BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisDeutsche Bank’ta yeni skandalın etkileri büyüyor----

Deutsche Bank’ta yeni skandalın etkileri büyüyor

Deutsche Bank’ta yeni skandalın etkileri büyüyor
16 Temmuz 2021 - 15:43 www.finansgundem.com

Deutsche Bank’ta hatalı türev araçları satışıyla ilgili skandal giderek büyüyor. Bankanın iç soruşturmasında, para birimi türevlerinin satışıyla ilgili skandalda 100 vaka inceleniyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Deutsche Bank İspanya’daki 50’nin üzerinde şirkete döviz türevlerini hatalı bir şekilde satmış olabilir. Bu skandalın ortaya çıkmasının ardından iki üst düzey bankacının bankadan ayrılması, skandalın görünenden daha büyük olabileceğinin sinyallerini verdi. Almanya’nın en büyük bankası geçtiğimiz yıl müşterilerin doğru şekilde açıklanmayan karmaşık türev araçları satışıyla ilgili şikayetlerinin ardında bir iç soruşturma sürecine başlamıştı.

Deutsche Bank’ta Project Teal adıyla bilinen soruşturma bu yılın ilk dönemlerinde Financial Times’ın haberine konu olmuştu.

O dönemde bankadan yapılan açıklamada, “sınırlı sayıda müşterinin” etkilendiği söylenmişti. Banka şimdi etkilenen müşteri sayısının 50 ila 100 arasında olabileceğini söylüyor. Ancak kaç şirketin finansal zarara uğradığı henüz belirsiz.

Avrupa’nın en büyük şarap ihracatçısı J García-Carrión’a Deutsche Bank tarafından konuyla ilgili zararlarını telafi etmesi ve olayın mahkemeye taşınmaması için 10 milyon euro ödeme yapıldı. Soruşturmanın giderek genişleyen kapsamında ise Bloomberg İspanya’nın en büyük otel zincirlerinden Ibiza merkezli Palladium Group’a da hatalı yatırım araçlarının satıldığını ve şirketin seçeneklerini değerlendirdiğini açıkladı.

Palladium’dan yapılan açıklamada, “J García-Carrión ile benzerlik taşıyan bir durumun mağduru olduğumuzu ve Londra’da dava öncesi süreçte bulunduğumuzu doğruluyoruz” dendi. Şirket uğradığı zararın miktarını açıklamadı. Deutsche Bank ise yaptığı açıklamada türev araçlarının hatalı satışıyla ilgili soruşturmanın devam ettiğini doğruladı ancak spesifik vakalara yönelik detay vermeyi reddetti. Banka açıklamasında, “kanıtları izliyoruz ve benzer aktivitelere yönelik potansiyelleri araştırıyoruz” dedi.

finansgundem.com'un derlemesine göre Project Teal hedge, swap, türev araçları ve diğer karmaşık finansal ürünlerin satışına odaklanıyor. Forex türevleri şirketlere geleneksel döviz kuru sigortasından çok daha ucuz bir yöntem olduğu söylenerek satıldı.

Konuya yakın isimlere göre soruşturma kurumsal müşterilerin hatalı kategorize edildiği ve Avrupa Birliği’nin müşterilerin finansal zorluk seviyesine göre kategorizasyon gerektiren kurallarına uyulmadığı ortaya çıktı. Geçtiğimiz ay bankadan iki kıdemli yöneticinin ayrılması da skandalla ilişkilendiriliyor. Sorun yaratan aktivitelerde operasyonları yöneten iki bankacı da bankadan ayrıldı.

Bununla birlikte Deutsche Bank yabancı para birimlerindeki satış pratikleriyle odak noktasında olan tek banka değil. J García-Carrión aynı zamanda karmaşık türev araçlarının satışının ardından uğradığı 2,6 milyar dolarlık zarar karşısında, Goldman Sachs’a dava açtı. Aynı zamanda şirket Fransa bankası BNP’nin de para birimi işlemlerini hatalı bir şekilde gerçekleştirerek milyonlarca euro zarara neden olduğunu iddia etti. BNP tüm düzenleyici yükümlülüklere uygun hareket ettiğini açıkladı.

Morgan Stanley CEO’su hibrit çalışma için geri adım attı

 

Yerli yatırımcının döviz ilgisi sürüyor

 

Fitch'ten çarpıcı Türkiye raporu

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)