BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisAvrupa’nın en büyük bankası yatırımcılarını şüphelendirdi----

Avrupa’nın en büyük bankası yatırımcılarını şüphelendirdi

Avrupa’nın en büyük bankası yatırımcılarını şüphelendirdi
11 Ocak 2021 - 17:18 www.finansgundem.com

HSBC’de toplamda 2,4 trilyon dolarlık payı bulunan bir grup yatırımcı, bankanın karbonsuzlaşma sözü vermesine rağmen, kömür projelerini desteklediğinden şüpheleniyor

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

HSBC’de toplamda 2,4 trilyon dolarlık payı bulunan bir grup yatırımcı, dev bankanın karbonsuzlaşma sözü vermiş olmasına rağmen, hatalı beyanda bulunarak kömür projelerini desteklediğinden şüpheleniyor. Amundi, Sarasin & Partners ve Man Group HSBC’nin iklim değişikliğiyle savaştaki performansı nedeniyle hayal kırıklığına uğrayan büyük yatırımcılarından bazıları. Bu üç şirket ve diğer 15 kurum, bankanın fosil yakıt varlıklarına sağladığı fonu azaltması için bir çözüm bulunmasını istiyor.

Birkaç tanınmış milyonerin de aralarında yer aldığı bireysel yatırımcılar da, HSBC’nin kat ettiği yoldan memnun değil. HSBC müşterisi ve konuya itiraz eden 117 bireysel yatırımcılardan biri olan Gabriel Vogt, “HSBC’nin kömür sektörünün finansmanında hala bu kadar önemli bir rol oynadığını duyduğum için üzgünüm” dedi. Daha da kötüsü, ShareAction tarafından yapılan bir analiz sonucunda, bankanın karbonsuzlaşma açıklamasından dört ay önce, fosil yakıt şirketlerine ek olarak 1,8 milyar dolarlık fon aktardığını ortaya çıkardı.

Forbes’a açıklama yapan, Rainforest Action Network (RAN), “bu bankayı Avrupa’nın fosil yakıtlara finansman sağlayan ikinci büyük kurumu haline getiriyor” dedi. Ekim ayında karbonsuzlaşma sözü vererek açıklamada bulunmasına rağmen, bankanın bu hedefe nasıl ulaşacağı konusunda bir strateji raporu yayınlaması bekleniyor.

Friends Provident Foundation’ın Yatırımcılardan Sorumlu Müdürü Colin Baines, bu yanlış beyan suçlamalarını beraberinde getirir dedi. Bir şirketin çevresel sorumluluğa sahip olduğuna yönelik yanlış beyanda bulunmasına ‘greenwashing’ adı veriliyor. 

ShareAction’ın katılımcılarından Jeanne Martin, “fosil yakıtlara finansman sağlayanların sıfır emisyon hedefleri, fosil yakıtlara finansman sağlama planlarından vazgeçmezlerse geçerli olmaz” dedi. Açıklamasının devamında, “bu hedeflerin çok uzun vadeli olması ve güvenilir geçiş planlarıyla desteklenmemesi tehlike yaratıyor” ifadesini kullandı.

Ancak kampanyanın sonucunda alınacak olan karar HSBC için bağlayıcı nitelikte değil. Özellikle dünyanın en büyük kömür tüketicisi Asya’da faaliyetleri bulunan HSBC gibi bankalar için, fosil yakıtlar halen çok büyük bir alan. Aynı zamanda kömür yatırımı yapan bir bankanın karbonsuzlaşamayacağını söyleyen bir kural yok. Ancak kurumların buradan elde ettiği geliri, denge sağlamak için diğer alanlara yatırım yaparak kullanması gerekiyor. HSBC’den yapılan açıklamada, bankanın müşterilerine sürdürülebilir finans sağlayacağı ve operasyonlarının karbon ayak izini düşüreceği söylenmişti.

Dev bankalardan 14,4 milyar euroluk Blockchain ortaklığı

 

Dijital kredi dönemi

 

İngiltere'de en tehlikeli döneme girilecek korkusu!

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)