Ana SayfaBankacılıkCEO'lar, bankacılığın yol haritasını çizdi---

CEO'lar, bankacılığın yol haritasını çizdi

3 / 6
CEO'lar, bankacılığın yol haritasını çizdi
08 Ekim 2014 - 16:13 www.finansgundem.com

"BANKALARIN KÂRINA SEVİNMEK LAZIM"

Denizbank CEO'su Hakan Ateş

FAİZLER YÜKSELECEK ENDİŞESİ: Global kriz tam anlamıyla bitmedi. AB tarafında büyüme yavaş, ABD tarafında ise güçlü büyüme sinyalleri alınmaya başladı. Gelişen piyasalar ise kriz bitti, faizler yükselecek endişesine kapılmış durumda. Ancak 2008 krizindeki sıkıntılar azaldı ve ülkeler az da olsa büyüme trendine girdi.


ÖZKAYNAK KÂRLILIĞI YÜKSEK OLMALI: Bugün Türk bankacılık sektöründe 24-25 milyar TL'lik bir kârdan bahsediyoruz. Bu kâr 200 milyar TL'lik özkaynakla yapılıyor. Bu da yüzde 12-13 özkaynak getirişi demek. Elde ettiğimiz kârların üzerine de her yıl ilave sermaye alıyoruz. İhtiyaca cevap verebilmek için sermayedar, temettü almak yerine üzerine sermaye koyuyor. Hangi sektör üzerine sermaye koyarak yaşar? Bu anlamda bankaların elde ettiği kâra sevinmek lazım. Bankacılık sektörü, bilenenin aksine, faiz düştüğünde daha çok para kazanır. Hele aktifi uzun, pasifi kısa Türk bankacılığı, faiz yükselişlerinde zarar eder.

MEVDUAT VADESİ NEDEN DÜŞÜK: Avusturya ve Almanya'da 2008 krizi öncesinde 4-4,5 yıl mevduatın vadesi vardı. 2008 krizi sonrasında 18-20 aylara geldi. Bu ülkelerde bankalar çok düşük bir faiz artışı yapsa, örneğin yüzde 1,75 yerine yüzde 1,80 faiz verilse, beş yıllık vadeyi alabilirler. Çünkü insanlar Euro odaklı yaşıyor. Türkiye'de olduğu gibi sabah kalktığında 'ne olacak bizim TL' endişesi taşımıyor. AB'de enflasyon da olmadığı için, mevduat sahipleri, düşük faiz oranlarıyla uzun süreli mevduat yapabiliyor. Türkiye'de ise öngörebilirlik düşük olduğu için mevduat sahipleri uzun vadeyi düşünmüyor.
 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster