BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisÇalışanlar ‘Daha çok çalışmalısın’ uyarısına hazırlıklı olmalı----

Çalışanlar ‘Daha çok çalışmalısın’ uyarısına hazırlıklı olmalı

Çalışanlar ‘Daha çok çalışmalısın’ uyarısına hazırlıklı olmalı
09 Ocak 2024 - 18:20 www.finansgundem.com

ABD’de üretkenliğe ve verimliliğe odaklanma giderek daha fazla taraftar topluyor. Bu senaryo en az çalışanların işine geliyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kurumsal Amerika, giderek daha çok verimlilik ve üretkenlik odaklı bir anlayışa bürünüyor. Bu anlayışın 2024 yılında da devam etmesi bekleniyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, çalışanlar ve işverenler arasındaki çatışma konularına bir yenisi daha ekleniyor: Üretkenlik ve verimlilik.

Daha azıyla daha fazlasını yapmak

Yahoofinance’ten Seana Smith’in haberine göre, ABD’de çalışanların patronların şu uyarıyı almaya her an hazırlıklı olmaları gerekiyor: “Daha çok çalışmalısın!” Çünkü rakamlar, kurumsal Amerika’nın 2024'te üretkenliğe ve verimliliğe odaklanacağını gösteriyor.

Verimlilik ve maliyet kesintileri, son 12 aydaki kazanç görüşmelerinde CEO'ların sayısız kez dile getirdiği iki kavram olarak öne çıkıyor ve 2024'te de kurumsal Amerika'nın yeniden gündemi olacak gibi görünüyor. Glassdoor Baş Ekonomisti Daniel Zhao, iş piyasasındaki sarkacın muhtemelen işverenlerin tarafına geri döneceğini ve verimliliği artırmaya odaklanan işletmeler için ‘mükemmel bir fırtına’ yaratacağını öne sürüyor. Zhao, “İş piyasasının soğuması ancak dirençli kalması bekleniyor. Bu da işletmelerin 2024'te verimliliğe ve üretkenliğe odaklanması için mükemmel bir fırtına olabilir” diyor.

ABD'li çalışanlar arasındaki üretkenlik, 2023'ün üçüncü çeyreğinde artmaya başladı ancak uzun vadeli eğilimin gerisinde kaldı. İş gücü verimliliği, uzun vadeli yüzde 2,1 oranına kıyasla, mevcut iş döngüsünde yıllık bazda sadece yüzde 1,5 oranında arttı.

Yatırımcılar odaklarını ‘büyümeden kârlılığa’ kaydırırken artan kârlılık ve maliyet tasarrufları hissedarların kulağına hoş geliyor olsa da, Amerikan iş gücü için yönetimin mesajı “Daha çok çalışmak”, başka bir deyişle daha azıyla daha fazlasını yapmak olacak gibi görünüyor.

Ekonomik yavaşlama endişeleri başrolde

Zhao, “Ekonomik yavaşlamaya ilişkin süregelen endişeler, işverenlerin büyümeyi sürdürmek için verimli bir şekilde işe alım yapmak yerine maliyet tasarrufuna gitmeyi tercih edeceği anlamına geliyor” diye ekliyor.

Wayfair CEO'su Niraj Shah, yakın zamanda çalışanlara gönderdiği bir notta, çalışanlarını işe fazladan zaman ayırırken ‘tutumlu, çevik, müşteri odaklı ve akıllı’ davranarak üretkenliği artırmaya teşvik ediyor. Shah, “Uzun saatler çalışmak, duyarlı olmak, iş ile yaşamı harmanlamak, artık çalışanlar için bir seçenek değil” diye yazıyor.

Shah, son 18 ayda maliyetleri azalttı ve çalışan sayısını Wayfair'in maliyet yapısına uygun hale getirdi. Şirket kısa bir süre önce üst üste ikinci çeyrekte pozitif serbest nakit akışı bildirdi; Shah bu başarıyı ‘önemli bir kilometre taşı’ olarak nitelendiriyor.

Shah verimlilik çabasında yalnız değil. Meta'dan Mark Zuckerberg, Goldman Sachs'tan David Solomon ve Amazon'dan Andy Jassy de, uzun vadeli büyümeyi artırmak amacıyla maliyetleri düşüren ve personel sayısını yeniden düzenleyen CEO'lardan oluşan uzun bir liste arasında yer alıyor.

Çalışanlar üstünlüklerini kaybediyor

Tüm bunların çalışanlar ve onların iş yükleri açısından nasıl bir sonuç yaratacağı hala tartışılıyor ancak son veriler, çalışanların artık üstünlük sağlayamayabileceğini ve onlara şirketlerinin istediklerini yapmaktan başka çok az seçenek bırakabileceğini gösteriyor.

Daha az sayıda şirketin ikramiye vermesi ve iş değiştiren çalışanlara artık büyük maaş artışları verilmemesi nedeniyle planlanan işten çıkarmaların 2023'te yüzde 98 oranında arttığı gözleniyor. ADP Baş Ekonomisti Nela Richardson, “İş değiştirme ve aynı işte kalma arasında ölçtüğümüz prim 2023'ün başında yüzde 7 idi ve bu prim şu anda yüzde 2,5 seviyesine düştü” diyor ve ekliyor: “Yeni bir işi deneyen çalışanların sayısı gerçekten azaldı. Bu da dışarıda pek fazla fırsatın olmadığı anlamına geliyor. İşsizliğin hala düşük olduğunu görüyoruz ancak arz ve talep arasındaki denge birbirine yaklaştı.”

İşverenlerden çalışanlara ‘düşük performans’ baskısı

 

İşverenlerin en çok talep ettiği 3 anahtar beceri

 

Barclays 5.000 çalışan çıkaracak

 

Yaşlı çalışanlar emekliliklerini erteliyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)