BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisYaşlı çalışanlar emekliliklerini erteliyor----

Yaşlı çalışanlar emekliliklerini erteliyor

Yaşlı çalışanlar emekliliklerini erteliyor
15 Aralık 2023 - 17:20 www.finansgundem.com

Araştırmalar, ABD’de ‘baby boomer’ olarak bilinen ve görece yaşlıların oluşturduğu kuşağın, emekliliklerini ertelediklerini ortaya koyuyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de yaşlı çalışanlar emekli olmak yerine işlerinde kalmayı tercih ediyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, araştırmalar, Amerikalıların genellikle emeklilik yılları olarak düşündükleri dönemi çalışarak geçirdiklerini ortaya koyuyor.

Baby boomer’larda istihdam yüzde 20’yi buluyor

Fortune’dan Alicia Adamczyk'in haberine göre, ABD’de daha çok ‘baby boomer’ kuşağı üyesi çalışan, emekli olmak yerine işlerinde kalmayı seçiyor. Yeni Pew verilerine göre, baby boomer’lar daha uzun saatler çalışıyor ve daha fazla para kazanıyor.

Amerikan iş gücünde flu seyir devam ediyor. Pew verileri, Amerikalıların emeklilik yılları olarak düşündükleri yılları yaşayan baby boomer kuşağının seleflerine göre daha uzun süre çalıştığını ve daha fazla kazandığını gösteriyor.

Pew Araştırma Merkezi'nin raporuna göre, 65 yaş ve üzeri Amerikalıların neredeyse yüzde 20'si bu yıl istihdam edilmiş durumda. Bu, 35 yıl önceki çalışanların iş gücündeki payının neredeyse iki katına karşılık geliyor. Toplamda, bugün çalışan 65 yaş ve üzeri yaklaşık 11 milyon Amerikalı bulunuyor ve bu, ABD'li işverenlerin ödediği tüm ücret ve maaşların yüzde 7'sini oluşturuyor. 1987'de bu oran yüzde 2 seviyesinde seyrediyordu.

Daha yüksek ücret

Yalnızca geleneksel emeklilik yaşı olan 65 veya üzerinde çalışan Amerikalıların sayısı daha fazla değil, aynı zamanda 1980'lerde daha yaşlı çalışanların kazandığıyla karşılaştırıldığında önemli ölçüde daha fazla da kazanıyorlar. Şimdi, tipik bir yaşlı çalışan saatte 22 dolar kazanırken, o zamanki saat başına ücret 13 dolar civarıda. Pew'in araştırmasına göre, maaş artışları ise aynı dönemde 25 ila 64 yaş arası çalışanlarınkini geride bırakmış durumda.

Her ne kadar bu trend Kovid-19 nedeniyle son yıllarda hız kazanmış olsa da Minneapolis Federal Reserve'e göre birkaç on yıldır bu trend devam ediyor. Yaşlı çalışanlar, yeni ve cömert hükümet programları sayesinde İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra daha erken emekli olmaya başlarken, 1990'larda daha fazla kişinin daha uzun süre çalıştığı görülüyor. Bu değişikliğin Pew'in raporunda ve diğer araştırmalarda vurgulanan birçok nedeni bulunuyor.

En büyük değişikliklerden bazıları şu şekilde sıralanıyor: Kendilerinden önceki nesillere göre baby boomer kuşağının çok daha büyük bir kısmı dört yıllık diplomaya sahip ve beyaz yakalı, fiziksel olarak daha az külfetli işlerde çalışabiliyor. Genel olarak bakıldığında, baby boomer dönemindeki kadınların ücretli iş gücüne girme olasılığı önceki nesillerdeki kadınlara göre daha yüksek.

Sağlık hizmetlerinin etkisi

Sağlık hizmetlerindeki ilerlemeler daha fazla insanın daha uzun süre sağlıklı kalmasını sağlamış durumda ve son birkaç yılın güçlü iş piyasası bu kişilerin işlerine tutunmasını ve biraz daha uzun süre çalışmasını kolaylaştırdı. Glassdoor Baş Ekonomisti Aaron Terrazas, “Eskiye dair algımız son 40 yılda değişti” diyor.

Emekli maaşları ve tanımlanmış katkı planları gibi emeklilik hakları da 1980'lerden bu yana önemli ölçüde değişmiş durumda. İşveren tarafından sağlanan sağlık sigortasına sahip baby boomer'ların çalışmaya devam etme isteği hala sürüyor. Her ne kadar emekli maaşı alma olasılıkları önceki nesillere ve şimdiki genç nesillere göre daha yüksek olsa da, hâlâ emekli maaşı olmayan ve daha fazla tasarruf etmek için insanları daha uzun süre çalışmaya teşvik eden 401(k) planına kendi başlarına katkıda bulunan çok sayıda baby boomer kuşağı bulunuyor.

Terrazas da, “Özellikle 1980'lerdeki değişiklikler ve ardından Sosyal Güvenlik yardımlarının cömertliği ve zamanlamasındaki görece kademeli değişiklikler, insanları biraz daha uzun süre çalışmaya teşvik etti” diyor. Bir veya birkaç yıl daha beklemek, birçok yaşlı insanın her ay faturalarını ödemek için kullandığı yardımları önemli ölçüde artırıyor.

Yüksek düzeyde iş tatmini

Pew'de kıdemli araştırmacı ve çalışmanın baş yazarı olan Richard Fry, “Ayrıca yaşlı çalışanların işlerini stresli bulduklarını söyleme olasılıklarının diğer nesillere göre daha düşük olduğunu, genç çalışanlara kıyasla genel olarak daha yüksek düzeyde iş tatmini bildirdiklerini görüyoruz” diyor.

Bir başka büyük değişikliğin ise dünyanın birçok yerinde olduğu gibi ABD’nin de toplum olarak yaşlanıyor olması olduğu görülüyor. Bu, 1980'lerle karşılaştırıldığında nüfusun daha büyük bir kısmının yaşlı olması nedeniyle iş gücünün daha büyük bir kısmının da yaşlı olacağı anlamına geliyor. Terrezas, “Her şeyi yapan daha fazla yaşlı insan olacak. Çalışmak, seyahat etmek, dışarıda yemek yemek. Bu kaçınılmaz bir trend” diyor.

Bununla birlikte Terrazas, ortalama baby boomer kuşağının bu yıl 70 yaşına girdiğine dikkat çekiyor. Terrazas, “Yavaş ama emin adımlarla, çalışmaya devam etmenin mantıklı olduğu ‘üst sınır’a ulaşıyorlar” diyor. Ancak Glassdoor, Z kuşağının gelecek yıl tam zamanlı iş gücünde hızla büyüyen bu kuşağı geride bırakacağını öngörüyor.

Pew, daha yaşlı çalışanlara yönelik eğilimin en azından gelecek on yılda devam edeceğini söylüyor. Ancak Terrazas, özellikle de daha fazla sayıda baby boomer'ın seksenli yaşlarına ulaştığı ve fiziksel olarak çalışmaya devam etme konusunda daha az yetenekli olduğu göz önüne alındığında, bunun muhtemelen iş gücündeki yaşlı Amerikalıların seviyesine yakın seyredeceğini söylüyor ve ekliyor: “Baby boomer kuşağının iş piyasasından çıkması şirketlerin önceliklerini değiştiriyor. Şirketler her zaman genç iş gücünün ihtiyaçlarına ve çıkarlarına öncelik veriyor."

Fitch: ABD iş gücü piyasası sıkı kalmaya devam ediyor

 

İş gücü piyasasına Z kuşağı ilham veriyor

 

ABD ekonomisinde zayıflama hangi alanda başlayacak: İş gücü mü, tüketim mi?

 

Emeklilik birikiminde başarılı olanların 4 ortak özelliği

 

Z kuşağının emeklilik umudu kalmadı

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • E.g.15 Aralık 2023 18:08

    ARAÇLARIN BAKIMI DÜZENLİ YAPILIRSA DAHA UZUN SÜRE VERİM ALINIYOR İNSANLAR DA ÖYLE GÖZLER DÜZENLİ KONTROL EDİLİP VAKTİ GELDİĞİNDE LAZER KATARAK AMELİYATLARI EN İYİ MERCEKLERLE YAPILAN KİŞİLER MESLEKLERİNDE DAHA TECRÜBELİ OLDUKLARINDAN UZUN YILLAR VERİMLİ CALIŞABİLİR