BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans Kulis'Büyük İstifa’ya CEO’lar da katılıyor----

'Büyük İstifa’ya CEO’lar da katılıyor

'Büyük İstifa’ya CEO’lar da katılıyor
01 Eylül 2022 - 13:41 www.finansgundem.com

Pandemiyle başlayan ve çalışanların kalabalık yığınlar halinde iş bırakmasına yol açan 'Büyük İstifa' sürecine şimdi CEO’lar da katılıyor.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Çalışanlar, CEO'larını düşman olarak görme eğilimindedir. Genellikle CEO’lar fazla kazanan ayrıcalıklı krallar ve köleleri üzerinde hüküm süren kraliçeler olarak görülür. Yine de milyonlarca dolar maaş alan yöneticilere karşı duyulan düşmanlığa rağmen, personel çıkarırken insanların sadece insan olduklarını unutmamak gerekiyor. İster inanın ister inanmayın, CEO'lar da yöneticilik yaptıkları şirket çalışanlarından çok da farklı olmayan duygular sahipler.

Son araştırmalar da bu durumu kanıtlıyor. Forbes’tan Jack Kelly’nin haberine göre, araştırmalar, çok sayıda üst düzey yöneticinin çalışanları gibi ‘Büyük İstifa’ya katıldığını gösteriyor. Bitmek bilmeyen stres, baskı ve beraberindeki tükenmişlik çalışanları olduğu kadar CEO’ları da bıktırabiliyor. Daha iyi bir iş-yaşam dengesi arayışı için işlerinden ayrılanlara benzer şekilde, üst düzey yöneticiler de aynı yolu izliyor ve işlerini bırakabiliyor.

Bu noktaya nasıl gelindi?

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, bir Deloitte araştırması, üst düzey yöneticilerin yaklaşık yüzde 70'inin, büyük ölçüde duygusal açıdan rahat edebilmek için işlerini bırakmayı ciddi olarak düşündüklerini gösteriyor. Yöneticilerin yüzde 57’si ise işten, işi bırakacak kadar bıktıklarını söylüyor. Ankete katılan yöneticilerin yüzde 76'sı pandeminin genel sağlıkları üzerinde olumsuz bir etkisi olduğuna işaret ederken yüzde 80'den fazlası ise zihinsel yönden sağlıklı olmanın kariyerlerinden daha önemli olduğunu belirtiyor.

Hafızaları tazelemek gerekirse, CEO'ların son iki yıllık süreçte pandemi sürecini yönetmesi ve ardından yetenek savaşına yönelmesi gerekiyordu. Oysa milyonlarca açık pozisyon mevcutken, insanları çekmek, işe almak ve elde tutmak son derece zor hale geldi. Bu süreçte üstünlüğün kendilerinde olduğunu bilen çalışanların daha iyi çalışma koşulları, daha fazla para ve daha fazla esneklik talep etmeleri yöneticiler üzerinde baskı yarattı.

Üst düzey yöneticiler, bu süreçte çalışanların taleplerinin karşılanmaması halinde istifa edeceklerinin farkındaydı. İş sayısı fazla olduğunda bu gerçekten de boş bir tehdit değildir. Hatta Amazon ve Starbucks gibi şirketlerdeki bazı CEO'lar, sendika kurma veya sendikalara katılma konusundaki görüşmelerde yaşanan artışla dahi mücadele etmek zorunda kaldı.

Zorluklar yeniden hortladı

Ekonomideki canlılık ve borsalarda rekor üstüne rekor kırılması, CEO'ları dahi gibi gözükmelerine yol açtı. Ancak, iyi zamanlar sona ermiş gibi görünüyor. Özellikle hisse senedi piyasalarında büyük kazançlar elde etmek yerine artık kaybetmemek önemli hale geldi.

Artık CEO'lar inatçı enflasyon, tedarik zinciri kesintileri, olası dünya savaşının işletmeler üzerindeki etkisi, olası resesyon ve olası stagflasyon gibi zorluklarla mücadele etmek zorundalar. Bu eğilimler, CEO'ları maliyetleri düşürmeye, personel sayısını azaltmaya, işe alımları dondurmaya, iş tekliflerini iptal etmeye ve maaşları düşürmeye davet ediyor. Bu eylemler de doğal olarak üst düzey yöneticiler üzerinde ağır bir yük oluşturuyor ve hayatlarını önemli ölçüde zorlaştırıyor.

CEO’lar ve çalışanlar arasında kopukluk

Ayrıca, bu gibi önemli ve büyük sorunlarla baş edebilmek sadece yöneticilerin değil, çalışanların da katkısıyla mümkün olabiliyor. Ancak üst düzey liderlik ve sıradan personelin algıları arasında bir kopukluk olması, meselelerin çözümünü iyice zorlaştırabiliyor. Deloitte'un araştırması, bu kopukluğu da doğruluyor. Ankete katılan çalışanların sadece yarısından biraz fazlası, liderlerinin çalışanlarının refahlarını önemsediğini düşünüyor. Ankete göre CEO’ların yüzde 90'ından fazlası ise, çalışanlarının kendilerinden memnun olduğunu ve kendilerinin harika bir iş çıkardıklarını düşündüklerini ortaya koyuyor.

500’den fazla CEO işten ayrıldı

Tüm bu zorluklar ve kopukluklar, CEO’ların da iş bırakmasına yol açıyor. Yönetim danışmanlığı firması Challenger, Gray & Christmas'a göre, CEO'lar üst düzey görevlerinden ayrılıyor. Şirket, 2022 yılında 500'den fazla CEO'nun iş bıraktığını belirtiyor.

Görevden ayrılan CEO'lar

Pinterest, Salı günü yaptığı açıklamada, şirketin kurucu ortağı, CEO'su ve başkanı Ben Silbermann'ın görevlerinden ayrılacağını ve yönetim kurulu başkanı olacağını duyurdu. Silbermann ise yapılan duyuru hakkında, “Tahmin edebileceğiniz gibi, bu zor bir karardı. Kalbimin büyük bir kısmı Pinterest'e ait. Sanırım buna bir kurucunun sevgisi diyebilirsiniz. Ve bir şeyi bu kadar önemsediğinizde, doğal içgüdünüz onu elinizden geldiğince sıkı tutmaktır. Ancak çoğu zaman yapılacak en sevgi dolu şey, onu bırakıp yeni şekiller alarak gelişmesini izlemektir” dedi. Şirketin CEO’su Silbermann, şirket hisselerinin geçen Haziran ayından bugüne neredeyse 80 dolardan 20 doların altına düşmesiyle uğraşmak zorunda kalmıştı.

Pandemi dönemine en çok kullanılan bir e-imza uygulaması olan DocuSign, insanların uzaktan çalışırken çevrimiçi olarak sözleşme yapmasına, imza atmasına ve sözleşmeleri yürütmesine büyük katkı sağladı. Ancak pandemi süreci sona erdi ve şirket CEO’su Dan Springer, şirketin hisse senetlerinin son bir yılın en yüksek seviyesinden yaklaşık yüzde 80 oranında değer kaybetmesi sonrası, görevinden istifa ettiğini açıkladı.

Kitle fonlama sitesi Kickstarter CEO'su Aziz Hasan da Mart ayında CEO’luk görevinden ayrıldığını duyurmuştu. Hasan, şirket blogunda yayınladığı yazıda, “Birlikte yaptığımız işten çok gurur duyuyorum. Yoğun değişim anları, kilometre taşı zaferler ve karmaşık zorluklarla böylesine tutkulu, yetenekli ve kendini adamış şekilde mücadele eden bir ekibe liderlik etmek, alçakgönüllü ve ödüllendirici bir deneyim oldu” dedi. Hasan’ın görevinden ayrılma nedeni, ailesiyle daha fazla zaman geçirme arzusuna bağlandı.

Zihinsel sağlık ve duygusal esenlik

Bu şirketlerin yanı sıra, Jupiter Fund Management, Amazon, Southwest Airlines, RealReal, Under Armor ve daha birçok şirketin CEO’su görevini bırakma kararı aldı. Görevini bırakan CEO'lar ağırlıklı olarak, halka açık bir şekilde aileleriyle daha fazla zaman geçirmek, sahile gitmek ve zihinsel sağlıklarına ve duygusal esenliklerine dikkat etmek istediklerini ifade ederken arka plan hikayelerinin çoğu şirketlerinin türlü zorluklarla ve düşen hisse senedi fiyatlarıyla mücadele ettiklerini ve muhtemelen bu savaştan yorulduklarını gösteriyor.

Ekonomideki zorluklar biteceğe benzemiyor

Aralarından bazıları, özellikle ekonomi ve iş ortamının kısa vadede daha da kötüleşeceğini görerek baş ağrılarıyla dolu mesailerin yüksek maaşlara değmeyeceğini düşünmüş olabilir. Bazı CEO’lar ise, piyasa daha iyiye gittiğinde geri dönebilmek için dinlenmeye ve iyileşmeye ihtiyaç duymuş olabilir. Hangi nedenle olursa olsun, CEO’ların iş bırakması, içinde bulunulan zamanın ne çalışanlar ne de CEO’lar için kolay zamanlar olmadığını gösteriyor.

ABD’de ‘Büyük İstifa’ dalgasının 3 nedeni

 

Dünya 'büyük istifayı' konuşuyor!

 

CEO’lar maaşlarını gizlemek istiyor

 

CEO maaşı ile işçi ücreti arasında dev fark

 

CEO’lar kısa ve sığ bir resesyona hazırlanıyor

 

Duygusal CEO, çalışanlarını işten çıkardığı için gözyaşlarını tutamadı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)