapmak zorunda kalacaksınız. Medicare ancak paranız bittiğinde devreye girecektir.

Listenin üçüncü sırasında, yaşlı Amerikalıların %37'sinin daha uzun süre çalışmadığı için pişmanlık duyduğu görülüyor. Beşinci sırada da katılımcıların %23'lük kesimi sosyal güvenlik varlıklarını çok erken talep ettiklerinden dolayı pişmanlık duyuyor.

62 yaşında hak talebinde bulunmaya başlayabilirsiniz ve birçok kişi bunu yapar. Ancak beklerseniz her ay için daha fazlasını elde edersiniz. Hak talebinde bulunmaya başlamak için 70 yaşına kadar bekleyen biri, neredeyse %80 daha büyük maaş çekleri alacaktır.

Emeklilik beklentilerinizi iyileştirmek için çekebileceğiniz en güçlü iki kaldıraç, 60'lı yaşlarınızın sonlarında bile, daha uzun süre çalışmaya devam etmek ve sosyal güvenlik birikiminizi almayı mümkün olduğunca geciktirmektir.

Bu arada, 4 numarada, yaşlı Amerikalıların %33'ü, ömür boyu garantili bir gelir sağlayacak bir bireysel emeklilik sistemine veya benzer bir ürüne daha fazla yatırım yapmadığı için pişmanlık duyuyor.

Anketin bir parçası olarak, araştırmacılar ayrıca bazı katılımcılara uzun ömürlülük hakkında objektif bilgiler verdiler ve matematiksel olarak olgun bir yaşlılığa kadar yaşama şanslarını gösterdiler. Sonuçlara bakıldığında bireylerin finansal pişmanlığının arttığı görüldü. Hatta bazı örneklerde çok fazla arttı. Hutwitz ve Mitchell’in raporunda, ‘Objektif bir şekilde uzun ömür konusunda bilgi verilen sağlıklı insanların, daha fazla tasarruf etmedikleri için pişmanlık duyma olasılıkları %43 daha yüksekti’ denildi. Hayatta kalma olasılıkları hakkında objektif veriler sağlanan bireylerin ‘Hayat boyu bakım satın almadıkları için iki kat daha fazla pişmanlık duydukları ve hayat boyu gelir sağlayacak bir program satın almadıkları için 2,4 kat daha fazla pişmanlık duydukları’ belirtildi.

Bu nedenle, yaşlılıkta finansal pişmanlığı önlemenin bir anahtarı, ne kadar yaşayacağımız hakkında daha fazla ve daha erken düşünmekse, şunun üzerinde düşünebilirsiniz: CDC (ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi) verilerine göre, 65'e ulaşanların yarısının 80'li yılların ortalarına ve dörtte birininse 90'lı yaşlara kadar yaşamaları beklenebilir. Yaklaşık %10'u 90'lı yaşların ortalarına kadar yaşamayı bekleyebilir. Ve bu rakamlar artıyor. Paranız bitmediği sürece bu harika bir haber.”

Düşük faizli yeni konut kredisi paketi geliyor

 

Alzheimer’ı yavaşlatan ilacın klinik deney sonuçları olumlu

 

Gayrimenkul piyasasında sert düşüş bekleniyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)