Ana SayfaBankacılıkBankacılar 2019 için temkinli ama iyimser---

Bankacılar 2019 için temkinli ama iyimser

2 / 14
Bankacılar 2019 için temkinli ama iyimser
31 Aralık 2018 - 11:48 www.finansgundem.com

SERMAYE YETERLİLİĞİ

Sektörün sermaye yeterliliği standart oranı yüzde 18,2 seviyesinde bulunuyor. Bankaların kârlılıkları da sermayelerini destekleyecek düzeyde. Diğer yandan bankacılık sektörünün sorunlu kredi oranı da 2017 yılı sonuna kıyasla bir miktar artış gösterip yüzde 3'e çıkmakla birlikte makul seviyelerde. BDDK'nın raporuna göre bu oran 2019'da yüzde 6'yı bulabilir. Bankaların yeniden yapılandırmalarla müşterilerine yardımcı olması, aktif kalitesinin bozulmasını engelliyor.

Şekerbank Genel Müdürü Servet Taze, Türk bankacılık sektörünün son dönemde yaşanan tüm stresli süreçlere rağmen halen gücünü ve sağlamlığını koruduğunu söylüyor. Taze, "Hem iç hem de dış finansal koşullardaki dalga boyunun beklenmedik şekilde artış gösterdiği dönemlerde dahi sektör, borçlanma programına başarılı bir şekilde devam etti" diyor.

Krizlere karşı dayanıklı Türkiye ekonomisinin, 2019 yılının ikinci yarısına kadar belirgin bir şekilde hissedilecek şekilde dengelenme süreci yaşamaya devam etmesi bekleniyor.

Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş, bu sürecin sıkı para ve maliye politikaları eşgüdümü, düşük kamu ve hane- halkı borcu, dinamik özel sektör ve güçlü bankacılık sektörünün desteğiyle en az hasarla tamamlanacağını ifade ediyor. Ateş, hem fonlama tarafındaki sıkışma hem de faiz oranlarındaki artışın kredi büyümesi üzerinde baskı yaratmaya devam etmesini ve kredi büyümesinin yüzde 12 seviyesinde olmasını bekliyor. Ateş'e göre jeopolitik belirsizlikler, ticaret savaşları ve

gelişmiş ülkelerdeki parasal sıkılaşma göz önüne alındığında, fonlamaya erişim ve fonlamanın maliyeti en önemli sorunlardan biri olmaya devam edecek. Bugün Türkiye'de yurtdışından fonlamanın payı yüzde 20 ile sınırlı. Hakan Ateş, yakın zamanda sektörde ilk adımları atılan kredi portföylerinin menkul kıymetleştirilmesinin bu çerçevede büyük önem taşıdığını ifade ediyor. Ateş, "Bankaların bu stratejiyle kaynak yaratmasının önünün açılması, sektörün bilançosunda yer açılmasına ve kaynak tarafında sıkışıklığın giderilmesine yardımcı olacaktır" diye konuşuyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster