Ana SayfaBankacılıkBankaları harekete geçiren yatırım---

Bankaları harekete geçiren yatırım

8 / 8
Bankaları harekete geçiren yatırım
29 Eylül 2015 - 08:57 www.finansgundem.com

“SERAYA FAİZSİZ KREDİ"
Burak Kantoğlu / Ziraat Bankası Tarımsal Pazarlama Bölüm Başkanı

Türkiye'de tarım bankacılığı şemsiye altında verilen toplam kredi büyüklüğü Haziran 2015 sonu itibarıyla 53.5 milyar TL'ye ulaştı. Yine aynı dönem içinde Ziraat Bankası'nın tek başına karşıladığı kredi tutarı ise 31.9 milyar TL oldu. Bankamızın kullandırdığı kredilerin yüzde 36'sı bitkisel üretime yönelik verilirken, bunun da yüzde 7'si örtü altı yetiştiriciliğe yönelik oldu. Seracı kredilerimiz 2014 yılında yüzde 18 arttı, 2015 ilk altı aylık döneminde ise artış yüzde 10 oldu. Sera kredilerindeki büyüme ivmelenerek sürüyor. Ziraat Bankası olarak en az 1 dekar büyüklüğündeki Örtüaltı Kayıt Sistemi'ne [ÖKS] kayıtlı olan veya hazırladıkları fizibilite raporları Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl/İlçe Müdürlüklerince onaylanan yeni kurulacak işletmelere kredi veriyoruz. Ayrıca 25 dekar ve üzeri seraların kendi elektrik ihtiyaçlarını yenilenebilir enerji kaynaklarından [güneş] üretmek için gerekli olan tesis ve alet-ekipman alımlarını da yatırım kredileri kapsamında finanse ediyoruz. Tarımda her yıl yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı'ndaki kriterleri sağlayabilen müşterilere, üretim limitleri dahilinde yüzde 100 ila yüzde 25 oranında faiz indirimli yüzde sıfır ila yüzde 8.25 arasında değişen faiz oranlarıyla azami yedi yıl vadeli yatırım ve 18 ay vadeli işletme kredisi kullandırılıyor. Bu bağlamda, örtü altı yetiştiriciliği konusunda faaliyet gösteren müşterilerimize, arazi tesviyesi, sera inşa edilmesi veya satın alınması, mevcut seraların modernizasyonu, alet/ekipman alımı, otomasyon sistemlerinin kurulumu vb. sabit yatırım giderlerinin finansmanı amacıyla üç, altı, dokuz ya da 12 ayda bir ödemeli azami yedi yıl vadeli yatırım kredisi sağlıyoruz. Tohum, fide, ilaç, saksı, torf, yıllık plastik sera malzemesi, işçilik, enerji, hasat, harman, ambalajlama, pazarlama vb. giderlerden oluşan işletme sermayesi ihtiyacının tamamına kadar üç, altı, dokuz ya da 12 ayda bir ödemeli azami 18 ay vadeli işletme kredisi kullandırabiliyoruz. Kullanılacak kredi tutarı ve projenin yatırım/işletme dönemine göre yüzde 75 ila 25 arasında değişen faiz indirimi uygulanarak 10 milyon TL'ye kadar kredi kullandırılabiliyor. Faiz oranları ise kredi vadesine göre yüzde 4 ila yüzde 8.25 arasında değişiyor. Ayrıca sektöre özel çıkarttığımız Başakkart sayesinde çiftçi beş farklı konudaki işletme kredisini tek bir kart üzerinden kullanabiliyor. Başakkart'a yüklenen kredi limitlerinin yüzde 90'ı ATM'lerden nakit çekilebiliyor veya tamamı Başakkart üye işyerlerinden mazot, gübre, zirai ilaç vb. tarımsal girdileri satın almak için kullanılabiliyor. Üye işyerlerinden yapılan tarımsal girdi alışverişlerinde beş aya kadar faiz alınmıyor.

Ayrıca, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı koordinasy­onunda gerçekleştirilen destekleme ödemeleri ile TMO, Türkiye Şeker Fabrikaları, kamu kurum ve kuruluşları, tarımsal kooperatif ve birliklerin ürün bedeli ve diğer ödemelerine de aracılık hizmeti sunuyoruz. (Esin Çetinel/Para Dergisi)

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster