Ana SayfaYazarlarHikmet Baydar3. Göz’den Piyasalar
Hikmet Baydar [email protected] Hikmet Baydar

TCMB politika faiz artırımını bu ay pas geçmeli, işte sebebi

24 Ocak 2024, 07:47 ---

2023 yılında enflasyonda ciddi dalgalanmalar yaşadık. Kökenine baktığımızda da her zaman olduğu gibi kurdaki yukarı hareketlerin sebep olduğunu görüyoruz. 2023 yılının Haziran ayında kabinenin açıklandığı gün %9, ayın tamamında da %30 civarında yükselen dolar nedeniyle Temmuz 2023 ayında %9.49 ve ağustos 2023 ayında %9.09 olmak üzere 2 ay üst üste yüksek enflasyonu yaşadık. Bu rakamların etkisiyle de yılı %64.77 enflasyonla tamamladık. Bir önceki yıl da aynı nedenlerle yıllık %64.27 enflasyonla tamamlamıştık.

2023 yılının Ocak ayında %6.65 enflasyon yaşamıştık şimdi beklentiler 2024 yılı Ocak ayı için daha düşük olduğundan aylık bazda daha düşük bir enflasyon rakamı bekleniyor. Bu yüzden yıllık enflasyon verisine düşüşle başlayacağız gibi görünüyor. Ancak daha sonraki aylarda işler daha da zorlaşacak. Özellikle mayıs ayında 2023 yılının %0.04 aylık enflasyonunun üzerinde bir rakam gelme ihtimali çok yüksek. Dolayısıyla son artışın Mayıs ayında yapılmasında fayda var diye düşünüyoruz.

Ocak ayında yıllık bazda enflasyon baz etkisi nedeniyle zaten düşecekse, o zaman faiz artırım silahını Ocak ayında kullanmak gereksiz değil mi?

Diğer riskli aylarda bu silaha başvurmak daha doğru olmaz mı?

Sıkı para politikası nedeniyle zaten iç talebi daraltıcı politikalar uygulanmaktadır. Konut satışlarının kredili satışlarda aylık %72 ler seviyesinde düştüğünü düşünürsek, piyasanın zaten yavaşlatıldığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Ancak iç piyasada fiyatların gevşemesi hem maliyetlerin düşmesine hem de toplam talebin düşmesine bağlıdır. Oysa ihracat artışının sağlanmaya çalışılması, durdurulmaya çalışılan iç talep yerine dış talebin yer alması zaten enflasyonla mücadelede ciddi bir tezatlık oluşturmuyor mu?  Toplam talep düşmezse fiyatlarda gevşeme yaşanabilir mi?

Şimdi hem yurt içi hem de yurt dışı kurumlar hep bir ağızdan 250 baz artırımın lobisini yapmaktadır. TCMB piyasa katılımcıları anketinde de bunu net görüyoruz. Yani beklentiler politika faizinin 45 olacağı yönünde.

Peki TCMB bu sese kulak verir de enflasyon düşerken elindeki son mermiyi kullanır mı? yoksa daha sonraki zorlu döneme mi saklar? Bu sorunun cevabını hep birlikte göreceğiz.

Diğer aylardaki zorluğu gören TCMB zaten enflasyonda %70- %75 bandından bahsetmemişmiydi? İşte bu seviyelere kontrollü gitmek için hatta engellemek için bu hakkını en azından Şubat enflasyonundan sonra Mart ya da Mayıs ayı toplantısında kullanması bizce daha anlamlıdır.

Saygılarımla.

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Kerim25 Ocak 2024 23:31

    TCMB haftalik faiz 45 ise aylik.%3.75 bilesik olarak % 55 olur

  • Hasan Talip25 Ocak 2024 00:23

    Enflasyon düşerken diyor. Dur bakalım hele ocak ayı enflasyonu bir açıklansın. Enflasyonun düştüğü falan yok. Siz nerede yaşıyorsunuz?

  • Mahir24 Ocak 2024 09:37

    Kesinlikle yazıya katılmak mümkün degil faizler enflansyonun çok altında geçmişe dönük yatırıma yatırımcıya eksi faizler verilerek sermayenin erimesine sebeb olmuştur faizlerin şimdiki faizin şok gercek faize iki üç misline çıkartılıp yerli yabancı yatırımcıya Tl ye piyasalara güven verilip develüasyon risk ortamında zaman kazanılmalıdır

BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster