BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaSigorta - BES ve HayatEmeklilik birikiminde başarılı olanların 4 ortak özelliği----

Emeklilik birikiminde başarılı olanların 4 ortak özelliği

Emeklilik birikiminde başarılı olanların 4 ortak özelliği
15 Kasım 2023 - 17:45 www.finansgundem.com

Goldman Sachs’ın gerçekleştirdi son bir davranışsal finans araştırması emeklilik yatırımlarında başarılı olanların 4 ortak özelliğe sahip olduğunu gösterdi. Üstelik bu özellikler emeklilik yatırımcılarının sadece küçük bir kısmında bulunuyor


FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Son yapılan bir ankete göre emekliliğe finansal açıdan hazırlanmayı en kolay olarak gören kişilerin dört ortak davranış özelliği bulunuyor. Goldman Sachs Varlık Yönetimi’nin davranışsal finans araştırmaları kuruluşu Syntoniq’le birlikte gerçekleştirdiği araştırma, emeklilik yatırımcılarının sadece %10’unun bu dört özelliği taşıdığını gösterdi.

CNBC’nin haberine göre temmuz ayında 5.261 çalışan ve emekliyle gerçekleştirilen araştırma tasarruf sahiplerinin niyetlerinin emeklilik hedeflerine ulaşma konusunda yardımcı olduğunu gösterdi.

Birçok insan mali durumları nedeniyle emeklilik için birikim yapmayı zor olarak görüyor. Goldman Sachs’ın daha önceki bir araştırması da kredi ödeme, aile bireylerinin bakımını üstlenme veya diğer mali zorluklar nedeniyle çalışanların emeklilik tasarruflarını %37’ye kadar azaltabileceğini göstermişti.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere dünya çapında yükselen enflasyon bireylerin emeklilik birikimlerini düşünmesini çok daha zor hale getiriyor. Yükselen fiyatlar karşısında bireysel tasarrufların da tükenmesiyle bireyler harcamalarını karşılamak için emeklilik tasarruflarına başvurmak zorunda kalıyor.

Goldman Sachs Varlık Yönetimi Kıdemli Emeklilik Stratejisti Chris Ceder, “İnsanların tasarruf yapmakta zorlandığını biliyoruz, gündelik finansal sorunları olduğunu biliyoruz. Yine de bunların nedeni hakkında daha fazla bilgi edinmek istedik” ifadeleriyle araştırmanın yapılma nedenini açıkladı.

Ceder araştırma sonucu emeklilik yatırımlarının doğası gereği yatırımcıların dört ortak özelliği taşıması gerektiği sonucuna vardı.

1. Aşırı iyimserlik

Ceder emeklilik planlaması söz konusu olduğunda çalışanların ülkeleri ve gelecekleri için her zaman olumlu bir bakış açısına sahip olmaları gerektiğini belirtiyor. Anket araştırması aşırı güven ve olumlu gelişmelerin abartılması eğiliminin emeklilik yatırımlarına yardımcı olabileceğini gösterdi.

Goldman Sachs stratejisti "Bu düzeyde bir iyimserliğe sahip olduğunuzda, gelecek için sahip olduğunuz hedeflere ulaşmak konusunda adımlar atarken rahat hissedersiniz" diyor.

Araştırma, bu özelliği sergileyen kişilerin daha yüksek düzeyde finansal sisteme katılıma, risk almaya ve acil durumlar için plan yapmaya istekli olduklarını buldu.

2. Gelecek öngörüsü

İnsanların gelecekteki durumlarıyla ne kadar iyi bağlantı kurdukları da emekliliğe hazır olmayı etkiliyor.

Araştırmaya göre, bu özelliğe sahip olan bireylerin akıllı harcama, tasarruf ve para yönetimi becerilerine sahip olma olasılıkları daha yüksek.

Ceder konuyla ilgili açıklamasında, "Bir şeyler için para biriktirirken nereye gittiğinizi anlamalısınız" dedi.

3. Finansal okuryazarlık

Bileşik faiz ve çeşitlendirmenin nasıl çalıştığı gibi konularda finansal bilgi birikimine sahip olmak, çalışanların emeklilik hedeflerine daha kolay ulaşmalarına yardımcı olabilir. İyi haberse bu bilginin edinilmesinin çok da zor olmaması.

Ceder, "Finansal okuryazarlık zamanla büyüyen bir şey" diyor.

Ancak, bu bilgiye ne kadar erken sahip olursanız, alacağınız finansal kararlar da o kadar iyi olur. Bu sayede emekliliğe hazırlık söz konusu olduğunda adım atmak için daha erken davranabilirsiniz.

4. Risk getirisi anlayışı

Emeklilik tasarruf için iki temel düşünce bulunuyor: Başarılı yatırımlara odaklanarak yüksek hedefler peşinde koşabilir veya bunun yerine güvenlik ve koruma içgüdüsüyle davranabilirsiniz.

Ankete göre ilk gruptakilerin, kişiselleştirilmiş bir finansal plana sahip olmak ve emeklilik tasarruflarını gözden geçirmek de dahil olmak üzere finansal hazırlık konusunda proaktif adımlar atma olasılıkları daha yüksektir.

Ancak ilk gruptakiler risk alma konusunda daha istekliler. Ceder, riskten kaçınma zihniyetinin tersine sahip olmanın, emeklilik hedeflerine ulaşmak için yeterince etkili bir strateji olmadığını da belirtiyor.

Emeklilik yatırımcıları ne yapmalı?

Emeklilik yatırımlarında başarılı olmanın sırrı bugünkü yaşam tarzını gelecekteki hedeflerle dengelemekten geçiyor.

CNBC haberine göre Houston merkezli servet yönetimi firması Tanglewood Total’ın Başkanı ve Kurucusu John Merrill, konuyla ilgili verdiği demeçte, paralarıyla ve hayatlarıyla disiplinli olan insanların gerçekten çok daha ileri gidebileceklerini söyledi.

Araştırmalar, ruh sağlığının çalışanların emeklilik için yeterince plan yapma yeteneklerini de etkilediğini ortaya koyuyor. Ceder, emekliliğe daha iyi hazırlanmak için çalışanların geleceğin de bugün kadar parlak olabileceğini kendilerine hatırlatmaları gerektiğini söyledi.

Goldman stratejisti bu dört özelliğin de önemli olduğunu düşünse de ikisinin öncelikli olması gerektiğine inanıyor: iyimserlik ve gelecek öngörüsü.

Araştırma sonuçları katılımcıların sadece %5’inin bu dört optimal özelliğin tümüne sahip olduğunu buldu. Çalışanların %85’i ise bu dört özelliğin bir kısmına sahip ve bu kişiler emeklilik tasarruflarında da karışık bir başarı grafiği yürütüyorlar.

Z kuşağının emeklilik umudu kalmadı

 

Amerikalı emekliler ofise dönmek istiyor

 

Bireysel yatırımcıların piyasaları yenmesi mümkün mü?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)