Ana SayfaRöportajlarMakineleri dile getiren şirket!---

Makineleri dile getiren şirket!

8 / 10
Makineleri dile getiren şirket!
05 Eylül 2013 - 11:17 www.finansgundem.com

İKAMETGÂH İÇİN MUHTARA GİTMEK GEREKMEYECEK
Dijital devleti biraz açabilir miyiz? Ne gibi projelerden bahsediyoruz?
Ali Yıldız
: E-devlet projelerinden kastımız; vatandaşlık kartlarımızın elektronik olması, ehliyetlerimizim dünya standartlarına getirilmesi, e-devlet hizmetlerinin yaygınlaştırılması gibi hizmetlerden söz ediyoruz. Aslında son 2 yılda Türkiye’de çok güzel şeyler oldu. Ben bile bazen “Ya bu da mı oldu” diyorum. Mesela dijital imzayla sabıka kaydını internetten indirebiliyorsunuz, adres değişikliğinizi yapabiliyorsunuz. Orada 3 seviye oluşturuldu. İlk seviye PTT’den alığınız şifreyle belli basit işlemler yapılıyor. İkinci seviyede dijital imza kullanabiliyorsunuz. Üçüncü seviye ise vatandaşlık kartı; şu an Bolu’da 330 bin kişiye dağıtıldı. Yakında hepimize dağıtılacak. Vatandaşlık kartıyla devlet, bazı özel hizmetleri verirken daha rahat olacak. Örneğin, adres değişikliği yapabilmek için PTT’den aldığınız şifre yeterli değil. Orada yeterli güvenlik önlemi olmadığına inanılıyor. Ki bu doğru. Dijital imzayla ise adres değişikliğinizi yapabiliyorsunuz. Muhtara gerek yok. Bunlar çok önemli gelişmeler. Zaman kazandıracak, hayata daha bağlı kalmamızı, daha çok hizmet almamızı sağlayacak.
Mesela SGK tarafında son 5 yılda devrim niteliğindeki kararlar şirketlerin hayatını ne kadar kolaylaştırdı. Personeliyle yaptığı işlemler, beyannameleri göndermesi, e-beyanname Türkiye’de büyük bir devrimdir. Bunlar yavaş yavaş yaygınlaşıp güvenlik önlemleriyle örtüştüğünde daha da rahatlayacak. Çünkü bazı hizmetler verilebilir durumda ama bu sefer güvenlik açıkları oluşabilir. Güvenlikle birlikte insanlara daha rahat bir şekilde daha çok hizmet getirilebileceği görülüyor.
Bu sistemler hayata gerçekten de kolaylaştırıyor. Ama elindeki şifre üçüncü kişilere geçtiği zaman çok büyük problem olmaz mı?
Ali Yıldız:
İşte bizim güvenliğimiz tam olarak da burada devreye giriyor. Sizin kartınızdaki bilgilere sadece o kartı veren otorite oluşabilir. Mesela Türkiye Cumhuriyeti’nin pasaportlarını sağlıyoruz. Ordunun kimlik kartlarını sağlıyoruz. Ama bu kartların kişileştirilmesi yani şahsa ait verilerin yüklenmesi ülkenin ilgili otoritesi tarafından yapılıyor. Sadece o otorite tarafından ulaşılabiliyor. Zaten çipin güvenliği orada devreye giriyor. Daha önce ve hala kullandığımız kâğıt kimlikler ya da manyetik kartlarda bilgiye ulaşmak, onu kopyalamak manipüle etmek çok kolay bir iştir. Ama şimdi tamamen imkânsız hale gelecek. Kesinlikle çip daha güvenli; çünkü en gelişmiş şifrele algoritmalarını kullanıyor. Getirdiğimiz teknoloji kâğıttan ya da manyetik sistemden kesinlikle daha güvenlikli.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster