Ana SayfaBankacılıkCEO'lar, bankacılığın yol haritasını çizdi---

CEO'lar, bankacılığın yol haritasını çizdi

4 / 6
CEO'lar, bankacılığın yol haritasını çizdi
08 Ekim 2014 - 16:13 www.finansgundem.com

"BANKACILIK SİSTEMİ KARLI OLMALI"

Yapı Kredi CEO'su Faik Açıkalın

KRİTİK İKİ SORU: Bankacılık sisteminin aktif büyüklüğü GSMHyi yeni geçti. Türkiye'nin 2023'e gittiği yolda GSMH'nin 2,5 misli büyüklükte bir bankacılık sistem büyüklüğünden bahsediyoruz. Bugün sermaye yeterliliğimiz yüzde 14-15. Eğer biz bu sermayeyi kârlı olmaktan uzaklaştırırsak, kendi yarattığıme kârla kendi sermayemizi nasıl besleyip de sistemin aktif büyüklüğünü 2,5 misline çıkaracağız? İkincisi, yeni sermayedarı veya mevcut sermayedarı nasıl taze sermaye getirmeye ikna edeceğiz? Bence Türk bankacılığının önündeki en önemli sorulardan ikisi budur. HEPİMİZ AYNI GEMİDEYİZ: Bankacılık sisteminin sağlıklı bir sermayeye sahip olmasının ve bu sermayeye sağlıklı bir getiri alınmasının en önemli katkısı, reel sektöre desteğinin devam etmesi ve Türkiye'nin büyümesi şeklinde tezahür eder. Bankalar, reel sektör, müşteriler ve düzenleyicilerle aynı gemideyiz ve ortak çıkarlarımız var. Bankacılıktaki rekabetten kaynaklanan aksilik ve bankaların probleme düşmesinin faturasını hem ülke ekonomileri hem reel sektör ödedi. 2001 krizi sonrası yapılan düzenlemelerle, global krizde görüldü ki, Türk bankacılık sektörü daha dayanıklı hale geldi. Bankacılık sisteminin güçlü olması reel sektör açısından da olumlu bir durum.

GLOBAL BANKA ÇIKAR MI? Global bankaların ortak özelliği, doğdukları ülkenin sermaye birikiminin global devleri yaratmaya ve finanse etmeye müsait olması. Yaklaşık 40 yılı bulan enflasyonist dönemde, enflasyondan kaynaklanan kârın vergisini de ayrıca alan vergi rejimi nedeniyle, Türkiye'de maalesef sermaye birikimi olması gereken yerde değil. Ülkenin ve dolayısıyla bankaların sermaye birikimi olmalı. Kaynaklara erişim çok açık olmalı. Global pazarlarda etkinlik lazım. Farklı sektör ve coğrafyalarda uzmanlık gerekli. Daha gidecek çok yolumuz var.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster