Ana SayfaRöportajlarMakineleri dile getiren şirket!---

Makineleri dile getiren şirket!

9 / 10
Makineleri dile getiren şirket!
05 Eylül 2013 - 11:17 www.finansgundem.com

ÇAMAŞIR MAKİNELERİ, BİSİKLETLER MÜŞTERİMİZ OLACAK
İleride daha neler görebiliriz? Teknolojik gelişme bizi nerelere götürecek?
Ali Yıldız:
Mobil ödeme bizim çok önem verdiğimiz bir konu. Dünya çapında mobil ödemede güvenlik çok önemli olacak. Mobil ödeme sitemleri geliştirirken güvenliğe çok dikkat edilmesi ve bu alana yatırım yapmaktan çekinilmemesi gerekiyor. Onun dışında e-devlette büyük potansiyel görüyoruz. Çipli pasaport mevcut ama bunun diğer alanlarda da kullanılabiliyor olmamız gerekiyor. Keza kimlik kartlarımızı da öyle… Çünkü o çiplerin içerisinde memory (hafıza) mevcut ve her bir yer güvenli şekilde organize edilebiliyor. Ve buraya daha fazla data yükleyebiliriz. Makinadan makinaya (M2M) iletişim konusunda büyük bir potansiyel var. Biz potansiyel müşteri olarak kimi görüyorsunuz biliyor musunuz? Evinizdeki çamaşır makinasını, bulaşık makinasını, evinizi potansiyel olarak görüyoruz.
Çamaşır makinasında sizin için nasıl bir potansiyel var?
Ali Yıldız:
İleride Türkiye şu anda sağladığı enerjinin üstünde ekstra enerji ürettiği zaman, santraller “Şu anda fazla enerjim var, ucuz enerji verecek durumdayım” diyor. Santral bunu evdeki elektrik ölçere haber verecek. Evde çamaşırı, bulaşığı makinaya koymuşsun ama çalıştırmıyorsun. “Ucuz elektrik gelince çalıştırırım” diyorsun. Santral elektrik ölçere, elektrik ölçer çamaşır makinesine haber veriyor. Çamaşır makinası böylece ucuz enerjiyle işini görmüş oluyor. M2M şu anda Siemens’te, Bosch’ta var. Benzeri durum arabalar için de geçerli… Arabanız yolda kaldığında doğrudan merkezden aracın modemi aranıyor. Oradan testler yapılıyor, problem çözülebilecek gibiyse elektronik müdahaleyle çözülüyor. Çözüm sağlanamıyorsa servis gönderiliyor. BMW, Audi gibi bazı markalarda bu tip M2M çipleri kullanılıyor.
Deneniyor mu yoksa şu anda kullanılıyor mu?
Ali Yıldız:
Kullanılıyor. Bir kaza durumunda araçlar, en yakın sağlık merkezi ve polis karakoluna kaza yaptığı koordinatları, frekansları bildiriliyor. Hastanede tedavi görüyorsunuz, belli bilgilerinizi doktorun görmesi lazım. Ya bir makinaya bağlısınız, hastanede kalmanıza gerek yok eve gidiyorsunuz, yine o makineye bağlısınız evde. Doktor GSM üzerinden o makinayı arayıp, sizin bilgilerinize ulaşabiliyor… Bu konularda ciddi potansiyel görüyoruz. Bu iş daha da gelişecek. Japonya’daki bisikleti bile müşteri olarak görüyoruz. Bisikletlere M2M iletişim çipi takıp takibini yapabiliyoruz. Şu an dünyada birbirine bağlı 6 milyar cihaz var. Akıllı telefonlar, tabletler, PC’ler…  Bu sayı 2020’ye kadar 12 milyara çıkacak. Ama bu artı 6 milyar insanların birebir dokunduğu cihazlar değil, insanlara hizmet vermek için üretilmiş cihazlar olacak. Arabalar, evde kullandığımız elektronik cihazlar gibi… Ancak bu cihazların yine birbiriyle güvenli konuşması gerekecek. Yani çamaşır makinesine ulaşıp da bulaşık makinesini çalıştırmaması, yanlış enerji kullanmasına neden olmaması gerekecek. Yani bu işin de güvenli olması gerekecek. Bunlar hep iletişim, bağlantı, güvenlik gerektiren konular.
Bu gelişmeler iş potansiyelinizi büyütecek gibi… Bu konuda bir öngörünüz var mı?
Ali Yıldız:
Gemalto kendi teknolojilerini geliştirerek ya da bu konuda belli konuda patentleri eline geçirmiş şirketlerle evlilikler yaparak büyüyor. Dijital güvenlik alanında tek şirket olarak devam ediyor. Şu anda dünyada en büyük dijital güvenlik tedarikçisi ve geleceği de burada görüyoruz. Güvenlik harcamaları IT şirketlerinde her yıl yüzde 50 artıyormuş. Daha önce böyle bir anlayışımız bile yoktu. Maillerimizin güvenliği, bilgisayarlarımızın güvenliği gibi düşünceler yokken; şimdi her yıl yüzde 50 daha fazla para yatırıyoruz bunları korumak için. Her yıl daha fazla sunulan çözümlerde bilginin güvenliğinin öneminin ne kadar anlaşıldığının kanıtı oluyor. İnsanlar artık güvenliğe çok daha fazla önem veriyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster