Ana SayfaLeasing-Faktoringİhracat faktoringinde bir Çin var bir de biz---

İhracat faktoringinde bir Çin var bir de biz

8 / 12
İhracat faktoringinde bir Çin var bir de biz
18 Nisan 2013 - 10:17 www.finansgundem.com

KÖTÜ KREDİLERDE ARTIŞ VAR

-Bankacılık sektöründe batık kredi oranında artışlar gözleniyor. Leasing ve faktoringde durum nedir?  
Zafer Ataman:
Faktoring sektöründe kötü kredilerde artış var. Geçen yılın son 3 ayında başlayan bir ivmelenme oldu. Umarız çok fazla hasar bırakmadan çözülür. Leasingde, kiraların ödenmesinde de böyle bir sıkıntı oluştu. Ekonomiyi soğutmaya başladığınız zaman bu kaçınılmazdır. Ama şu anda çok rahatsız edici boyutlarda değil. Ama dikkatli olmak lazım… Eskiden yüzde 1.5-2’ler civarında olan kötü krediler şimdi yüzde 4’lerin üzerinde gözüküyor. Demek ki epey bir artmış.

-Her iki sektörde bu yıl nasıl bir performans bekliyorsunuz?
Zafer Ataman:
2013 sonu itibarıyla faktoring sektörünün yüzde 15 büyüyeceğini öngörüyoruz. İhracat faktoringinin daha fazla pay alacağını, yüzde 20 civarında artacağını düşünüyoruz. Türkiye’nin büyümesini yüzde 5 civarında olacağını düşünürsek, yüzde 20 büyüme iyi bir oran. Leasing sektörü de yüzde 8 ile 12 arasında büyür.

-2012’de ne kadar büyümüştü leasing sektörü?
Zafer Ataman:
Yüzde 10’lar civarında büyüdü. Bu yıl ekonomide yüzde 4 büyüme hedeflendiği düşünüldüğünde, yüzde 4’ten daha fazla bir performans yaratmanız çok fazla mümkün olmaz zaten.  Bankacılıkta hep söyleniyor ya, deflasyonist ekonomi uygulanırken, krediler durdurulduğu zaman büyümeniz mümkün değil. Münferit büyümeler hariç, ortalamaları konuşuyorum.
Finans sektörü açısından 2013 bir geçiş yılı olacak.  Reyting önemli. Yabancı bir yayında Türkiye’nin reytinginin önümüzde 2 ay içerisinde artma olasılığı var deniyordu. Bu hep böyle söyleniyor ama olmuyor. Olursa ivme katar. Ama siz ekonomiyi soğutmaya başladığınız dönemlerde o kadar sert finansal büyümeleri göremezsiniz. Zaten bankacılık sektörü de hep “şu kadar büyümem gerekir” diyor. Aksi takdirde kaynak engeline takılır sistem.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster