Ana SayfaLeasing-Faktoringİhracat faktoringinde bir Çin var bir de biz---

İhracat faktoringinde bir Çin var bir de biz

9 / 12
İhracat faktoringinde bir Çin var bir de biz
18 Nisan 2013 - 10:17 www.finansgundem.com

LEASİNG SEKTÖRÜ TAHVİL İŞİNE ÇOK GİRMEDİ AMA KAÇINILMAZ

-Kredi maliyetleri, faizler ne durumda?
Zafer Ataman:
Faktöring 3 ay vadeli işlemdir. Maliyetler açısından şu andaki seviyeleri  A, B, C klasındaki müşterilere göre değişiyor. Çok böyle range var diyemem ama bankacılık maliyetlerinin biraz daha üzerindedir. Bankacılık maliyetlerinin altında olmamız zor. Değişik rangeler söyleyebilirim, çok kısa vadelerde yüzde 8-12 arasında, ortalama vadede yüzde 12-15 arasında, çok uzun vadelerde yüzde 17-20’ler arasında fiyatlanıyor. Bundan daha iyi fiyatlar da olabilir. Yüzde 20’ler civarında olanlar da olabilir ki onlar biraz daha nakdi zor döndüren firmalar, B ve  C klas firmalar için geçerlidir.

-Bankalar son yıllarda kaynak bulmak için tahvil ihracına ağırlık veriyorlar. Sizin sektörlerde de bu gündeme gelebilir mi?
Zafer Ataman: 
Faktoring ve leasing sektörleri 3 tipte kendini fonlayabilir. Bir kısa vadeli banka fonlaması, ikincisi uzun vadeli banka fonlaması, üçüncüsü şirket tahvilleri. Son dönemde 10 faktoring şirketi tahvil çıkarttı. 12, 18 ve 24 ay vadeli bonolar çıkarttılar. Burada genelde spreadler yüzde 2.75-3.25 aralarında. Leasing sektörü tahvil işine çok girmedi ama kaçınılmaz, onlarda girecek yakında. Leasingde de sukuk işi vardı. O da önemli bir finansman tekniğidir. Türkiye’de oturursa leasing sektörü oradan kendini fonlayabilir. Spreadler eskisi kadar çok yüksek değil, rekabetten dolayı daraldı. Büyümü trendi düşünce iş azaldı, rekabetten dolayı spaedler düştü, hem de faizlerin düşmesinden dolayı düştü. Dolayısıyla eski karlılıkları çok fazla yakalayamıyor her iki sektör de… Daha zor bir süreç yaşanıyor… O zaman genel giderleri daha iyi yönetmek lazım. O yüzden geçiş sürecini iyi değerlendiren şirketler büyüme ivmesinden iyi pay alırlarsa çok sağlam şirketler haline gelir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster