BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaLeasing-FaktoringBanka dışı finans sektörünün işlem hacmi %124 arttı----

Banka dışı finans sektörünün işlem hacmi %124 arttı

Banka dışı finans sektörünün işlem hacmi %124 arttı
12 Aralık 2023 - 12:18 www.finansgundem.com

Türkiye banka dışı finans sektörünün işlem hacmi bu yılın 9 ayında %124 oranında arttı

Finansal Kurumlar Birliği (FKB); Finansal Kiralama, Faktoring, Finansman, Varlık Yönetim ve Tasarruf Finansman Şirketleri’nin 2023 yılı üçüncü çeyreği itibarıyla 9 aylık konsolide verilerini açıkladı.

FKB’nin temsil ettiği beş sektörün 2023 yılı 9 aylık konsolide verilerine göre; işlem hacmi 804 milyar TL, aktif toplamı 573 milyar TL, öz kaynak büyüklüğü 95 milyar TL, müşteri sayısı ise 6,1 milyon olarak gerçekleşti.

Finansal Kurumlar Birliği’nin (FKB) temsil ettiği sektörlere yönelik değerlendirmelerde bulunan Finansal Kurumlar Birliği Başkanı Ali Emre Ballı; “Finansal Kiralama, Faktoring, Finansman, Varlık Yönetim ve Tasarruf Finansman şirketlerimizin, yılın ilk 9 ayında elde ettikleri kıymetli büyüme oranları ile ekonomimize katkı sunmaya devam ediyoruz. Banka dışı finans sektörü olarak yaşanan tüm dalgalanmalara rağmen, bu dönemi ‘Birlikten kuvvet doğar’ mottomuzla, değerli büyüme rakamları kaydederek geride bıraktık. Orta Vadeli Programın reel ekonomiye yönelik pozitif yansımalarını gördüğümüz bu süreçte 2023 yılını da büyüyerek kapatacığımızı öngörüyoruz” dedi.

Geçtiğimiz ay FKB olarak; uzun yıllardır hedefleri arasında yer alan endeks çalışmalarını hayata geçirmenin mutluluğunu yaşadıklarını anlatan Ballı, şunları kaydetti; “İstanbul Üniversitesi iş birliği ile geçtiğimiz günlerde “FKB Ekonomik Görünüm Endeksi”nin ilk verilerini paylaştık. FKB bünyesinde oluşturduğumuz “Merkezi Fatura Kaydı Sistemi”, “Finansal Kiralama Sözleşme Tescil Sistemi” verileri ve Finansman Sektörü İşlem Hacmi verileri analiz edilerek hazırlanan “FKB Ekonomik Görünüm Endeksi”; ekonomik gelişmelerin mevcut durumunu ortaya koyarken, finansal gidişata ilişkin öngörülere katkı sunacaktır. FKB Ekonomik Görünüm Endeksi’nin, Türkiye ekonomisi ve bankacılık dışı finans sektörüne ilişkin verilerin analiziyle elde ettiği yüksek sayıda öncü datanın yatırımcılara yol gösterici olmasını hedefliyoruz. İşlem hacmi bilgilerinin yanı sıra Birlik üyesi şirketlerimizin geleceğe dair beklentilerinden yararlanılarak oluşturulan beklenti anketi sonuçlarıyla birlikte açıklanacak olan endeksimizi her ay sunacak olmaktan mutluluk duyuyoruz. Çatımız altındaki banka dışı Finans sektörünü temsil eden 119 üye şirketimiz, 917 şubemiz ve 12 bin 750 personel ile birlikte uzun vadeli değerler yaratmak için çalışmalarımıza devam edeceğiz.”

İlk 9 aylık verilerde işlem hacmindeki artışlar öne çıkıyor

Emre Ballı, FKB’nin temsil ettiği sektörlerin 2023 yılının ilk 9 aylık finansal performanslarına ilişkin şu bilgileri paylaştı:

“Bünyemizde bulunan beş sektörün toplam işlem hacmi geçen yılın aynı dönemine göre, tasarruf finansman sektörümüzün toplam sözleşme tutarının da eklenmesiyle yüzde 124 büyüme göstererek 804 milyar TL’ye ulaştı. Yine aynı dönemi kıyasladığımızda aktif büyüklüğümüzün yüzde 78,3 artarak 573 milyar TL’ye, öz kaynaklarımızın yüzde 88,8 artış ile 94,9 milyar TL’ye ulaştığını görüyoruz. Finans sektörü içinde ise aktif büyüklüğümüz ile yüzde 2,6, öz kaynaklarımız ile yüzde 4,8 pay alıyoruz.”

Ballı, FKB bünyesindeki sektörlere ilişkin ise şu verileri aktardı; “İlk 9 aylık verilerimize göre Faktoring sektörümüzün işlem hacmi geçen yılın Eylül ayına göre yüzde 113,6 artarak, 553,6 milyar TL’ye yükseldi. Bu yükseliş birliğimiz sektörlerindeki en yüksek işlem hacmi artışı olarak dikkat çekti. Yine Finansman sektörümüzün işlem hacmi de kaydettiği yüzde 107,5’lik artış ile göze çarpıyor. Bu dikkat çeken ivme ile sektörün işlem hacmi 115 milyar 101 milyon TL’ye yükseldi. Finansal Kiralama sektörümüzün aktif büyüklüğü de yine aynı dönemler kıyaslandığında yüzde 71,9 artarak yaklaşık 246 milyar TL’ye ulaştı. Finansal Kiralama sektörümüz geçen yılın aynı dönemine göre müşteri sayısını ise yüzde 9,6 artırdı. Varlık Yönetim sektörü şirketlerimizin aktif büyüklüğü de yüzde 85,8 yükselerek 14 milyar TL’ye ulaştı. Tasarruf Finansman sektörümüz de öz kaynaklarındaki yüzde 155,3’lik artış ile sektörlerimiz arasındaki en yüksek büyümeyi kaydetti. Tasarruf Finansman sektörümüzdeki şirketlerimizin öz kaynaklarının toplamı 5 milyar 182 milyon TL’ye, 2023 yılı sözleşme tutarı ise 54 milyar TL’ye ulaştı.”

Finans dışı firmalar 75 milyar dolar açık verdi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)