Ana SayfaLeasing-Faktoringİhracat faktoringinde bir Çin var bir de biz---

İhracat faktoringinde bir Çin var bir de biz

4 / 12
İhracat faktoringinde bir Çin var bir de biz
18 Nisan 2013 - 10:17 www.finansgundem.com

KREDİ SİGORTASI ŞİRKETLERİYLE ANLAŞMA İMZALAYACAĞIZ

-Kredi sigortası işi yapan şirketlerle ilişkiniz nasıl?
Zafer Ataman:
Yakında onlarla da bir protokol imzalayacağız. Faktoring sektörüne oradan da bir destek gelecek. Bizim orada yapmaya çalıştığımız, yurt içi garanti sistemini de bu işe katabilmek. Eğer yurt içinde de bu garanti sistemini çalıştırabilirsek faktoring sektörünün ivmesi daha da büyür ama, şu an Türkiye’de garantili işler çok fazla artmıyor.

-Görüşmeler hangi aşamada?
Zafer Ataman:
Bu şirketlerin genel müdürleriyle görüşüyoruz. Yakında kredi sigorta şirketleri yeni bir poliçeyle faktoring firmalarıyla çalışma metodolojisini belirleyecek. Bu konuda çalışıyoruz, 2-3 ayda bitecek inşallah.

-Buradan beklentiniz nedir? Biraz açabilir misiniz?
Zafer Ataman:
Kredi sigortası şöyle çalışıyor; bir alacaklı, bir borçlu var. Alacaklının lehine, borçlunun garanti altına alınması esasına dayanıyor, bütün sistem buna göre çalışıyor. Faktoring şirketleri bunun para kullandıran ayağında faaliyet gösteriyor. Şirket garantili alacağı karşılığında faktoring şirketinden daha ucuz imkan sağlayabilecek. Dünyada çok yaygın kullanılan bir sistem bu, Türkiye’de çok mahdut miktarda kullanılıyor.

-Maliyete etkisi olacak mı?
Zafer Ataman: Bir kere garanti verildiği için bir komisyon bedeli var. Miktarını kredi sigorta şirketleri belirleyecek. Tabi garantili portföyün fonlaması daha kolay olur. Hem bankacılık sisteminden, hem yurt dışından, müşteride bunun faydasını görür. Ama şu anda şuradan şuraya düşer demek için erken. Bu sistem garantili olduğu için marjları düşürebilme imkanımız olacak, faizden fedakarlık yapabilirsiniz. Bir garantili alacağı satın alıp fonlamak var, bir de garantisiz satış var. Tabi ki garantili olanı tercih edecektir herkes. Ben garantili alacağımı alırsam, batık riskini ona göre hesaplayacağım. O da fiyata yansıyacak. 
Bizim burada hesapladığımız en büyük şey şu; Türkiye’de faktoring bir olgunluğa geldi. Kanun da çıktı, şimdi diğer sektörlerle konuşulması lazım. Eximbank bunun bir ayağı, kredi sigortacılığı bunun bir başka ayağı, TİM bunun bir başka ayağı. Bir de bunun için KOSGEB, TOSYÖV gibi KOBİ örgütlenmeleri ayağı var; hepsiyle ilişkiler kuruyoruz, bunu nasıl bir ürün halinde yayabiliriz diye.. .

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster