Ana SayfaLeasing-Faktoringİhracat faktoringinde bir Çin var bir de biz---

İhracat faktoringinde bir Çin var bir de biz

5 / 12
İhracat faktoringinde bir Çin var bir de biz
18 Nisan 2013 - 10:17 www.finansgundem.com

FAKTORİNG CİDDİ BİR İŞ, CİDDİ OLMAZSA İŞ ÇIĞRINDAN ÇIKAR

-Faktoringin geleceğini, potansiyelini nasıl görüyorsunuz?
Zafer Ataman:
Ben aşağı yukarı finans sektörünün her alanında çalıştım, bankacılık, yatırım bankacılığı, leasing, faktoring, sigorta, hayat sigortası alanlarında yönetim kurulu üyeliği, genel müdürlük, kuruculuk yaptım. Şuna inanıyorum; faktoring iyi kullanılırsa KOBİ’ler için çok iyi bir terzi yapımı finansman ürünü. Adamın satışı varsa, iyi niyetliyse, avansı fonlamıyorsa, gerçek ticareti fonluyorsa,  ister Kayseri’de ol, ister Erzurum’da, ister Bitlis’te ol, İster İstanbul’da, boşluk nerdeyse ona göre çalışan bir sistem. Dolayısıyla tam Türkiye’ye uygun bir finansman modeli. Dünyada faktoringin cirosu 2 trilyon dolar. Türkiye’de şu ana kadar GSMH’den yüzde 5 pay bile alamamışız. Türkiye’deki ihracattan aldığımız pay garantili işlemlerde 4.5 - 5 milyar dolar… 2023 hedefleri kapsamında 500 milyar dolarlık ihracat hedefini tutturduğumuzu düşünün, yüzde 5’i 25 milyar dolar eder. Potansiyeli görüyorsunuz değil mi? Şimdikinin 5 katı… Bir de Avrupa gibi yüzde 10’ı yakaladığımızı düşünürseniz 50 milyar dolar eder.
Faktoringin GSMH’dan aldığı pay İtalya’da yüzde 14, Almanya’da yüzde 9, Tayvan’da yüzde 20. Yani bizim açımızdan çok önemli bir potansiyel var. Faktoring kayıt içi ekonomiyi de teşvik ediyor. Çünkü fatura var işin içinde, fatura olmayan işe giremiyorum zaten.

-Faktoring kayıt içine girmeyi teşvik mi ediyor, yoksa kayıt içi sistem geliştikçe faktoring de mi büyüyor?
Zafer Ataman: Her ikisi paralel seyrediyor. Biz faturayla iş yaptığımız için kayıt içini teşvik ediyoruz, aynı zamanda kayıt içi geliştikçe Pazar payımız daha da artıyor. Türkiye’nin paralel ekonomisini düşünürsek orada da çok büyük bir potansiyel var.
-Sektördeki şirket sayısı bir hayli fazla…
Zafer Ataman:
Faktoring’de 76 firma var, her yıl değişiyor firma sayısı. Bu rakam az mı çok mu diye herkes soruyor. Sistemde ihtiyaç olduğu sürece yeni oyuncu gelir.  Ama bu işin ciddi yapılması lazım, çünkü ciddi bir iş, ciddi olmazsa iş çığırından çıkar…

-Yeni düzenlemeler faktoringe daha bir disiplin getirdi mi?
Zafer Ataman
: Bir kere biz 6 senedir BDDK ile beraber çalışıyoruz. BDDK’nın bu konuda tartışılmaz bir katkısı oldu. Şimdi önemli olan faktoring şirketinin yatırımcısının bu sektörde ne kadar büyüyeceğini, nerelere varabileceğini çok iyi düşünerek hareket etmesi lazım. Burada gerçekten bir oyuncu olacaksa kalması lazım, yoksa günü kurtarmak için bir yatırımcı olmaz. Her şeyi piyasa şartları belirler. Siz para kazandığınız bir işi bırakır mısınız? Para kazanıyorsanız sistemin içinde kalırsınız, eğer ciddiyetsiz yaparsanız para kaybedersiniz, o zaman da sistemden çıkarsınız. Dolayısıyla ben önümüzdeki süreçte Türkiye’nin büyümesine ve ticaretin artmasına paralel olarak, faktoringin potansiyelinin sürekli değerlendirileceğine inanıyorum.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster