Ana SayfaBankacılıkAktifbank sigortacılığa da girdi---

Aktifbank sigortacılığa da girdi

5 / 8
Aktifbank sigortacılığa da girdi
01 Nisan 2013 - 21:49 www.finansgundem.com

“Konvansiyonel model tehlikede”
Düşüş sürecek:
Bankacılıkta karlılık düşmeye devam edecek. Sektörün en önemli riski, mevcut iş modeli… Ekonomik mobiliteye katkısı sınırlı, mevduat kredi denklemine bağlı ve büyük aracılık maliyetleri olan bu model sürdürülemez. Düşünün ülkenin en çok maaş alanları, bilgi teknolojisi ve finans sektöründe çalışanlar. Büyük bankalarda bin BT çalışanı var. ancak ürünler arasında yüzde 10 fark yok. bu iş modeli değişmedikçe daha az kar edilmeye devam edecek.
Büyükler idmanda: Yeni lisansların verilmesi de karlılıkları aşağı çekecek. GSM ya da uluslararası ödeme şirketleri gibi banka dışı oyuncuların finans sektöründe dahil olması konvansiyonel bankacılık modelini tehdit ediyor. Bunların etkisi, her yıl artarak devam edecek. Bu yıl karlar, hazine bonosu faizlerin düşmesinden dolayı iyiydi. Ama uzun vadede iş modelinin değişmesi lazım. Tabi burada çözüm ameliyat yapmak de değil. Şu an BDDK’nın yaptığı son derece doğru, sektöre yeni oyuncular olarak büyük oyunculara idman rekabeti yaptırıyor.
Iztıraplı bir süreç: Büyük bankalarda kızmak da doğru değil. Bu iş modeli, bu yapıları doğurdu. Onlar yaşamak için şimdi daha çok kaynağa ihtiyaç duyuyor. Zamanla rekabetle yeni ürün ve oyuncularla küçülecekler. Ama ara süreç, hem o yapılar hem çalışanları hem de ulusal ekonomiler için bol ıstıraplı olacak. Zamanla büyük bankalara, rekabetle yani egzersizle kilo verdirmek lazım.
Hedef doğru: Yeni bankalar için perakende bankacılığa girmek kolay değil ama doğru bir hedef. Türkiye’nin ortalama yaşı 29,5. Bugün 10 bin dolar olan kişi başına milli gelir seviyesinin 2023’te 25 bin dolara çıkması bekleniyor. Tam tüketim çağında olan bir toplumun, gelir artışının finansmanı önemli bir iş konusu. Burada yeni bankaların hızları önemli değil, etkin olmaları lazım. Banka sayıları arttıkça herkes bu pazardan pay alacaktır. Sağlıklı olan bu.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster